Tot ceea ce trebuie sa stii despre beneficiile otetului de mere
De-a lungul timpului, otetul a fost folosit in cele mai variate scopuri: in gastronomie (pentru prepararea muraturilor si a diferitelor feluri de salate), pentru exterminarea unor plante daunatoare, pentru a curata armurile sau diferite ustensile din bucatarie... De asemenea (si deloc intamplator), i-au fost atribuite importante proprietati curative.
In aceeasi nota, cercetarile efectuate in ultimii ani au pus in evidenta faptul ca otetul de mere este un tonic deosebit de eficient. Efectele sale benefice au fost demonstrate cu succes in cazul unor afectiuni precum diabetul sau obezitatea. Cu siguranta, ar merita sa stii mai multe despre acest produs si modul in care te poate ajuta...
Otetul de mere - remediu universal?
Cu toate ca este folosit din timpuri indepartate, otetul de mere a devenit cunoscut cu precadere incepand de la sfarsitul anilor '50, cand un celebru medic american, D.C. Jarvis, a tratat acest aspect in detaliu, intr-o lucrare intitulata "Ghidul sanatatii". De altfel, faptul ca in ultimii ani medicina alternativa a cunoscut o deosebita revigorare, a facut ca otetul de mere sa fie tot mai recomandat (si folosit cu succes) ca tonic, in special in cadrul regimurilor alimentare.
Nu este surprinzator, daca ne gandim ca este indicat (alaturi de eventualul tratament medical specific) pentru imbunatatirea procesului de digestie, detoxifiere, tratarea reumatismului, colecistitei, anemiei si migrenelor, iar acestea sunt numai cateva exemple...
Diabetul. Efectul otetului de mere asupra nivelului glicemiei se inscrie printre cele mai importante descoperiri in domeniu. S-au efectuat numeroase cercetari in acest sens, tocmai pentru a exclude posibilitatea unor simple coincidente. Un exemplu: in cadrul unui studiu efectuat in anul 2007, 11 persoane suferind de diabet de tip II, care au luat seara, inainte de culcare, doua tablete de otet de mere, au constatat faptul ca, dimineata, glicemia scazuse cu 4 pana la 6%.
Atentie, insa! Daca ai diabet, nu consuma otet de mere fara avizul medicului. Continutul de crom al produsului ar putea afecta nivelul de insulina.
Colesterol marit. O serie de cercetari realizate in anul 2006 au stabilit ca otetul de mere are un efect foarte bun asupra persoanelor al caror colesterol depaseste valorile normale. Pentru a exclude insa posibilele efecte secundare nedorite, este bine sa ceri sfatul medicului inainte de a recurge la acest procedeu.
Hipertensiune arteriala. Pentru aceasta, este recomandat consumul frecvent (de circa cinsi-sase ori pe saptamana) de otet de mere si ulei de masline. Bineinteles, cel mai la indemana este sa-ti prepari salate. Un alt fapt, ce-i drept inca nesustinut de cercetari complexe, este ca otetul de mere imbunatateste circulatia sangelui si previne afectiunile cardiace.
Cancer. Medicii americani au concluzionat, in urma unor cercetari, ca administrarea de otet de mere poate "ucide" celulele canceroase, ori incetini ritmul proliferarii acestora. De asemenea, ar putea preveni cancerul esofagian.
In cadrul regimurilor alimentare. In fiecare dimineata, bea o cana de apa in care ai pus o lingura de otet de mere. Dupa doua saptamani, vei constata ca ai pierdut, in medie, trei-patru kilograme.
Atentie, insa! Nu este recomandabil sa repeti dieta decat dupa un interval de minimum trei luni. Si, pentru ca tot vorbim despre otet, este bine de retinut si ca otetul alb confera senzatia de satietate.
Cum ar trebui folosit otetul de mere si care sunt riscurile administrarii?
Deocamdata, nu se prescriu retete; cei mai multi oameni iau doua lingurite de otet de mere zilnic (intr-un pahar cu apa sau suc natural).
Pe de alta parte insa, nu trebuie omise posibilele riscuri ale consumului de otet de mere, desi despre acestea se poate spune ca sunt nesemnificative. Dar, daca il administrezi in cantitati mari si pentru o perioada indelungata, pot aparea si probleme. Iata care sunt cele mai importante aspecte pe care este bine sa le ai in vedere.
Principalul element din compozitia otetului de mere este acidul acetic. Acesta, dupa cum se poate cu usurinta intui, poate fi destul de agresiv pentru organism, atacand smaltul dintilor si provocand senzatii de arsura la nivelul gurii si gatului. Tocmai de aceea, este bine ca produsul sa nu se consume ca atare, ci dizolvat in apa ori suc.
Administrarea prelungita de otet de mere poate duce la scaderea nivelului de potasiu din organism si a densitatii osoase. Tocmai de aceea, nu este recomandat femeilor aflate la menopauza, care prezinta un risc mai mare de osteoporoza.
Nu este recomandabil sa consumi otet de mere daca urmezi vreun tratament ce include substante laxative sau diuretice.