Igiena corecta = dinti frumosi si sanatosi
Sănătate · Medicina generala / De dr. stomatolog Cristina Albert
Cabinet: str. Motoc nr. 9, bl. P54, ap. 7, parter, sector 5, Bucuresti
Telefon: 0723.722.537, 0749.11.80.35
E-mail: [email protected], 28.01.2008

Toata lumea isi doreste dinti sanatosi, curati si o respiratie proaspata. Pentru a le obtine, nu trebuie depus un efort prea mare. Trebuie doar sa tii cont de simpla si obisnuita igiena dentara, la care se adauga un consult periodic la medicul stomatolog. Despre toate acestea vom vorbi pe larg, astfel incat sa fie pe intelesul tuturor cat de usor se mentine igiena dentara, o data ce stii sa o mentii corect si corespunzator.

Igiena dentara consta in trei pasi: periajul dentar, folosirea atei dentare si folosirea apei de gura. Nu te speria! In maximum 5-6 minute ai terminat toata treaba!


Pasul 1: Periajul dentar

De ce este asa de important periajul dentar? Dupa mese, resturile alimentare ramase pe dinti si intre dinti favorizeaza formarea si depunerea placii bacteriene (o pelicula de bacterii aderenta pe dinte) care, in timp, duce la demineralizarea dintelui si la aparitia cariei, a bolilor gingivale, a mirosului neplacut si la depunerea tartrului.

Nu este nevoie sa periem dintii dupa fiecare masa - de 2 ori pe zi este suficient, dimineata si, cel mai important, seara. Periajul corect si riguros cu o periuta de dinti corespunzatoare si o pasta de dinti de calitate se realizeaza in cateva etape:


Etapa 1:

Pentru un periaj corect, periuta se asaza la 45 de grade de suprafata verticala a dintilor si se efectueaza miscari verticale dinspre gingie spre dinte (de la rosu la alb).

Etapa 2:

Nu apasa in mod excesiv, deoarece placa bacteriana este indepartata in special de catre varfurile perilor periutei de dinti.

Etapa 3:

Prin miscari repetate (minimum 5 pentru fiecare suprafata), se periaza fetele externe (situate spre obraz) si cele interne (spre limba). Cu miscari de dute-vino, se periaza numai suprafetele care efectueaza mestecarea alimentelor.


Etapa 4:

Periajul trebuie sa dureze minimum 3 minute. Este indicat sa aplici periajul atat limbii, cat si obrajilor, pentru a avea o respiratie proaspata.

Pasul 2: Folosirea atei dentare

De ce trebuie sa folosim ata dentara? Ata dentara ajuta la curatarea suprafetelor dintilor care nu au putut fi curatate in intregime de placa bacteriana, fiind inaccesibile periutei de dinti. Din aceasta cauza, apar foarte des bolile parodontale (tesutul de langa dinte se imbolnaveste).

Ata dentara trebuie folosita insa cu grija, pentru a nu rani gingia. Nu este nevoie sa apelam la ajutorul ei de 2 ori pe zi, ca si periajul - o data pe zi este suficient si chiar ideal.


Ata dentara este disponibila cu si fara ceara si exista si sortimente impregnate cu menta si fluorizi. Ata dentara cu ceara aluneca mai bine si mai usor pe suprafetele dintilor.

Cum se foloseste ata dentara? Se iau aproximativ 20 cm de ata si se infasoara pe degetele mijlocii, lasand un segment de 1- 2 cm, pe care il putem manui usor cu degetul aratator de la fiecare mana. Usor, introducem segmentul de ata dentara intre dinti.

Nu te grabi, deoarece este posibil sa iti ranesti gingia. Dupa ce ata a trecut de punctul de contact dintre dinti, apropie usor capetele atei, dupa care trage cu blandete, pentru a curata toata suprafata. Procedeaza astfel pentru fiecare suprafata a dintilor, avand grija sa nu refolosesti portiunea deja utilizata.

Pasul 3: Folosirea apei de gura

Am lasat apa de gura pe ultimul plan, nu pentru ca este cea mai putin importanta, dar pentru ca acest produs se foloseste dupa ce am terminat periajul si curatarea cu ata dentara, respectiv de 2 ori pe zi, dimineata si seara.

Dupa folosirea apei de gura, o jumatate de ora nu consuma nici un aliment sau bautura, pentru ca actiunea acesteia sa fie completa. Apa de gura este foarte importanta si nu trebuie sa lipseasca din camera ta de baie, la fel ca si pasta si periuta de dinti.

Apa de gura are efect antibacterian, inhiba formarea placii bacteriene, are efect indelungat, protectie antiplaca pana la 8 ore dupa folosirea acesteia si confera o respiratie proaspata. Actioneaza atat asupra dintilor, cat, mai ales, asupra gingiilor si partilor moi din cavitatea bucala, datorita substantei sale active: clorhexidina si derivatii acesteia, la care se adauga alte substante componente, cum ar fi eucalipt, timol, mentol, alcool, sorbitol.

Aproape orice firma de pasta de dinti detine si apa de gura. Pe piata sunt disponibile atat apa de gura pentru dinti sensibili, cat si apa de gura pe care este recomandabil sa o folosesti seara, avand un interval de protectie antiplaca mai mare, de 12 ore.

Produsele destinate igienei dentare de pe piata sunt numeroase si variate, oferindu-ne posibilitatea de a alege. Nu uita ca o igiena buna este completata de vizita periodica (din 6 in 6 luni) la medicul stomatolog, pentru un periaj profesional si detartraj. Cu 50-200 Ron, vei putea avea un zambet de invidiat si vei tine departe cariile si alte probleme dentare. Preturile sunt strict orientative si difera de la un cabinet la altul.

In articolul urmator, va voi oferi cateva sfaturi pentru alegerea pastei si a periutei de dinti, precum si pentru igiena lucrarilor dentare (puntilor dentare) si a aparatelor ortodontice.
Vezi galeria foto
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro