Cu hemoroizii nu-i de gluma!...
Sănătate · Medicina generala / 28.08.2007

Adesea auzim persoane care vor sa-si exprime dezinteresul fata de un anumit subiect folosind expresia - deloc academica! - "Ma doare in fund de...". Ei bine, aceia care o spun sunt cu siguranta dintre cei care nu au cunoscut o asemenea durere si nici avatarurile impuse de aparitia hemoroizilor ori a fistulelor anale. Altfel nu ar mai indrazni nici macar sa se gandeasca la acest subiect... 


Vorbind despre hemoroizi, ar fi bine sa stim cateva lucruri utile. Acestia se caracterizeaza prin aceea ca provoaca cel putin un disconfort anal, daca nu dureri si sangerari frecvente in timpul defecatiei. Hemoroizii au drept cauze fie obiceiurile sedentare, fie constipatia cronica, fie o fragilitate genetica a venelor din zona rectala. Uneori, ei nu sunt detectati de pacient, fiind in interiorul spatiului anal, observandu-se doar hemoragiile si unele senzatii de disconfort. Alteori, hemoroizii sunt vizibili pe conturul anusului, in exterior, provocand nu numai sangerari, ci si dureri la asezarea pe scaun.



Exista persoane care ignora prezenta hemoroizilor - mai ales a celor interni - si care se expun, astfel, riscului de a se produce o fistulizare locala, ceea ce conduce adesea la operatii chirurgicale cu rezultatul "anus contra naturii" - deloc confortabil! - iar in alte cazuri apare chiar cancerul anal...

Tratarea hemoroizilor

Cele mai eficiente metode de prevenire a aparitiei hemoroizilor sunt exercitiile traditionale chinezesti, cunoscute sub denumirea de Qigong. Acestea contin tehnici prin care musculatura rectului devine mult mai elastica si mai puternica, astfel incat sa produca o compresie suficienta asupra vaselor sanguine. Iata un exemplu de

exercitiu


Va asezati pe podea, cu picioarele incrucisate si palmele pe genunchi. Inspirati incet si profund, punand varful limbii pe cerul gurii si incordand sfincterul anal. In acest timp, va imaginati ca energia (qi) pe care o absorbiti pe nas - o data cu aerul - se duce in zona subombilicala, in interiorul abdomenului inferior.

Apoi expirati si conduceti mai departe energia catre bazin, in apropierea coccisului, relaxand inelul anal.

Inspirati din nou si conduceti energia catre partea inferioara cervicala, intre umeri.



Expirati si conduceti qi-ul de la baza coloanei cervicale catre urechi, apoi catre nas si in cavitatea bucala. Cand qi-ul patrunde in gura, relaxati limba.

Se reia ciclul respirator de 9 ori, practicandu-se zilnic.

Ar mai trebui sa stim cateva lucruri despre ingrijirea anusului. Igiena acestuia este foarte importanta si de aceea este indicat sa va reglati organismul astfel incat sa aveti in fiecare dimineata un scaun. Dupa defecatie, este recomandabila spalarea inelului anal cu o panza moale si umeda, masand usor timp de 1-2 minute. Apoi se exerseaza incordarea sfincterului anal pe portiuni.


In ciuda faptului ca avem de-a face cu un muschi inelar, in urma unui antrenament perseverent se poate ajunge la capacitatea de a controla separat cele patru sectoare ale sfincterului anal: anterior, posterior, stang si drept. Conform principiilor medicinei traditionale chinezesti, anusul constituie una dintre extremitatile corpului si, prin urmare, aici se gasesc capetele meridianelor principale care corespund principalelor organe functionale: ficat - vezica biliara, inima - intestin subtire, splina - stomac, plamani - intestin gros, rinichi - vezica urinara. In consecinta, masajul anal devine si o forma de profilaxie sau terapie reflexologica foarte simpla si valoroasa.

Insa, daca sunteti deja victime ale aparitiei hemoroizilor, iata cateva retete - la alegere - cu care ati putea calma crizele hemoroidale: 

Tratarea hemoroizilor: alimente care previn durerile


1. Smochine / curmale - Se pun la fiert 10 smochine intr-un litru de apa, pana cand apa scade la 700 ml. Smochinele sau curmalele se mananca de-a lungul zilei (nu dintr-o data!), iar zeama rezultata se foloseste pentru spalaturi locale (anale). Tratamentul dureaza 4-6 zile. Sau se consuma zilnic cate 7-8 curmale zaharisite.

2. Banane - Se vor manca 4-5 banane, zilnic, timp de 4-5 zile. Bananele se mananca impreuna cu coaja, fiind taiate in rondele foarte subtiri.

3. Vezica biliara de porc - Se iau 3-4 vezici biliare de porc, se curata si se spala bine. Se pun la fiert si apoi se prepara similar cu tuzlamaua de burta de vita. Adica se taie in fasii subtiri si lungi si se acopera cu un sos alb cu usturoi. O asemenea portie se va consuma zilnic, timp de 5-7 zile.

4. Ceapa - Se toaca marunt o ceapa de marime medie. Intr-un vas de portelan, se amesteca o lingura de miere cu ceapa tocata si se alcatuieste o pasta, cu care se poate unge zona afectata de hemoroizi ori de cate ori se simt dureri.

5. Usturoi - Se spala bine zona afectata cu apa calda. Imediat dupa spalare, se aplica o solutie obtinuta din suc de usturoi (1 parte), amestecat cu 5 parti de apa. Solutia se aplica local cu ajutorul unei panze moi din bumbac sau lana. Tratamentul dureaza atat cat este necesar.

6. Urechi de lemn - Se lasa la inmuiat in 250 ml apa fierbinte 50 gr de ciuperci urechi de lemn, timp de 1 ora. Apoi se scot ciupercile, se scurg si se pun intr-o cratita, impreuna cu 500 ml apa si 30 gr (2 linguri) de sare. Se pune pe foc iute, pana da in clocot, apoi se continua fierberea pe foc foarte mic, timp de 10 minute. Decoctul obtinut se imparte in trei parti egale si se bea in cele trei momente principale ale zilei. Tratamentul dureaza atat timp cat este necesar.

Asadar, cred ca v-am convins ca problema anusului nu este nicidecum una simpla sau de neglijat. Este tare rau sa te doara... stiti dumneavoastra unde!

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro