Sănătatea ta. 5 sfaturi pentru o digestie corectă. Încearcă-le!
Sănătate · Medicina generala / 16.11.2014

Obișnuiești să mănânci o singură dată pe zi, de regulă seara, când ajungi acasă de la serviciu și atunci înfuleci tot ce găsești prin frigider? Sau mănânci mai des, dar tot timpul pe fugă?

Nu poți rezista în fața unor alimente greu digerabile precum cele de tip fast-food, șaorma, gogoși și alte produse de patiserie? Atunci trebuie să știi că sistemul digestiv nu întârzie să plătească prețul unor astfel de excese alimentare. 

Îngrijorător este faptul că peste 70% dintre semenii noștri ajung să sufere aproape zilnic de disconfort digestiv din cauza alimentației dezechilibrate. Disconfortul digestiv se manifestă prin: senzație de prea plin, balonare abdominală, arsuri la stomac, dureri epigastrice, greață, eructații, reflux gastro-esofagian, respirație urât mirositoare, lipsă de energie. Aceste simptome apar din cauza faptului că enzimele digestive și sucurile biliare, responsabile cu digerarea alimentelor, nu reușesc să facă față excesului alimentar. Iată 5 sfaturi utile care vă vor ajuta să aveți o digestie corectă. 

Evitați alimentele cu probleme! 


Cu toții știm că pentru a avea o alimentație variată și echilibrată, este necesar să mâncăm din toate câte puțin. Cu toate acestea, sunt unele alimente care nu ar trebui consumate nici măcar în cantități mici, dacă doriți să țineți la distanță problemele digestive. Prin urmare, este indicat să evitați:

- alimentele foarte condimentate și foarte acide,
- alimentele afumate, marinate sau fezandate,
- băuturile carbogazoase,
- băuturile spirtoase, vinurile în cantități exagerate sau amestecul mai multor tipuri de alcool,
- guma de mestecat.

Alegeți un mod sănătos de preparare a hranei! 


A opta pentru anumite alimente nu înseamnă întotdeauna a mânca sănătos. De exemplu, dacă alegem să consumăm pește, dar numai prăjit în ulei din abundență, atunci nu mâncăm deloc sănătos. Un alt exemplu: se spune despre cartof că n-ar fi un aliment tocmai benefic pentru sănătate. Desigur, opțiunea pentru cartofi prăjiți este dăunătoare, însă cartofii copți sau fierți în coajă sunt cât se poate de sănătoși. De aceea, este esențial să respectați câteva reguli generale în prepararea hranei:

- limitați cantitatea de grăsimi necesară la gătirea alimentelor,
- degresați alimentele sotate sau prăjite așezându-le pe un șervet din hârtie,
- alegeți mai degrabă gătirea la abur, în papiotă, pe grătar sau la cuptor,
- gătiți cât mai simplu și mai natural.

Faceți mișcare! 

Un stil de viață activ, cu practicarea frecventă a exercițiului fizic, poate face minuni pentru funcționarea corectă a digestiei. Activitatea fizică îmbunătățește motilitatea intestinală, punând în mișcare un colon leneș. Masajul abdominal, fitnessul sau exercițiile la sală, înotul, alergarea se numără printre activitățile care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Atenție! Mișcarea nu se face imediat după masă, ci la cel puțin o oră după aceea.  

Apelați la enzime


Pentru a ne simți bine după masă, medicii ne sfătuiesc să apelăm la preparate naturale pe bază de enzime. De ce enzime? Pentru că enzimele sunt cele care accelerează procesul de digestie a alimentelor. Cu cât enzimele sunt mai active, cu atât digestia este mai rapidă, iar starea organismului după masă este mai bună. O categorie foarte eficientă de enzime naturale sunt cele derivate din ciuperca Aspergillus. Este vorba despre un complex enzimatic cu spectru larg, alcătuit din următoarele enzime: protează (descompune proteinele), lipază (descompune grăsimile), amilază (descompune carbohidrații), lactază (descompune lactoza) și celulază (descompune fibrele vegetale). Aceste enzime asigură descompunerea corectă a alimentelor, ceea ce înseamnă de fapt o digestie optimă. Administrate în timpul meselor, enzimele din ciuperca Aspergillus previn apariția tulburărilor digestive precum balonarea, senzația de greață, eructațiile, durerile abdominale. 

Plante care accelerează digestia! 

Acțiunea enzimelor extrase din ciuperca Aspergillus este consolidată de extracte din plante: rădăcină de ghințură-galbenă, rădăcină de păpădie, extract uscat din fructe de armurariu, rădăcină de ginseng siberian. Iată care sunt proprietățile terapeutice ale acestor plante. Rădăcina de ghințură-galbenă conține substanțe amare care ajută la funcționarea normală a colecistului, contribuind astfel la buna funcționare a digestiei. Rădăcina de păpădie este utilizată în mod tradițional ca un foarte bun detoxifiant al ficatului și al întregului organism. Extractul uscat din fructe de armurariu (binecunoscuta silimarină) este unul dintre cele mai utilizate remedii naturale pentru îmbunătățirea digestiei. Silimarina, principala substanță activă din compoziția fructelor de armurariu, protejează celulele hepatice de factori toxici și ajută la funcționarea normală a stomacului. Rădăcina de ginseng siberian are efect adaptogen: ajută organismul să facă față stresului, reduce stările de oboseală și extenuare, sprijină ficatul în adaptarea la efectele nocive ale factorilor dăunători și să-și mențină funcția sa normală. 

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro