Cand e timpul sa devii mama?
Sănătate · Stiri / 20.09.2006



Din punct de vedere al varstei exista trei categorii de femei care vor sa devina mame: cele tinere (circa 20 de ani), cele la o varsta mijlocie (peste 30 de ani) si cele la o varsta mai inaintata (peste 40 de ani).

In oricare dintre situatii, ele trec peste diverse obstacole si se confrunta cu prejudecati. Varsta la care o femeie ar trebui sa aiba primul copil reprezinta o problema care continua sa creeze dispute, scrie ziarul britanic "The Times".

Pro si contra tineretii

La 20 de ani se poate spune ca esti prea tanara, ca iti compromiti viitorul si ca sansele de a avea o cariera se diminueaza substantial. Dar mame tinere au existat intotdeauna si nu vor inceta sa existe, pentru ca se lasa dominate de spiritul matern.

Tineretea este cea mai frumoasa perioada din viata, dar multe femei vor sa si-o petreaca crescand un copil. Chiar daca la aceasta varsta predomina instabilitatea financiara, tinerele fac compromisuri pentru a le putea asigura copiilor o viata linistita. Cand copilul isi poate purta singur de grija, aceste mamici par a fi implinite si mai au suficient timp sa isi inceapa o cariera.

Ambitii la serviciu si acasa

La 30 de ani, cele mai multe femei cred ca este momentul oportun pentru a avea un copil. Au o experienta profesionala si un venit decent, astfel incat cresterea unui copil nu ar trebui sa fie foarte solicitanta financiar.

Se spune ca la aceasta varsta procesul de maturizare este complet, iar mamicile ambitioase pot sa se ocupe atat de educatia copilului, cat si de cariera.

Depinde insa si de numarul de copii dorit: de obicei mamele tinere se opresc la primul copil, dar cele mai mature vor doi sau mai multi, de varste foarte apropiate.

Prejudecatile maturitatii

La 40 de ani, femeile au, in general, o experienta profesionala bogata, dar, dintr-un joc al conjuncturilor sau din dorinta de a avea viitorul asigurat, au asteptat mai mult momentul in care sa devina mame.

Cele care raman gravide la aceasta varsta isi pun sanatatea in pericol, dar avantajul este ca nu mai au griji financiare. Trebuie sa isi focalizeze atentia si cheltuielile doar asupra copilului caruia se presupune ca nu ar trebui sa-i lipseasca nimic.

Un mare dezavantaj este insa faptul ca, daca si-ar dori mai mult decat un copil, ar trebui sa faca eforturi uriase sau sa se resemneze.
In concluzie, momentul oportun in care sa ai primul copil este foarte subiectiv si nu se poate determina cu exactitate. Nasterea presupune schimbarea modului de viata, indiferent de varsta.

A avea grija de un copil este minunat, dar si obositor. Momentul pe care ti-l alegi sa faci acest lucru are putin de-a face cu varsta, insa depinde in mare masura de atitudinea ta fata de aceasta alegere.

Romancele intarzie sa fie mame

Ultimul studiu Metro Media Transilvania privind obiceiurile sexuale ale romanilor arata ca romancele vor copii, dar intarzie sa devina mame. In plus, putine dintre cele care au deja un copil (15,1%) vor sa mai aiba unul, principalele cauze fiind nesiguranta, modificarea perceptiei fata de familie, dar si emanciparea femeii.

Pentru 21,3% dintre femei reprezinta o piedica faptul ca sarcina, nasterea si ingrijirea copiilor sunt grele si ca avand copii e mai dificil sa gasesti o slujba (13,3%). Venirea pe lume a unui copil solicita o locuinta mai mare si determina reducerea bugetului.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro