Microorganisme pe care le poți găsi în apa de băut. Știi ce bei?
Sănătate / De Iulia Mirică, 24.06.2018

Lista de mai jos nu este pentru persoanele care stau prost cu inima. Există monștri invizibili care trăiesc în apa de la robinet, creaturi care înoată și se înmulțesc în fiecare picătură de apă pe care o bei. Dar aceștia nu sunt atât de răi. Toate apele conțin bacterii și protozoare într-o anumită măsură, majoritatea fiind complet inofensive. Iată câteva microorganisme care ar putea fi în apa de băut chiar acum!

Ce microorganisme se află în apa de băut?


1. Cryptosporidium


Atunci când orașele pompează apa către locuitorii lor, apa este trecută mai întâi printr-o serie de pași, care implică filtrarea și dezinfecția acesteia. Acest lucru este în mod evident benefic, deoarece atunci când este luată apa din lacuri și râuri este foarte probabil ca aceasta să conțină bacterii. Când este filtrată, poți scăpa de cele mai multe bacterii. Însă chiar și cele mai avansate tehnici de filtrare pot da greș câteodată. Iar pentru cei mai mulți oameni, acest lucru înseamnă că beau mici doze de cryptosporidium în fiecare zi. Este vorba de un protozoar, un organism cu celulă unică, și este cunoscut pentru că provoacă diareea inflamatorie. Acesta acționează ca un parazit, blocând intestinele și depunând ouă în materia fecală a unei persoane, fiind și modalitatea prin care se răspândește. Atunci când apa potabilă este contaminată cu materii fecale, organismul se deplasează spre noi gazde. Dispunem de măsuri de siguranță pentru a preveni acest lucru, însă, într-o zi bună, doar un procent de 99% din cryptosporidium este filtrat.


2. Anabaena sp.


Anabaena circinalis este o cianobacterie care trăiește în rezervoarele de apă dulce din întreaga lume, în special Australia, Europa, Asia, Noua Zeelandă și America de Nord. Se crede că cianobacteriile de acest gen au fost printre primele organisme multicelulare de pe pământ și, ca atare, au evoluat foarte curios. În cazul Anabaena sp., este vorba despre producția de neurotoxine. Descoperirea Anatoxin-a a fost unul dintre primele cazuri de neurotoxină produsă de cianobacterii. Bacteriile de apă dulce Anabaena produc saxitoxine, un tip de neurotoxină care produce stopul respirator, urmat de deces. Din fericire, cianobacteriile sunt unele dintre microorganismele care se filtrează cel mai ușor din apa de băut.


3. Rotifere


Rotiferele sunt un microorganism relativ obișnuit, care poate fi găsit aproape oriunde în lume. Și acestea sunt unul dintre cei mai obișnuiți contaminanți ai apei potabile, în ciuda faptului că au o mărime de 1 milimetru, putând fi văzute cu ochiul liber. Unele rotifere înoată, altele se târăsc precum viermii, însă nu sunt cunoscute ca fiind dăunătoare omului. Iar aceasta este o veste bună, deoarece apar în apa de la robinet destul de des. Ceea ce nu este bine este faptul că prezența rotiferelor în aprovizionarea municipală cu apă semnalează o problemă la sistemul de filtrare. Organismele atât de mari nu ar trebui să fie capabile să treacă. Și rotiferele sunt cunoscute pentru faptul că acționează ca gazde pentru protozoare și bacterii. Rotiferele pot fi folosite ca un sistem de avertizare care să le permită specialiștilor să își dea seama că este ceva în neregulă cu filtrarea apei.


4. E. Coli


Toată lumea a auzit de E. Coli sau Escherichia coli că este o bacterie care trăiește în jurul și pe materia fecală. Este deranjant să afli că apa de băut are în mod invariabil E. Coli în ea și că este ținută la un nivel sigur.

5. Salmonella Enterica


De câte ori nu ai auzit că trebuie să gătești foarte bine carnea de pui? Iar dacă o prepari crudă, trebuie să te speli mereu foarte bine pe mâini. Motivul, desigur, este salmonela, care are un istoric lung al infecțiilor. De obicei, salmonela apare în alimente cum ar fi carnea de vită, spanacul și carnea de pui. Mai puțin frecvent, salmonela provoacă focare de infecție prin apa potabilă. Aceasta poate fi responsabilă de otrăvire, ducând la febră și vărsături. Persoanele cu un sistem imunitar slab, precum persoanele în vârstă, sunt susceptibile de infecția cu salmonela. Iar țările în curs de dezvoltare sunt expuse unui risc mai mare de a avea infecții bacteriene cauzate de apa potabilă.


6. Naegleria fowleri


Acest organism nu arată la fel de terifiant ca celelalte creaturi de pe această listă. Ca aspect, seamănă cu mucegaiul. Este, de fapt, o amibă, care mănâncă creierul. Mai exact, amiba atacă sistemul nervos al unei persoane, intrând prin cavitatea nazală și omorând 98% din victimele sale. Infecțiile sunt rare, mai ales pentru că nu este un organism eficient în momentul în care este consumat pe cale orală. Cele mai multe infecții nu sunt cauzate de apa de la robinet infectată cu Naegleria fowleri. De obicei, oamenii o iau din lacuri și râuri, atunci când trag accidental apă pe nas în timp ce înoată.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro