Atentie la aceste trei semne care anunta dependenta de cafea si invata sa cum sa scapi de acest obicei sau macar sa-ti controlezi cu atentie consumul.
Atentie la aceste trei semne care anunta dependenta de cafea si invata sa cum sa scapi de acest obicei sau macar sa-ti controlezi cu atentie consumul.
In fiecare zi aceeasi senzatie: simti ca nu poti sa rezisti toate ziua daca nu consumi cateva cesti de cafea sau bauturi energizante ... Insa, trebuie sa tinem cont de faptul ca daca o consumam in cantitati mari, cafeaua nu are cum sa fie benefica pentru organism. Daca astazi apare un studiu care ne vorbeste despre beneficiile cafelei asupra organismului, maine cu siguranta va aparea un altul care scoate in evidenta efectele ei nocive. Psihoterapeutul Lena Rusti ne spune despre cafea ca este una dintre
Asadar, trebuie sa tii cont de semnalele pe care ti le da organismului atunci cand incepi sa maresti consumul de cafea. Daca experimentezi urmatoarele simptome inseamna ca te confrunti cu o dependenta de cofeina:
1. Suferi frecvent de insomnii, dureri de cap si iti este foarte greu sa te concentrezi;
2. Continui sa consumi cafea fara sa tii cont de faptul ca medicul ti-a interzis cofeina;
3. Cu toate ca iti doresti sa renunti la cafea, iti este foarte dificil sa reduci cantitatea ca in final sa ajungi la scopul propus.
In clasificarea statistica internationala a bolilor si a problemelor de sanatate inrudite realizata de Organizatia Mondiala a Sanatatii, dependenta de cofeina este recunoscuta ca fiind o boala.
La ce simptome te astepti daca renunti la cafeina?
Potrivit cercetatorilor americani de la Universitatea John Hopkins din Baltimore exista cateva simptome comune cu care se confrunta o persoana care renunta la cofeina:
- dureri de cap;
- stare de oboseala si somnolenta;
- depresie si iritabilitate;
- dificultati in concentrare;
- simptome asemanatoare gripei: voma, greata, dureri musculare.
In general, aceste simptome apar in primele 12-24 ore de la momentul renuntarii si sunt mai accentuate in primele doua zile.
Pro si contra cafea
Numai tu iti poti da seama de beneficiile sau efectele nocive pe care cafeina le are asupra organismului tau. Psihoterapeutul Lena Rusti iti propune sa analizezi putin relatia ta cu cafeaua pentru a determina gradul tau de dependenta si a renunta la obicei, daca este cazul:
1. Daca esti bautoare de cafea, monitorizeaza-ti starile. Daca te doare stomacul dupa ce bei cafea, acesta nu e un semn bun. Si oricat de multe articole pro ai citi, tie nu iti face bine.
2. Vezi masura in care te simti dependenta de cafea sau de ritualul cafelei. Daca te simti treaza oricum in timpul zilei, dar te simti bine sa iti sorbi cafeaua de dimineata pe terasa, atunci acesta e rasfatul tau si la cat de multe lucruri aiurea ti se intampla oricum zilnic, e pacat sa te mai sabotezi si singura, luandu-ti placeri mici, dar consistente. Asa ca masoara-ti sorbiturile in unitati de placere si asuma-le cu responsabilitate.
3. Daca sorbi cafeaua din reflex si cei din jur ajung sa iti spuna ca esti la a patra sau a cincea ceasca, oricat de lungita este cafeaua, aceasta poti fi explicatia faptului ca obosesti mai repede decat te-ai astepta, te simti mai agitata de dupa amiaza si, chiar daca esti agitata, nu e in mod constructiv, pentru ca, pe de alta parte, ti-a scazut puterea de concentrare si de implicare in executarea sarcinilor. Aceasta e o situatie in care cafeaua nu te ajuta si poti inlocui obiceiul sorbirii cafelei cu cel al unui alt lichid, mult mai nevinovat, cum este apa. Acorda-ti suficient timp ca sa asimilezi schimbarea si va fi mai placut decat ai crede.
4. Daca aceasta licoare te dinamizeaza, dar simti ca iti face rau, fara a putea insa sa renunti la ea, ia masuri de ocrotire a propriului organism. Astfel, poti alterna cafeaua decofeinizata cu cea normala, sau poti alege variante mai "usoare".
Efectul energizant al cafelei: doar o iluzie
Potrivit celui mai recent studiu publicat in revista de specialitate Neuropsychopharmacology si citat de BBC News, efectul revigorant al cafelei este doar in imaginatia ta, daca esti consumator fidel. Cercetatorii de la Universitatea Bristol, din Marea Britanie, sustin ca bautorii inraiti de cafea se amagesc pentru nu este vorba decat despre un moment in care se reduc efectele "sevrajului".
Pentru a ajunge la aceasta concluzie, expertii au testat efectele cafeinei si a unei bauturi similare (insa fara cofeina) pe 379 de voluntari. Dupa ce au fost supusi la mai multe teste, rezultatele arata clar ca efectul nu a fost mult mai diferit in cazul persoanelor care nu au consumat cafea. "Studiul nostru arata foarte clar ca nu avem niciun avantaj in urma consumului de cafea. Cu toate ca simtim ca ne trezeste, cafeina nu face decat sa ne readuca la normal", explica unul dintre coodronatorii studiului, Peter Rogers, din cadrul departamentului de psihologie experimentala a universitatii.