Gingivita
Gingivita reprezinta o inflamatie a gingiilor, datorata intretinerii neigienice a cavitatii bucale. Cauza gingivitei o reprezinta prezenta si activitatea nedorita a bacteriilor.
Bacteriile se organizeaza sub forma unei mase moi, numita placa bacteriana. Daca aceasta placa ramane in vecinatatea gingiei, aceasta va duce inevitabil la un raspuns inflamator, din cauza toxinelor bacteriene. In cursul sarcinii, mai ales in ultimele trei luni, se intalneste frecvent infectia gingiei.
Gingia bolnava este rosie, umflata, dureroasa si cu tendinta la sangerare. De cele mai multe ori, durerea impiedica alimentarea bolnavului.
In perioada in care gingiile sunt inflamate, se va evita folosirea periutei de dinti si gura se va clati cu solutii antiseptice: apa oxigenata (o lingura la un pahar cu apa), permanganat de potasiu 1/4000, tinctura de iod (5 picaturi la un pahar cu apa). Este indicat ca tratamentul sa se efectueze la indemnul sau sub supravegherea unui medic.
Prevenirea gingivitei trebuie facuta prin intretinerea permanenta a igienei gurii, prin evitarea substantelor iritante (alcool, tutun, ardei iute etc). Controlul stomatologic periodic previne aparitia gingivitei.
Glosita
Glosita se refera la inflamatia limbii, care poate avea ca si cauze aftele bucale, o infectie micotica (aparuta ca urmare a unui tratament indelungat cu antibiotice) sau traumatisme de genul unei arsuri (alimente sau lichide fierbinti) sau muscaturi. Papilele gustative isi pierd culoarea roz normala, marindu-se si devenind rosii. Limba este dureroasa, senzatie accentuata de alimentele acide. Simptomele pot persista pana la 10 zile, fara a necesita tratament.
Sa retinem deci ca o dantura frumoasa si ingrijita nu ne confera numai farmec, ci ne fereste si de multe probleme de sanatate ale cavitatii bucale. De aceea, obiectivul educatiei sanitare stomatologice este influentarea atitudinii si comportamentului individual in pastrarea sanatatii orale pentru toata viata si prevenirea acestor afectiuni.
clatiti-va gura cu CORSODYL, in fiecare seara, atat ptr afte cat si ptr. leziuni sau alte probleme micotice si nu mancati lactate. Sticla se gaseste in farmacii.
am avut si io probleme de genul tau.am fost la dentist si mia prescris pasta de dinti gingival cu care trebuie sa te speli pe dinti numai pana ce o termini si apoi revii la pasta de dinainte care o folosesti de obicei.cam la a 10 spalare no sa mai ai sangerari dar trebuie sa termini toata pasta ca altfel mai tarziu revine sangerarea.eu am 3 ani decand mam spalat si nu mai am probleme.deasemenea albeste si dintii.
am si eu o problema foarte mare.imi sangereaza foarte tare gingia si din cauza asta uneori am un gust amar.cine stie un tratament ceva.ms
elviraconstantea, curata locul cu o solutie antiseptica sau ceai de musetel si foloseste de citeva ori pe zi o crema cicatrizanta, poti alege intre Cicalfate de la Avene, Cicabio de la Bioderma, Cicaderm de la La Roche Posay sau A-Derma Epitelial A.H. de la Ducray. Evident ca lista de creme cicatrizante nu e epuizata, dar ca sa ai citeva variante.
stiti cand la coltul gurii se fac zabele si dor f tare si nu se vindeca repede si ai o senzatie de durere.Stie cineva un leac sa mil spuna???
poti folosi in continuare bicarbonatul, ca doar nu-l inghiti, doar cureti dintii cu el. Si eu mai stiam ca sarea e buna. Eventual presarata in pasta de dinti, eu n-o suport altfel! :lol:
lucruri generale... articol superfifal , nu va suparati ! de ce nu recomandati ceva remedii, medicamente, naturiste etc!
imi poate da si mie cineva un remediu naturist de albire a danturii. Am folosit bicarbonatul, dar am auzit ca poate fi daunator sanatatii asa ca am renuntat.