Telefonul mobil în dormitor: 5 motive pentru care trebuie să-l elimini din spațiul de odihnă
Te-ai obișnuit să-ți iei telefonul cu tine când mergi la culcare? Te-ai putea expune multor probleme de sănătate. Află de ce este indicat să eviți să ții telefonul mobil în dormitor.
Spațiul de odihnă nu este compatibil cu telefonul mobil. Aceasta este concluzia studiilor realizate de specialiști, care te avertizează să-l ții cât mai departe de acest spațiu. De fiecare dată când iei telefonul mobil în dormitor favorizezi odihna insuficientă, afecțiunile oculare sau durerile. Precis nu vrei să te trezești epuizat sau să te doară spatele când încerci să te odihnești, așa că merită să aplici sfaturile oamenilor de știință pentru a-ți proteja organismul.
Iată de ce nu trebuie să ții telefonul mobil în dormitor:
1. Vei adormi mai greu
Lumina albastră emisă de ecranul telefonului suprimă producția de melatonină, hormonul creat de glanda pineală care reglează somnul. Organismul produce melanină în mod natural în timpul nopții, dar lumina albastră a telefonului mobil va afecta negativ această funcție. Este recomandat să atașezi un filtru de lumină albastră la ecranul telefonului dacă îl vei folosi seara pentru a crește cantitatea de lumină galbenă. Cu o oră înainte de a merge la culcare trebuie să eviți să privești în ecranul telefonului mobil pentru a crea condițiile optime pentru un somn liniștit și profund.
Telefonul nu va face decât să-ți stimuleze mintea și să te facă mai alert, o combinație nefavorabilă pentru odihnă. Nu este bine nici să începi să folosești telefonul dacă nu poți adormi pentru că vei agrava problema. Alege orice altă activitate care te relaxează și care nu presupune privitul într-un ecran. Poți testa câteva exerciții de yoga sau poți asculta melodii la radio.
2. Îți poți deteriora vederea
Telefoanele mobile emit un nivel ridicat de lumină albastră care poate deteriora retina dacă te expui la ea seara sau noaptea pentru că nu mai este echilibrată de lumina naturală. Dacă vei continua să faci acest lucru pe termen lung s-ar putea manifesta degenerescența maculară sau chiar orbirea.
3. Vei avea un somn agitat și întrerupt
Chiar dacă ai reușit să adormi telefonul mobil aflat în dormitor va avea un impact negativ asupra calității somnului. Este foarte probabil să te trezești des în timpul nopții dacă ai privit în ecranul telefonului înainte de a te culca, mai ales dacă îl ții pe o noptieră, lângă pat. În cadrul studiilor de specialitate utilizarea telefoanelor mobile în pat a fost corelată cu reducerea fazei REM a somnului. Această etapă a odihnei este cea care asigură refacerea organismului și joacă un rol critic pentru păstrarea amintirilor pe termen lung, stimularea creativității și rezolvarea problemelor complexe.
4. Ar putea apărea durerile de spate
În momentele în care te uiți la telefon din pat îți forțezi corpul într-o poziție incomodă, care afectează alinierea gâtului cu restul corpului și exercită o presiune crescută asupra terminațiilor nervoase localizate la nivelul coloanei vertebrale și gâtului.
Dacă te doare spatele în timp ce folosești telefonul mobil în dormitor, nu poți îndoi gâtul sau îți amorțesc degetele nu ignora aceste simptome. Este posibil să dispară a doua zi, dar dacă vei continua să-ți cauzezi aceste dureri timpul de vindecare se va prelungi până în momentul în care vor deveni permanente.
De asemenea, oamenii de știință au demonstrat că folosirea telefonului în pat reduce cu până la 30% capacitatea sistemului respirator. O cantitate mai redusă de oxigen poate afecta negativ funcțiile tuturor organelor.
5. Îți va scădea capacitatea de concentrare
Folosirea telefonului în pat va provoca și o scădere semnificativă a capacității de concentrare a doua zi. Potrivit studiilor realizate, persoanele care utilizează telefonul mobil înainte de a merge la culcare se trezesc mai greu dimineața și nu au senzația că au dormit bine sau că au energie suficientă.
De asemenea, se concentrează mult mai greu tot restul zilei. Persoanele care citesc o carte înainte de a se odihni se trezesc revigorate și gata de acțiune, așa că schimbă-ți obiceiurile și nu alimenta cercul vicios care îți poate pune în pericol perfomanțele fără să bănuiești.