Ce presupune rezonanţa magnetică?
Rezonanța Magnetică este o metodă neiradiantă, care folosește un câmp magnetic și impulsuri de radiofrecvență pentru obținerea imaginilor. Are o sensiblitate crescută a constrastului tisular (posibilitatea de a distinge între mai multe categorii de țesuturi și, implicit, detectare superioară a lezinilor, comparativ cu alte tehnici imagistice) și permite obținerea unor imagini detaliate în diverse planuri, ceea ce permite o localizare precisă a leziunilor, foarte utilă în planificarea intervențiilor chirurgicale.
Cu ajutorul Rezonanței Magnetice se pot investiga patologii de la nivel cerebral, vertebro-medular, musculo-scheletal, cardio-vascular și abdomino-pelvin. Este modalitatea imagistică de selecție pentru detectarea leziunilor de la nivelul articulațiilor, fiind singurul examen noninvaziv care oferă o imagine detaliată a structurilor precum meniscuri (genunchi), ligamente sau tendoane.
Pentru examinarea glandelor mamare, complementar ecografiei mamare și mamografiei, se efectuează examen IRM, ce poate diferenția uneori între leziuni maligne sau benigne și poate detecta leziuni multifocale.
Uneori este necesară administrarea de substanță de contrast intravenoasă, pe bază de Gadolinium, dar riscul și gravitatea reacțiilor alergine sunt mult reduse comparativ cu cele dezvoltate la substanța de contrast iodată.
Fiind o metodă neiradiantă, se poate efectua de către femeile gravide în ultimele două trimestre de sarcină, în special pentru eventuale malformații ale fătului evidențiate la examenul ecografic.
Examenul RM este contraindicat pentru: persoanele cu stimulator cardiac, proteze cardiace de tip vechi, fragmente metalice la nivelul părților moi, insuficiență renală severă, proteze metalice articulare sau materiale de osteosinteză clipuri anevrismale sau anumite stenturi vasculare. În plus, nu este indicat în primul trimestru de sarcină.
“Aparatul IRM3T este vârful de gamă RM, fiind dotat cu un magnet de 3 tesla, ceea ce înseamnă o rezoluție mult mai mare decât versiunea mai veche, de 1,5 testa, cu detalii imagistice care pot schimba diagnosticul pacientului. Oferă cele mai performante analize pentru diagnosticarea corectă și rapidă a afecțiunilor musculo-scheletale, neurologice și patologiei coloanei vertebrale”, explică Ovidiu Palea, Medic primar anestezie și terapie intensivă, Centrul Medical ProVita - Diagnostic și tratament.
Tendinţa actuală în ţările avansate este de a se renunţa treptat la metodele de investigaţie iradiantă (precum tomografia computerizată) în favoarea examinărilor prin rezonanță magnetică.
"Trebuie avut în vedere faptul că tipul investigației imagistice indicate pacientului se alege în funcție de patologia cunoscută sau suspicionată. Uneori se recomandă CT, alteori RM, iar în unele cazuri sunt complementare. De aceea, colaborarea strânsă între radiolog și medicii curanți este foarte importantă pentru alegerea metodei imagistice optime pentru fiecare pacient. Astfel, CT este examenul de primă intenție în afecțiunile traumatice (fracturi osoase, hematoame intracraniene) și în explorarea toracică. În schimb, RM este de preferat în patologia neurologică, vasculară și musculo-scheletală, cu un plus adus de examinările pe aparatul de 3 tesla.", concluzionează Gina Zaharia, medic radiolog Centrul Medical ProVita - Diagnostic și tratament.
Fiul meu a suferit un TCC cu HSDA, A fost operat si s-a vindecat fara sechele cerebrale, in 2008 si 2009 (doua opEratii, procedura standard). Se suspecteaza in prezent o infectie osoasa, din moment ce voletul osos nu s-a sudat de restul craniului. SCAN CT arata ca osul este inegal ca grosime. Intrebarea este daca RMN care poate arat mai clar ce este acolo, poate fi facut, in conditiile in care exista deja TREI STIFTURI de TITAN, metal, deci. Dat fiind ca apar CURENTI ELECTRICI de inductie, intrebarea este CAT de intensi sunt, adica daca dau caldura mare, fiind stiut ca in CREIER nu se simte durerea. Deci, pacientul nu simte nimic, dar sechele cerebrale, care acum nu sunt POT aparea prin aceste RMN, repet necesar penrur decelarea unei infectii osoase. CU CE se poate inlocui, ca forma de analiza a infectiei osoase ?
Pentru examinarea prin intermediul RMN nu exista limitari in ceea ce priveste numarul de examinari. Spre deosebire de tomografia computerizata, examniarea RMN nu presupune incasarea unei doze de radiatii care sa limiteze numarul examinarilor. Singurele contraindicatii in ceea ce priveste RMN-ul sunt legate de tatuajele acelea vechi cu cerneala cu particule de fier si stimulatoarele cardiac. Legat de substanta de contrast, e pe baza de izotop radioactiv de iod(Iod-131), dar cel mai mult se foloseste tehnetiu(Tc-99m), pentru ca timpul de injumatatire este mai scurt, iar iodul e folosit mai mult pentru tratament decat pentru diagnostic. Nu se foloseste intotdeauna pentru ca CT-ul foloseste razele X care penetreaza corpul pacientului, si ies prin partea opusa fiind captate de sistemul de detectori.Dar pentru siguranta pacientilor, se masoara doza administrata si cantitatea de radiatie absorbita nu reprezinta niciun pericol. Exista doar acea restrictie pentru femeile insarcinate, deoarece radiatia X poate afecta dezvoltarea fatului, iar acesta poate suferi malformatii.
Un pacient decate ori e recomandat sa faca RMN intrun an de asemeni TC. supstanta de contrast e rdioactva sau numai pe baza de iod
Un pacient decate ori e recomandat sa faca RMN intrun an de asemeni TC. supstanta de contrast e rdioactva sau numai pe baza de iod