Un test simplu pentru ochi poate detecta Alzheimerul cu pana la 20 de ani inainte ca simptomele sa apara, anunta specialistii britanici. Acest test poate deveni parte din examinarile de rutina din cabinetul oftalmologic in doar 3 ani, permitand astfel diagnosticarea din timp a maladiei.
Un test simplu pentru ochi poate detecta Alzheimerul cu pana la 20 de ani inainte ca simptomele sa apara, anunta specialistii britanici. Acest test poate deveni parte din examinarile de rutina din cabinetul oftalmologic in doar 3 ani, permitand astfel diagnosticarea din timp a maladiei.
Testul se foloseste de markeri fluorescenti care se ataseaza de celulele moarte vizibile in retina, aducand informatii despre distrugerea celulelor cerebrale. Daca va fi aprobat, acest test va reprezenta o metoda rapida, ieftina si foarte precisa de diagnosticare, scrie
Tehnica descoperita de cercetatorii de la Colegiul Universitar Londra poate revolutiona tratamentul Alzheimerului. Diagnosticat din timp, medicamentatia poate fi administrata in primele etape ale dezvoltarii maladiei.
"Aceste descoperiri pot schimba metodele prin care este diagnosticat Alzheimerul, ajutandu-ne sa dezvoltam si noi tratamente," a declarat Rebecca Wood, Alzheimer's Research Trust, din Marea Britanie
In prezent, nu exista un test care sa poata stabili cu certitudine diagnosticul de Alzheimer. Diagnosticul este pus pe baza unor teste de memorie si scanari ale creierului, care implica costuri destul de ridicate.
Nu a fost descoperit inca un tratament care sa vindece aceasta boala, iar medicamentele existente nu au efect pentru toti pacientii. Durata medie de supravietuire a unei persoane cu Alzheimer este de 8-10 ani.
Conform studiilor, celulele incep sa moara cu 10-20 de ani inainte ca simptomele afectiunii sa devina evidente, iar aceasta tehnica le-ar putea permite persoanelor de varsta mijlocie sa se testeze. "Daca tratamentul este administrat din faze incipiente, se poate opri evolutia bolii," sustine Francesca Cordeiro, profesor cercetator.
Experimentele au fost facute pe animale insa, potrivit echipei de cercetatori, in curand se va trece pe testarea la oameni.
De asemenea, tehnica poate ajuta si la depistarea unor afectiuni precum glaucomul si maladia Parkinson.
Doar 10% dintre pacienti sunt depistati si tratati
Alzheimer este o boala degenerativa, progresiva, care determina mai multe tipuri de modificari in creierul persoanelor afectate. In prezent, in Romania exista 227.036 de pacienti cu aceasta boala, iar specialistii avertizeaza ca doar 10% dintre cei suferinzi sunt depistati si tratati.
Este cea mai frecventa forma de dementa: dintre toti pacientii cu dementa, 50-60% au dementa de tip Alzheimer. A doua ca raspandire este dementa vasculara (10-30%). Conform statisticilor, cele doua forme majore de dementa sunt raspunzatoare pentru aproximativ 75% din totalul cazurilor.
Boala incepe sa se manifeste prin mici pauze de memorie numite popular "lapsus". Pe masura ce boala inainteaza, pacientul experimenteaza diferite stari de confuzie in indeplinirea ritualurilor zilnice. Astfel, ajunge curand sa aseze cheile in frigider sau jucariile copiilor in borcanul cu paste din bucatarie. Dezorientarea si judecata slaba sunt urmatorii pasi in evolutia bolii: recunoasterea cu greutate a obiectelor uzuale devenind o manifestare curenta.
Pana in prezent, nu sunt cunoscuti factorii cu rol decisiv in aparitia bolii. Alzheimer este o imbatranire a creierului, de aceea toti factorii care contribuie la aceasta pot fi incriminati: stresul, varsta, bolile cardio-vasculare, expunerea la substante toxice si radiatii, nivel ridicat de colesterol, alcoolism, fumat etc.
In cazul in care o persoana apropiata devine confuza, agitata sau incepe sa uite, sfatuieste-o sau insoteste-o la o consultatie la medic.