Implicatiile histerectomiei totale
Sănătate · Medicina generala / 09.04.2003

Doresc un raspuns cat mai complet la urmatoarea intrebare: Care sunt riscurile sau mai bine spus ce implicatii apar (in timp) in cazul unei histerectomii totale, cu ovare prezente, la varsta de 29 de ani dincauza unui accident la nastere? - Marinela Neacsu

Dr. Dan Tutunaru, specialist obstetrica - ginecologie la spitalul Eliasdin Bucuresti, raspunde:
Banuiesc ca histerectomia totala facuta la nastere a fost una denecesitate, menita sa salveze viata mamei. Ovarele au fost lasate pe loc,deci nu exista implicatii endocrine ale acestui gest terapeutic.


Care sunt urmarile?
Prima este ca nu veti mai putea avea copii pe care sa-i nastetidvs. (puteti insa folosi o mama surogat, adica fertilizare in vitro: unovul al dumneavoastra fecundat de spermatozoidul sotului, dar embrionulobtinut este implantat in uterul altei femei purtatoare).

A doua implicatie ar mai fi ca nu mai aveti menstruatie. O a treiaproblema poate sa apara vis-a-vis de satisfactia survenita in timpulsau dupa actul sexual, adica este posibil sa nu mai aveti orgasm. O apatra problema poate sa fie de ordin psihic, o mica parte dintre femeilehisterectomizate simt ca si-au pierdut o parte importanta a feminitatiilor.


Pentru alte raspunsuri pe teme de sanatate, scrieti-ne la adresa:[email protected].

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro