Stiai ca hipertensiunea arteriala iti afecteaza rinichii?
Sănătate · Nefrologie / 11.03.2009

La nivel mondial, mai mult de 500.000.000 de persoane sufera de boala cronica de rinichi. Conceptul se refera la orice fenomen care afecteaza cronic rinichiul, ii reduce progresiv functiile si creste riscul bolilor de inima. Ce legatura are hipertensiunea cu rinichii si de ce este important sa-ti verifici constant tensiunea arteriala?

Trebuie sa retinem ca boala cronica de rinichi nu doare si este putin evidenta in stadiile incipiente, insa prin depistarea pecoce se poate trata eficient fara ca persoana afectata sa ajunga la dializa sau transplant renal.

"Dializa si transplantul renal reprezinta o solutie de supravietuire pentru bolnavul care a ajuns in stadiul avansat al bolii, insa nu si o rezolvare pentru un rinichi afectat. Daca noi continuam sa tratam doar boala, estimarile facute de americani spun ca in 10-15 ani, sistemul american nu va mai fi in stare sa faca fata costurilor necesare pentru dializa si transplant renal
", spune Conferentiar Dr. Adalbert Schiller, medic primar nefrolog. Asadar, este foarte important sa depistam boala in stadiile incipiente cand se poate aplica un tratament inainte ca rinichiul sa fie afectat profund si sa se ajunga la alte complicatii.


Cum o putem depista?

Boala cronica de rinichi isi face aparitia la persoanele care au o eliminare crescuta de proteine in urina. Orice disfunctie a rinichiului poate fi depistata prin efectuarea catorva teste simple. Prof. Dr. Gabriel Mircescu, medic primar nefrolog si presedintele Societatii Romane de Nefrologie ne spune ca sunt necesare doua analize: creatinina din sange si sumarul de urina pentru a se evalua capacitatea funtionala a rinichiului. Daca in buletinul de analize se constata prezenta de proteine in urina sau creatinina este mai mare de 1,2 la femei si 1,4 la barbati este indicat sa te prezinti la medicul de familie sau la nefrolog.



Care sunt factorii de risc?

Specialistii recomanda efectuarea periodica a testelor de laborator persoanelor care prezinta un risc ridicat de a dezvolta boli cronice de rinichi:

  • Pacientii cu hipertensiune;
  • Pacientii cu diabet;
  • Pacientii obezi;
  • Persoanele care fumeaza;
  • Persoanele cu varsta peste 50 de ani;
  • Persoanele cu istoric de boli ca: diabet, hipertensiune si/sau boala cronica de rinichi, in familie;
  • Pacienti care au deja o boala de rinichi.

In cazul in care boala nu este diagnosticata la timp, capacitatea functionala a rinichiului se reduce progresiv si bolnavul va avea nevoie de
dializa sau transplant renal pentru a supravietui. Insa, studiile arata ca bolnavul este mult mai expus riscului de a deceda din cauza unei afectiuni cardiovasculare inainte de a ajunge la stadiul cel mai avansat al bolii de rinichi cand are nevoie de dializa sau transplant. "Bolile cronice nu se vindeca, ceea ce inseamna ca bolnavii au decedat inainte de a ajunge la dializa sau transplant", afirma Conf. dr. Adalbert Schiller, medic primar nefrolog.

Datele statistice arata ca presiunea arteriala crescuta este prezenta la aproximativ 80% din pacientii cu boala cronica de rinichi.



Hipertensiunea arteriala, o amenintare mai mare decat dializa

O presiune arteriala crescuta este un factor important in boala cronica de rinichi. Ea poate sa declanseze boala de rinichi, contribuie la agravarea ei sau poate sa fie o consecinta a ei. Cand o persoana sufera de hipertensiune arteriala, vasele sanguine sunt suprasolicitate, la fel si rinichii care nu mai pot functiona normal. Daca tensiunea arteriala este tinuta sub control, rinichii isi vor indeplini functiile si riscul ca persoana afectata sa ajunga la dializa este mult diminuat.

Astfel, tratamentul hipertensiunii arteriale a devenit o prioritate pentru boala cronica de rinichi. O presiune arteriala scazuta reduce riscul de imbolnavire a inimii si a vaselor de sange, care pentru bolnavii cu boala cronica de rinichi, reprezinta o amenintare mai mare decat dializa.


Cum sa tii sub control hipertensiunea arteriala?

Prin schimbarea stilului de viata, exercitii fizice si dieta. De asemenea, o scadere in greutate si reducerea consumului de alcool te pot ajuta sa-ti mentii tensiunea arteriala in limite normale.

  • verifica-ti tensiunea in mod regulat;
  • renunta la fumat si limiteaza consumul de alcool;
  • nu uita sa faci sport in mod regulat;
  • urmeaza o dieta sanatoasa: fara sare si cat mai multe fructe, legume, lactate;
  • incearca sa slabesti (10 kg in minus se asociaza cu o reducere de 5-10 mmHg a tensiunii arteriale sistolice);
  • relaxeaza-te si controleaza-ti stresul;
  • respecta recomandarile medicului;
  • nu uita sa iei medicamentele: antihipertensive, pentru controlul colesterolului si al anemiei.


Stii care este tensiunea arteriala normala?

  • la tineri: 130/85 mmHg sau 135/85 mmHg;
  • la adulti: 140/90 mmHg sau mai mica;
  • la diabetici: 130/80 mmHg si maxim 130/85 mmHg.

Se spun ca este mai simplu sa previi decat sa vindeci, astfel incat chiar daca nu te confrunti momentan cu aceasta problema de sanatate este recomandata totusi urmarea acestei diete. Numeroase studii au demonstrat ca hipertensiunea este ereditara, asadar trebuie sa acorzi atentie maxima daca ai avut cazuri in familie.

Articole utile:
Ce este hipertensiunea arteriala?
Ce factori declanseaza hipertensiunea arteriala?
Dieta pentru hipertensivi
Sfaturi utile pentru combaterea hipertensiunii arteriale
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro