Sa eliminam gripa in toamna asta!
Sănătate · Sistemul imunitar / 02.10.2007

Din toamna pana in primavara, pe langa frig si umezeala, mai avem de infruntat si raceala si gripa. De aceste boli mai nimeni nu scapa, insa te poti numi norocos daca te alegi cu forme mai usoare, mai scurte si lipsite de complicatii.

Deosebirea dintre raceala si gripa este greu de realizat, deoarece, in general, simptomele unei raceli se limiteaza la secretii nazale, stranuturi, tuse, usturime in gat, dureri de cap, o stare generala proasta. Primul semnal de alarma in depistarea gripei este febra, insotita de frisoana, transipiratie, dureri musculare si articulare, dereri in gat, dureri de cap si o slabiciune in tot corpul. Boala debuteaza la 24 de ore de la contractarea virusului.

Copiii sunt cei mai afectati de raceala, deoarece sistemul imunitar al acestora este in dezvoltare. Insa, nici adultii nu sunt feriti de aceasta boala. Frecventa racelii scade odata cu cresterea in varsta, astfel
adultii pot raci de 2-3 ori pe ani, varstnicii o singura data, in timp de copii se pot imbolnavi de 6-7 ori pe an. Pentru un sistem imunitar puternic, chiar si gripa se poate manifesta ca o simpla raceala, in timp ce in cazul unui organism slabit, o simpla raceala poate insemna imobilizare la pat si complicatii.


Prevenire

Prevenirea racelii si gripei cuprinde un program ordonat de viata, cu odihna suficienta, miscare moderata si cat mai putin stres.

Iata cateva sfaturi, care trebuie sa le respecti pentru ca in acesta toamna sa nu racesti
:

  • renunta la fumat, deoarece toxinele introduse in organism slabesc capacitatea de refacere, distrug stocurile de vitamina C si de antioxidanti;
  • alimentatia, mananca cat mai putine dulciuri si grasimi, deoarece zaharul si grasimile in exces incarca organismul cu toxine si, astfel, il impiedica sa lupte impotriva infectiilor. In schimb sunt recomandate legumele si fructele bogate in vitamina C: citrice, kiwi, catina etc.
  • bea suficienta apa, deoarece impiedica deshidratarea, inclusiv a mucoaselor.


Tratament

Acesta urmareste ameliorarea simptomelor si nu vindecarea bolii. Intrucat raceala se transmite printr-un virus si nu printr-o bacterie, antibioticele nu au niciun efect. In plus, nu exista niciun vaccin pentru prevenirea racelii, ci numai pentru gripa fiindca este cauzata de cateva tipuri de virusuri. De cate ori ne imbolnavim, devenim imuni la virusul care ne-a provocat raceala sau gripa, si nu la toti virusii existenti, fiindca acestia se transforma in mod constant.

Combaterea racelii prin intarirea sistemului imunitar
:

  • medicamente care trateaza durerile de cap si febra usoara;
  • decongestionante nazale, sunt indicate numai adultilor;
  • sirop de tuse, insa trebuie sa se tina seama ca tusea in sine este benefica daca se manifesta cu expectoratii deoarece permite expulzarea secretiilor.  

Este indicat ca tratamentul sa fie recomandat de un medic de specialitate, pentru a va prescrie siropuri si medicamente pentru stadiul in care se afla sanatatea dumneavoastra.


Tratamente naturiste


Scapa usor si repede de gripa folosindu-va de urmatoarelel remedii naturiste:

  • manaca supa de pui, deoarece reduce la jumatate procesele inflamatorii;
  • pentru a transipa mai usor toarna toarna 1-2 picaturi de ulei de menta pe o batista si apoi inhaleaza;
  • daca raceala nu este intr-un stadiu avansat, poti face baie cu sare, astfel, pune 2 pumni de sare in cada cu apa fierbinte;
  • cat timp esti racita incearca sa renunti sa mai consumi lapte si produse lactate, deoarece acestea amplifica disconfortul si stimuleaza secretiile
  • amesteca 6 linguri de otet in 1/2 litri de apa, apoi pune o pereche de sosete in amestec si apoi ia-le in picioare, pe deasupra pune o pereche de sosete uscate.

Complicatii


O raceala care dureaza mai mult de 2 saptamani poate determina afectiuni importante.
Principalele afectiuni dobandite:
  • otita medie;
  • sinuzita;
  • faringita;
  • bronsita;
  • pneumonie.

De asemenea, raceala poate reactiva virusul herpes simplex, care cauzeaza herpes labial sau herpes genital.

Perioada in care oamenii sunt predispusi racelii este sezonul rece, de la venirea toamnei si pana primavara. In aceasta perioada, persoanele petrec mai mult timp in casa, fapt ce contribuie la contaminare, deoarece organismul nu face fata la variatiile de temperatura. Mai mult, in anotimpul rece aerul este mult mai uscat, ceea ce face ca mucoasa nazala sa fie exterm de uscata, iar in aceste conditii este mai putin eficienta in lupta impotriva virusurilor si favorizeaza aparitia racelii. In acelasi timp, frigul contribuie la scaderea protectie oferite de sistemul imunitar.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro