Cancer: 9 simptome provocate de tumorile cerebrale. Nu le ignora!
Există tumori cerebrale benigne şi maligne. Stările de greaţă şi durerile de cap sunt două simptome care pot să apară. Află de la un specialist în neurochirurgie ce alte semne alarmante pot să dea tumorile cerebrale!
Tumoare înseamnă umflătură. Tumorile cerebrale se măresc în scheletul cranian şi apasă pe ţesutul moale al creierului, provocând presiune şi, în funcţie de zona în care se află, pot apărea simptome. Află de la Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, specialist în neurochirurgie la Anadolu Medical Center din Istanbul care sunt semnele alarmante, de câte feluri sunt tumorile cerebrale şi cum se pot trata.Tumorile cerebrale atât benigne cât şi maligne (cancerigene) exercită o presiune pe ţesutul creierului şi prin urmare, două dintre simptomele care pot să apară sunt stările de greaţă şi durerile de cap, explică specialistul. Dar, pe lângă aceste semne, în funcţie de locul şi tipul tumorii, pot să apară alte simptome. Iata cele mai importante simptome provocate de tumorile cerebrale.
Tumorile cerebrale benigne pot fi tratate complet
Aceste tumori care nu sunt cancerigene pot să fie depistate prin metode de imagistică. Operaţia intră în discuţie doar dacă tumora se măreşte, însă potrivit specialistului doar 20% dintre tumorile benigne nu sunt predispuse la mărire. De asemenea, există situaţii în care pe perioada de supraveghere, tumora se micşorează. După depistarea tumorii benigne, pacientul trebuie să revină la control o dată la 3 sau 6 luni.
În cazul în care se constată că tumora creşte va fi extrasă chirurgical, iar riscul de recidivă este mic (sau apar la o dimensiune foarte redusă). Însă, potrivit avertismentului dat de specialistul în neurochirurgie, nicio operaţie chirurgicală nu poate să garanteze că aceste tumori nu pot recidiva sau să apară în altă zonă a corpului. Dacă pacientul beneficiază de un tratament chirurgical bun, atunci poate să-şi continue viaţa fără niciun fel de problemă.
"Tumorile benigne pot fi de mai multe tipuri şi pot apărea la vârste diferite, însă se observă manifestarea lor preponderent la cei de vârstă mijlocie. Uneori, din cauza creşterii lente a tumorii, nu apare niciun simptom, alteori, în funcţie de locul său, tumora exercită presiunea intercraniană şi apar diverse simptome", explică Prof. Dr. Ahmet Hilmi Kaya, specialist în neurochirurgie la Anadolu Medical Center din Istanbul.
Simptomele date de tumora cerebrală benignă
1. Slăbirea muşchilor
2. Reducerea capacităţilor de văz şi auz
3. Tulburări motorii
4. Epilepsie
5. Dureri de cap.
Pentru tratamentul chirurgical se fac o serie de analize, se analizează locul în care se află tumora, se ia în calcul starea generală a pacientului pentru a stabili beneficiile şi riscurile operaţiei. În urma intervenţiei, pacientul îşi revine într-o săptămână şi poate să îşi reia viaţa socială în câteva săptămâni. Referitor la importanţa recuperării, doctorul Ahmet Hilmi Kaya afirmă:
Nu există un tratament complet al tumorilor cerebrale maligne
Cele mai frecvent întâlnite tumori pe creier - cerebrale maligne apar de la un alt organ, adică sunt metastaze. Abia pe locul al doilea ca frecvenţă sunt tumorile canceroase provocate chiar de ţesutul creierului, spune specialistul.
Simptomele date de tumora cerebrală benignă
1. Amorţeală la braţe, picioare, faţă
2. Stări de slăbiciune
3. Schimbări de personalitate
4. Pierderea parţială a memoriei.
Chiar dacă nu există un tratament complet al tumorilor cerebrale maligne, tratamentele moderne îmbunătăţesc considerabil calitatea vieţii pacientului. În timpul operaţiei, medicul decide dacă elimină total sau parţial tumora, asfel încât să protejeze calitatea vieţii pacientului. În cazul în care este riscantă eliminarea totală a tumorii, medicul o extirpă parţial şi apoi se recurge la radioterapie, ca tratament post-operatoriu. “Radioterapia, chiar dacă are o radiaţie puternică, nu dăunează ţesuturilor vecine şi se aplică pe o perioadă scurtă, folosindu-se de exemplu aparatul True Beam”, a declarat dr. Ahmet Hilmi Kaya.
Un lucru esenţial pentru recuperare este sistemul imunitar care trebuie să fie puternic, explică specialistul. Tumorile maligne excizate sau tratate cu ajutorul radioterapiei au întotdeauna riscul de recidivă.