Pentru a fi sănătoși, nu trebuie doar să respectăm regulile de igienă, ci trebuie să o facem corect. În caz contrar, efectele nu vor fi aceleași!
Pentru mulți dintre noi, poate fi o surpriză faptul că au făcut greșit anumite lucruri de-a lungul vieții, unele dintre ele fiind chiar banale.
Specialiștii au analizat cu atenție modul în care o persoană obișnuită respectă regulile de igienă și a dezvăluit cele mai frecvente greșeli. Iată lista acestora:
Facem duș sau baie prea des
Poate suna ciudat, dar să te speli prea des este la fel de rău precum să nu te speli deloc. Potrivit unei echipe de experți în boli infecțioase de la Universitatea Columbia, a face prea multe dușuri provoacă uscarea și crăparea pielii, ceea ce conduce la pătrunderea microbilor cu o mai mare ușurință în organism prin aceste leziuni.
Nu ne spălăm pe mâni înainte de a merge la toaletă
Bacteriile există nu numai pe colacul de WC, ci peste tot în casă. Asta înseamnă că, dacă nu te-ai spălat de ceva timp, probabil că bacteriile sunt prezente și pe mâini. Când mergi la toaletă, atingi zone intime pentru care microbii sunt destul de periculoși. Astfel, spălarea mâinilor înainte de a merge la toaletă este chiar mai importantă decât spălarea de după.
Tragem apa la toaletă cu vârful degetelor
Toaleta este, probabil, cel mai murdar loc din casă. Studiile arată că, chiar și la 90 de minute după ce tragem apa, bacteriile încă se regăsec pe suprafața respectivă de contact (buton, clapetă). Prin urmare, încearcă să tragi apa nu cu vârful degetelor, ci cu articulația degetelui sau partea din spate a degetului. Acest lucru poate ajuta foarte mult în cazul în care uiți și atingi ceva înainte de a te spăla pe mâini.
Dormim pe aceeași pernă mult timp
Pernele cu pene sunt un paradis pentru acarieni sau mucegai. În timp, aceștia pot ajunge pe fața unei persoane și pot provoca probleme precum demodicoza. Aceasta este o cauză comună a problemelor de piele. De asemenea, studiile arată că acarienii de praf pot declanșa alergii, care provoacă congestie nazală, umflare și iritare a căilor respiratorii superioare. Se recomandă spălarea pernelor în fiecare săptămână.
Lăsăm animalele de companie să doarmă cu noi
Nu este recomandat să dormi cu animalele de companie în același pat. Chiar și cele mai bine îngrijite poartă o mulțime de bacterii pe blană. Este greu de crezut, dar unele dintre ele pot provoca chiar și ciumă bubonică. Nu, nu vorbim despre Evul Mediu, ci despre vremurile moderne. Statisticile arată că între 1977 și 1998 au existat 23 de cazuri de infecție din această boală mortală transmisă de pisici domestice.
Ne spălăm fața cu săpun
Unii oameni cred greșit că, dacă își spală fața cu săpun de două ori pe zi, tenul lor va fi perfect. În realitate, săpunul blochează porii și provoacă leziuni. Dermatologii subliniază faptul că săpunul nu a fost destinat inițial pentru față. Când îl folosești, distrugi bariera de protecție și perturbi nivelul pH-ului pielii.
Sursă: Bright Side