Semneaza petitia pentru acordarea gratuita a protezelor de san!
Sănătate · Oncologie / 14.08.2009

Avem nevoie de cat mai multe semnaturi care sa sustina modificarea legislativa prin care femeile operate de cancer la san sa fie incadrate in grad de handicap si sa primeasca gratuit proteza de san. Peste 10.000 de persoane au semnat deja aceasta petitie! Semneaza si tu!

Da click AICI  ca sa SEMNEZI PETITIA ONLINE!

"Simteam ca oamenii pe strada ma privesc cu mila pentru ca nu am par, sprancene si gene, ca privirea fiecaruia aluneca spre zona pieptului, desi umpleam sutienul cu carpe sau cu vata ca sa nu se observe ca nu am un san. Pentru mine, care eram o femeie dupa care barbatii intorceau capul, a fost o mare durere sa observ priviri pline de mila. Cu familia e alta poveste, si mai complicata...", povesteste M. pe site-ul oficial al Societatii Romane de Cancer.


Actiunea face parte din proiectul "Demnitate si respect. Drepturi pentru supravietuitoarele cu cancer la san" initiat de Societatea Romana de Cancer si urmareste imbunatatirea calitatii vietii supravietuitoarelor cu cancer la san din Romania prin modificari legislative care sa le asigure incadrarea in grad de handicap si includerea sanului in categoria organelor protezabile acoperite de stat.

Potrivit Societatii Romane de Cancer, in Romania, femeile cu cancer la san sunt excluse din lista persoanelor cu handicap acest fapt impiedicandu-le sa primeasca facilitati precum: reduceri la transport, scutirea de la plata de taxe si impozite, program redus de munca, ajutor financiar sau dreptul la asistent personal.



Proteza de san nu este doar o nevoie de ordin estetic!

Societatea Romana de Cancer atrage atentia asupra faptului ca proteza acordata gratuit fiecarei femei care a suferit operatia de indepartare a unui san nu este doar o nevoie de ordin estetic. Fara o proteza de san corespunzatoare, coloana vertebrala poate fi afectata din cauza greutatii inegale pe care trebuie sa o sustina. Suma de 300 RON, costul unei proteze de san, nu este o suma mare pentru unele persoane, dar pentru majoritatea celor 65 000 de femei cu cancer la san din Romania inseamna jumatate din venitul pentru care muncesc 8 ore pe zi.


In fiecare an, in Romania, sunt diagnosticate aproximativ 6.000 de femei cu aceasta maladie. Incidenta cancerului la san creste cu 10% anual, una din zece femei dezvoltand pe parcursul vietii o tumora mamara maligna.

"La fiecare trei minute, o femeie este diagnosticata cu cancer la san. Aproximativ 70% dintre aceste cazuri sunt descoperite prin auto-examinare. Nu toti nodulii sunt detectabili la palpare, de aceea recomandam consultul senologic anual, insotit de sonoelastografie, iar la femeile de peste 40 de ani consultul de mamografie. Daca descoperiti un nodul, nu intrati in panica, intrucat 8 din 10 noduli la san nu sunt cancerosi",
precizeaza dr. Ioan Stoian, medic primar obstetrica-ginecologie.


5% dintre romancele bolnave de cancer mamar sunt diagnosticate la timp

Studiile arata ca in Romania, doar 5% dintre femeile bolnave de cancer mamar afla acest lucru in timp util, pentru ca mai putin de 20% dintre femei apeleaza la investigatii periodice. Atunci cand cancerul la san este descoperit timpuriu, rata de supravietuire pe 5 ani este de 96%. Sfatul medicilor este de a apela la mamografia de screening, intrucat poate reduce mortalitatea cu 30% la femeile de 50 de ani si cu 18% la femeile de peste 40 de ani, iar mai nou, la sonoelastografie, o metoda care nu iradiaza sanul, putand fi repetata de cate ori este nevoie.


Britanicii au descoperit un tratament revolutionar pentru cancerul mamar

In urma cu o luna, publicatia britanica DailyMail scrie despre un tratament revolutionar pentru cancerul mamar care presupune o interventie cu laser de doar cateva minute, fara a afecta celulele sanatoase.

Terapia fotodinamica foloseste medicamente antitumorale care sunt activate prin intermediul luminii. In timpul interventiei se injecteaza un medicament in sangele pacientului care determina o sensibilitate crescuta a celulelor la lumina. Acest tip de interventie poate fi utilizata si in tratamentul cancerului de piele sau a altor formatiuni maligne.

Chirurgii britanici intentioneaza sa experimenteze terapia pe 20 de paciente cu cancer mamar, urmand ca ea sa fie utilizata in sase ani daca inregistreaza efectele scontate.

Spotul campaniei "Cancerul nu inseamna condamnare la moarte"
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro