Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cate carii ai
Sănătate · Medicina generala / 16.05.2003

Este binecunoscut faptul ca un consum exagerat de zahar duce la aparitiacariilor dentare (ati auzit de caria cofetarului?); ei bine, nu toatedulciurile sunt periculoase, unele chiar protejeaza dintii...

Progresul societatii umane, pe langa imbunatatirea conditiilor de viata,a condus si la modificarea alimentatiei. Azi vom vorbi despre consumulde zahar, aliment extrem de nutritiv, ce furnizeaza rapid o cantitatemare de energie.

Teoria de aparitie a cariei nu e complet elucidata, insa unul dinmecanisme ar fi urmatorul: hidrocarbonatele (amidonul, zaharoza,glucoza, fructoza) reprezinta "hrana" necesara microbilor din placabacteriana pentru producerea de acizi; acestia ataca smaltul dintilor,demineralizandu-i. In functie de viteza, cantitatea si tipul de aciziprodusi din hidrocarbonate, acestea au un grad mai mare sau mai mic decariogenitate; cel mai cariogen dintre ele este zaharoza.


Ce, cand si cum mancam dulciurile ca sa avem cat mai putine carii.Dulciuri "rele"
- zaharul, prezentat sub forma de dulciuri lipicioase: caramele, nuga,dropsuri;
-inghetata: temperatura scazuta se pare ca modifica structura smaltului,facandu-l mai vulnerabil la atacul acid;
- bauturi din citrice indulcite: scad foarte mult ph-ul.

Dulciuri "bune"
-prajiturile sunt mai putin cariogene, deoarece zaharul este asociatcu grasimi. Grasimile sunt carioprotectoare, ele izoleaza ca un mansonmoleculele de zahar. Asa se explica de ce ciocolata este mai putinnociva pentru dinti si de ce eschimosii (care au o dieta foarte bogatain grasimi) nu au carii!

- mierea de albine: se solubilizeaza repede in cavitatea bucala;
- zaharul candel: contine mult calciu si fier, elemente ce maresccapacitatea tampon a salivei;
- pulberea de cacao: contine tanin, o substanta ce se ataseaza desuprafata smaltului protejandu-l de atacul acid.

O mentiune speciala trebuie facuta pentru alimentatia nerafinata (fructe,zarzavaturi crude): ea are un efect protector, deoarece curata mecanicdintii, stimuleaza fluxul de saliva si, mai ales, pentru ca ea continefructoza, mult mai putin nociva decat zaharoza.


In mod aparent ciudat, nu cantitatea de zahar consumata este factorulcheie, ci orarul de consum. Astfel, nu se recomanda ca dulciurile sa fieconsumate intre mese, iar daca este posibil frecventa consumului lor peparcursul unei zile sa fie cat mai mica.

Ultimul aliment consumat la o masa are importanta cruciala asupra ph-uluidin cavitatea bucala. De aceea, trebuie facuta o mentine speciala pentru"cafeaua de fiecare zi": nu este bine sa incheiem masa cu o cafea dulce sifierbinte, ci cu... branza, deoarece ea neutralizeaza aciditatea bucala.


Impulsul de a consuma dulciuri se pare ca este fiziologic, din momentce chiar din timpul vietii intrauterine, fatul reactioneaza favorabilla cresterea concentratiei de zahar din lichidul amniotic. Totusi, nu oluati ca pe o scuza: acum ca detineti atatea informatii legate de dieta,folositi-le pentru a avea cat mai putine carii!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro