Indeplinirea dorintei de Anul Nou
Sănătate · Sistemul imunitar / 22.12.2005

Odata cu venirea lunii decembrie toata lumea se gandeste cu nerabdare la sarbatorile de iarna: Craciunul si Revelionul. De obicei, in ultima luna a anului toata lumea isi stabileste noi scopuri pentru anul care va veni. Este un moment perfect pentru a reflecta asupra lucrurilor pe care le-ai trait in decursul anului, asupra schimbarilor si optiunilor pe care le ai in viitorul an.

Traditia de a-ti stabili un "scop" in noaptea de Revelion si de a-l indeplini in anul care va veni dateaza de pe timpul Babilonului. Babilonienii credeau ca modul in care se va purta o persoana in timpul ultimei nopti a anului o  va afecta de-a lungul urmatorului an. Cele mai populare dorinte care sunt puse in noaptea de Revelion includ promisiuni de a slabi sau de a te lasa de fumat.

Exista foarte multi care isi stabilesc "planuri de bataie" pentru anul care vine. Cati dintre noi insa raman fideli planurilor facute in nopatea de Revelion; unii abandoneaza, unii uita, altii lupta. Noi iti oferim 10 indicatii pentru a reusi sa-ti atingi telurile fixate in noaptea cea mare.


1. Fii realist! De cele mai multe ori dorintele si scopurile esueaza pentru ca asteptarile si aspiratiile sunt irealizabile. De exemplu, propunerea de a nu mai manca niciodata desertul tau favorit cam tine de domeniul intangibilului. In loc sa te motiveze, te va face sa te consumi si sa devii o persoana stresata si nemultumita. Lupta pentru o dorinta mai putin utopica!

2. Gandeste-te bine! De obicei in noaptea de Revelion lumea isi cam doreste "marea cu sarea". De ce sa nu te gandesti mai bine de doua ori inainte de  a-ti fixa un scop. Daca astepti pana in ultimul minut vei fi derutat din cauza agitatiei specifice acestei nopti de sarbatoare. Planifica-ti din timp dorinta pe care o vei rosti de Revelion!


3. Fii constient de implicatii! E foarte simplu sa-ti doresti sa slabesti sau sa te lasi de fumat. Orice isi poate propune aceste lucruri; din pacate ele nu se pot implini cat ai bate din palme. Inainte de toate, acestea implica o vointa de fier si o mare putere de lupta. Adictia nicotinei sau neputinta de a-ti infrana poftele culinare au nevoie de un adevarat arsenal de lupta (gandire pozitiva, consultarea unui nutritionist, a prietenilor, a unui psiholog etc.) pentru a fi combatute.

4. Intocmeste o lista "pro" si una "contra"!
Este bine sa ai trecute pe o lista avantajele si dezavantajele telurilor pe care ti le propui. Astfel te poti motiva mai bine, mai realist, stand deoparte de teritoriul fabulatiilor.

5. Vorbeste despre dorinta/plan/scop cu altii! Exista traditia conform careia dezvaluirea unei dorinte/unui scop sau plan poate duce la neindeplinirea ei/lui. In ciuda acestei traditii, este mai bine sa nu pastrezi tacerea asupra planurilor tale. Anunta-i pe cei dragi - familie, prieteni apropiati, sot/sotie ce ai de gand sa faci odata cu venirea noului an; sansele de reusita se maresc pentru ca nu se stie niciodata de unde iti va surade norocul si cine te va ajuta!


6. Rasplateste-te! Fii darnic cu tine in momentul in care ai mai facut un pas pentru indeplinirea schimbarilor propuse. Fii temperat insa! In cazul in care esti la dieta, rasplatirea nu devine echivalenta cu savurarea unei intregi cutii de ciocolata. Te poti recompensa pe tine insuti/insati facand un lucru care iti face o deosebita placere. Mergi la cumparaturi, ia-ti o rochie noua in care vei arata traznet datorita kilogramelor pierdute sau poti face o imbunatatire computerului personal.

7. Urmareste-ti progresele! Noteaza-ti fiecare progres care te apropie de indeplinirea integrala a dorintei. Nu uita ca scopurile pe termen scurt sunt mai usor de urmarit, iar micile succese te tin motivat mult mai usor!

8. Relaxare! Prea multa inversunare si dorinta de a reusi te poate indeparta de indeplinirea planului! Fa ce poti in fiecare zi, dar nu uita ca noaptea este intotdeauna un sfetnic bun. Evita sa devii prizonierul propriei tale dorinte. Priveste cu mult calm si actioneaza cumpatat si relaxat.

9. Ramai fidel dorintei! Daca iti zboara prea repede gandurile, risti sa nu reusesti nimic din ce iti propui! Prea multe dorinte te pot confuza, nu vei sti pe care sa o alegi si intr-un final vei fi dezamagit si deprimat. Expertii sustin ca ai nevoie de 21 de zile pentru ca o noua activitate sa devina obicei si 6 luni pentru ca obiceiul sa devina o parte din personalitatea ta.

10. Nu dispera! Daca planul tau a esuat complet pana la mijlocul lui februarie nu ai motive de ingrijorare foarte mari. Poti oricand sa o iei de la capat. Nu te poate impiedica nimeni sa-ti fixezi un "An Nou" pentru stabilirea unei alte dorinte.


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro