6 semne că ai intoleranță la lactoză
Sănătate · Medicina preventiva / 21.01.2025

Intoleranța la lactoză afectează milioane de oameni din întreaga lume, adesea fără ca aceștia să-și dea seama.

Corpul tău ar putea încerca să-ți spună că intoleranța la lactoză ar putea fi vinovată de disconfortului tău, însă semnele sunt comune și adesea le punem pe seama altor afecțiuni sau a unei stări de moment.

6 semne că ai intoleranță la lactoză:


Ulcerații bucale


Produsele lactate, cum ar fi laptele, brânza și iaurtul sunt adesea legate de dezvoltarea aftelor.

Unii experți cred că proteinele găsite în laptele de vacă pot declanșa ulcere bucale la anumite persoane. Acestea ar putea rezulta dintr-o reacție imună adversă la laptele de vacă.


Dacă te confrunți frecvent cu ulcerații bucale, ia în considerare eliminarea produselor lactate din dieta ta.

În schimb, încearcă alternative precum laptele de soia, laptele de ovăz și brânza vegană pentru a vedea dacă aceste modificări ajută la reducerea apariției aftelor.

Umflare


Alergiile la lactate pot provoca reacții nu numai în sistemul digestiv, ci și în alte părți ale corpului, inclusiv pielea și plămânii. Simptomele comune includ:

  • Erupție cutanată
  • Urticarie
  • Umflare, adesea în jurul buzelor și feței
  • Respiraţie şuierătoare
  • Sufocare
  • Dificultăți la înghițire

În unele cazuri, în special la bebeluși, poate exista și sânge în scaun.

Simptomele mai severe, cum ar fi umflarea gâtului și dificultăți de respirație, pot indica anafilaxie, o reacție alergică gravă și care poate pune viața în pericol.

Anafilaxia începe de obicei în câteva minute de la consumarea unui aliment alergenic, deși uneori poate apărea câteva ore mai târziu. Dacă se întâmplă acest lucru, tratamentul imediat este critic.


Diaree sau constipație


Intoleranța la lactoză apare atunci când organismul are dificultăți în descompunerea lactozei, zahărul natural care se găsește în lapte.

Acest lucru poate duce la probleme digestive, cum ar fi diareea după consumul de produse lactate. Deși afecțiunea, cunoscută și sub numele de malabsorbție a lactozei, nu este de obicei dăunătoare, poate provoca disconfort semnificativ.

Interesant este că intoleranța la lactoză nu duce întotdeauna la diaree. Pentru unele persoane, în special cele ale căror bacterii intestinale produc metan în loc de hidrogen, constipația poate fi un simptom proeminent.


Cercetările sugerează că producția de metan în sistemul digestiv încetinește mișcarea intestinală, ducând la constipație la aproximativ o treime dintre cei afectați de intoleranță la lactoză.

Balonare


Balonarea este un simptom frecvent al intoleranței la lactoză atât la copii, cât și la adulți.

Aceste probleme apar atunci când organismul nu poate digera corect lactoza, zahărul natural care se găsește în produsele lactate.

Acest lucru se întâmplă din cauza deficienței de lactază, enzima responsabilă cu descompunerea lactozei în zaharuri mai simple pentru absorbție.

Când lactoza rămâne nedigerată în intestin, ea migrează în colon, unde este fermentată de bacterii.

Dureri de cap și oboseală


Intoleranța la lactoză se poate prezenta uneori cu simptome care se extind dincolo de disconfortul digestiv.

Aceste simptome pot include dureri de spate, dureri de cap, oboseală generală și dificultăți de concentrare.

În plus, unii oameni raportează că se confruntă cu tulburări de somn, amețeli și un sentiment de stare generală de rău.

Se crede că aceste simptome mai puțin frecvente rezultă din incapacitatea organismului de a procesa eficient lactoza, care poate declanșa răspunsuri inflamatorii sau metabolice la persoanele sensibile.

Flatulență


Când lactoza nu este digerată corespunzător în intestinul subțire, trece în colon, unde este descompusă de bacteriile intestinale.

Acest proces de fermentație produce acizi și gaze, cum ar fi hidrogen, metan și dioxid de carbon. Aceste produse secundare sunt responsabile pentru simptomele intoleranței la lactoză, inclusiv flatulența.


Articol în scop informațional și nu substituie sfatul medicului!


Sursă: brightside
Foto: depositphotos
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro