Nu lasa stresul sa-ti strice sarbatorile!
Exista patru cauze principale generatoare de stres in timpul vacantei de iarna: cadourile, cheltuielile, lipsa timpului si asteptarile nerealistice legate de sarbatorile perfecte. Pentru a reduce stresul sarbatorilor trebuie sa te inarmezi in primul rand cu multa intelegere.
Cadourile- Este bine sa faci o lista cu toate persoanele carora planuiesti sa le faci un cadou;
- Uita-te dupa cadouri de acelasi fel care pot fi cumparate pentru mai multe persoane;
- Similar cu sfatul de mai sus, orienteza-te sa faci cumparaturi dintr-un magazin mai mare de unde poti achizitiona mai multe cadouri;
- Nu uita de o "rezerva" de cadouri pentru eventualele persoane pe care le-ai omis pe lista ta;
- Incearca sa faci cadouri fie utile, fie care intr-adevar sa placa persoanelor carora le daruiesti;
- Daca nu te simti in largul tau facand cumparaturi, planifica-ti o singura zi pentru cadouri; indicat ar fi ca respectiva zi sa fie aleasa din timp; altfel risti sa te confrunti cu o adevarata "goana" dupa cadouri;
- Daca nu suporti in nici un fel Craciunul refugiaza-te intr-o cabana la munte pentru a fi departe de orice telefon sau e-mail.
Cheltuielile de sarbatori
- Stabileste-ti un buget de sarbatori si ramai fidel sumei de bani fixate;
- Nu face cadouri extrem de costisitoare daca nu iti poti permite; in cazul in care vei face, tu singur alegi sa te recuperezi financiar cu greu pentru anul care vine;
- Gandeste-te la alternativele pe care le ai - cadouri facute in casa (felicitari, vederi, ornamente de Craciun etc.), daca iti sunt insuficienti banii;
- Opteaza pentru diferite activitati mai putin costisitoare pentru a te simti bine alaturi de prietenii tai - plimbari, adu cinematograful la tine acasa - invita-ti prietenii la un film bun chiar la tine in casa - aveti toate sansele sa va simtiti cu mult mai bine decat daca ati merge sa vedeti ultima premiera in oras.
Lipsa timpului
- Cumpara cadourile din timp. Daca procedezi astfel, vei fi scutit de stresul principal - aglomeratia din magazine in ultimile zile inainte de Craciun.
- Incepi sa mai refuzi invitatiile la diferite petreceri. Nu esti obligat sa te duci absolut la toate petrecerile si seratele la care esti invitat. Daca petrecerea la care participi devine obositoare, retrage-te.
- Fa-ti timp si pentru tine. Multi oameni se simt in general vinovati daca in timpul sarbatorilor isi cauta portite de evadare pentru ei, tinand cont mai putin de familie si de prieteni. De fapt, in cazul in care reusesti sa-ti dedici macar cateva ore si pentru tine insuti, vei evita melancolia caracteristica sarbatorilor si vei fi mai putin coplesit de stimulii externi.
- Imparte sarcinile pe care le ai. Nu-ti asuma raspunderea de a face mai mult decat poti. Priveste-ti lista de "vizite obligatorii" drept o oportunitate de a cunoaste si de a petrece in compania unor noi prieteni. Daca iti imparti responsabilitatile cu altii, sarcinile tale vor dura mai putin timp si vor fi mult mai placut de indeplinit.
Anticipare si asteptari
- Fii realist - Problemele familiale care apar in viata de zi cu zi nu au cum sa se evapore cat ai clipi in timpul sarbatorilor.
- Ajusteaza-ti asteptarile pe realitate - Fii constient ca petrecerile si intalnirile familiale nu au cum sa decurga snur, fara nici un fel de remarca mai acida. Daca esti in stare sa realizezi acest lucru, vei fi in stare sa le faci fata mult mai bine, fara sa fii luat prin surprindere.
- Savureaza traditia specifica sarbatorilor - incearca sa te simti bine retraind colindele, evenimentele si ritualurile caracteristice sarbatorilor de iarna. Fii inventiv si creeaza noi obiceiuri in interiorul caminului tau, daca amintirile de Craciun iti evoca episoade mai putin placute din trecut.