Cum să dormi corect și de ce ai nevoie de mai multe ore de somn?
Sănătate · Medicina generala / 08.11.2017

Cercetările arată că avem nevoie de opt ore de somn pe noapte, însă rareori reușim această performanță. Cum să dormi corect și de ce ai nevoie de mai multe ore de somn?

The National Sleep Foundation recomandă în medie opt ore de somn pe noapte pentru adulți, iar un expert în somnologie avertizează cu privire la consecințele devastatoare pe care le are lipsa de somn asupra organismului.

”Doar noi, oamenii, preferăm să renunțăm la orele de somn fără niciun motiv bine întemeiat și fără a avea nimic de câștigat de pe urma acestei decizii. Mulți oameni nici măcar nu realizează cât de afectaț sunt de acest obicei de a-și reduce orele de somn”
, explică expertul în somnologie, Matthew Walker, într-un interviu acordat postului american de radio NPR

Potrivit dr. Matthew Walker, un expert în somnologie, privarea de somn are efecte mult mai grave asupra corpului decât ne-am putea imagina. El susține că odată ce lumea ca începe să înțeleagă ce legătură puternică există între lipsa de somn și bolile grave precum Alzheimer, cancer, diabet și obezitate, își va da mai mult silința să respecte cele 8 ore de somn pe noapte. 

”După o singură noapte de 4-5 ore de somn, celulele care ne apără de cancer scad cu până la 70%”, avertizează specialistul.


Ce să faci dacă nu poți să adormi

Dacă întâmpini probleme cu somnul, adormi greu și te trezești în toiul nopții, specialistului sugerează să nu stai în pat să te uiți te pereți. Cea mai bună soluție este să mergi în altă cameră și să citești o carte, dar să stai departe de telefon, tabletă și televizor. Și numai când simți că ți se face somn să te întorci în pat, deoarece astfel creierul tău va asocia dormitorul cu somnul. 

Un alt lucru pe care poți să-l faci atunci când nu poți să dormi este să te ridici din pat, să mergi în altă cameră și să meditezi câteva minute. De asemenea, meditația o poți face și în dormitor, dacă preferi să nu te deplasezi în altă încăpere.


Este bine să dormi mai mult dacă în weekend dacă te-ai privat de somn în timpul săptămânii?

Potrivit specialistului, nu poți să recuperezi orele pierdute în timpul săptămânii, deoarece nu funcționează în acest fel în privința somnului. Poți să dormi mai mult, însă nu vei recupera niciodată orele pierdute în timpul săptămânii. De aceea, este important să respecți orele de somn chiar și în timpul săptămânii.


Cum se schimbă necesarul de somn pe măsură ce înaintăm în vârstă?

Avem nevoie de mai puține ore de somn pe măsură ce înaintăm în vârstă. Acesta este unul dintre cele mai frecvente mituri întâlnite, avertizează specialistul. Nu este adevărat! Indiferent de vârstă trebuie să dormim peste 7 ore pe noapte, însă ceierul nu mai este capabil să furnizeze somn de calitate corpului care are nevoie de el. De aceea, există tendința ca persoanele în vârstă să doarmă mai puțin și să aibă un somn mai prost, fragmentat și cu multe treziri în timpul nopții. Astfel că scade atât cantitatea, cât și calitatea somnului pe măsură ce îmbătrânim. 



Somniferele te ajută să dormi mai bine?

Clasele de medicamente pe care le avem conțin o mulțime de substanțe care induc un soi de sedare, iar sedarea este foarte diferită de un somn de calitate, avertizează specialistul. Prin urmare, după ce ai folosit somniferele corpul tău nu beneficiază de efectele revigorante ale unui somn natural. 


Cum afectează cofeina calitatea somnului?

Primul și cel mai frecvent efect este acela că te împiedică să adormi. Chiar dacă te numeri prin acele persoane care pot să consume cafea seara și să adoarmă, trebuie să știi că nu ești mai ferit de efectele nocive pe care le are cofeina asupra calității somnului. Chiar dacă reușești să adormi, calitatea somnului va fi grav alterată de cofeina consumată. De aceea te trezești dimineața frânt și te îndreți direct către ceașca de cafea! Cofeina creează un cerc vicios și are un efect dezastruos asupra calității somnului, în special atunci când cafeaua este consumată în cantități mari și după prânz. 


Cum afectează alcoolul calitatea somnului?

Alcoolul are efect sedativ, îți dă impresia că vei dormi bine, însă el nu induce un somn de calitate. Consumul de alcool afectează grav calitatea somnului care va fi unul întrerupt și cu multe treziri în timpul nopții. Astfel că dacă până acum ai apelat la un pahar de alcool mergând pe ideea că vei dormi mai bine, trebuie să renunți la acest obicei dacă vrei un somn de calitate. 
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro