7 obiceiuri care favorizează diabetul
Obezitatea și alimentația nesănătoasă nu sunt singurii factori care pot declanșa diabetul. Există lucruri pe care le faci zilnic și care îți cresc riscul de a suferi de această afecțiune cronică.
Probabil că te-ai obișnuit să crezi că diabetul poate apărea dacă ai un meniu cu un exces de zahăr și grăsimi și ai acumulat ceva kilograme în plus, însă există și alte lucruri care pot cauza această afecțiune.
Iată ce obiceiuri cresc șansele de a suferi de diabet:
1. Dacă ai redus consumul de cafea
Potrivit specialiștilor, consumul de cafea, atât în varianta normală cât și cea decafeinizată, reduce riscul de diabet de tip 2. În cadrul unui studiu realizat de cercetătorii de la Harvard s-a constatat că persoanele care beau 6 cești de cafea zilnic au un risc cu 33% mai redus de a suferi de diabet, față de cei care nu beau deloc cafea. Această băutură reduce rezistența la insulină și stimulează metabolizarea glucozei pentru a fi transformată în energie.
2. Dacă stai treaz până la ore târzii
În cazul în care te-ai obișnuit să te culci foarte târziu în fiecare noapte, diabetul va fi pe lista ta de riscuri pentru sănătate. Cercetătorii coreeni au stabilit că persoanele care se culcă târziu au un risc mult mai ridicat față de cele care se culcă mai devreme, chiar dacă dorm cele 7 ore recomandate.
Cei care se culcă târziu sunt expuși mai mult la lumina artificială provenită de la ecranul televizorului, al laptopului sau al telefoanelor mobile, iar acest fenomen este legat de apariția rezistenței la insulină și o prelucrare deficitară a glucozei din sânge. În plus, somnul la ore târzii nu este profund și poate afecta metabolismul.
3. Dacă meniul tău include foarte rar probiotice
„Riscul de diabet crește atunci când cantitatea de bacterii benefice din tractul intestinal scade. Stomacul are nevoie de probiotice, iar un nivel prea scăzut de bacterii benefice va avea efecte negative asupra digestiei, va provoca inflamații și în cele din urmă va cauza apariția rezistenței la insulină”, potrivit dr. Betul Hatipoglu, endocrinolog din Cleveland. Consumă cât mai des iaurt, kefir, lapte bătut, varză murată și brânză maturată pentru a preveni problemele de sănătate.
4. Dacă folosești recipiente din plastic în cuptorul cu microunde
Nu trebuie să încălzești niciodată ce ți-a rămas la cină într-un recipient din plastic, dacă alegi cuptorul cu microunde. Cercetătorii de la Centrul Medical Langone din New York au constatat că elementele chimice din componența recipientelor din plastic, precum și a foliilor alimentare, creează un risc crescut de diabet, mai ales în rândul copiilor și adolescenților. Aceste componente favorizează rezistența la insulină și hipertensiunea arterială.
5. Dacă nu te expui deloc la soare
Este important să folosești creme de protecție solară în orice anotimp, dar dacă eviți complet razele solare vei fi mult mai expus riscului de diabet. Potrivit cercetătorilor din Spania, persoanele cu lipsă de vitamina D sunt mai predispuse la diabet, indiferent de greutate. Vitamina legată de razele solare asigură funcționarea normală a pancreasului, care produce insulină și reglează nivelul glicemiei. Este util să iei un supliment și să consumi cât mai des alimente care conțin această vitamină cum sunt somonul, laptele fortificat sau cerealele pentru a preveni diabetul.
6. Dacă îți petreci weekendul în fața televizorului
Poate fi tentant să petreci weekendul urmărind filme și ronțăind popcorn, dar sănătatea ta ar putea avea de suferit. „Dacă stai jos prea mult timp vei favoriza acumularea grăsimii în zona abdominală, ceea ce va reduce receptivitatea organismului la insulină și poate declanșa diabetul”, explică dr. Eric Sternlicht, profesor la Universitatea Chapman.
7. Dacă sari peste micul dejun
„Eliminarea micului dejun te va face să-ți fie foarte foame mai târziu și creează condiții favorabile manifestării diabetului. În momentul în care nu-i oferi organismului alimentele necesare pentru a avea energie nivelul de insulină este dereglat și este mult mai greu să se stabilizeze glicemia”, potrivit dr. Ellen Calogeras, de la Centrul pentru Diabet din Cleveland.