Carnea rosie in exces conduce la pierderea vederii
Zece portii de carne rosie pe saptamana dubleaza riscul de pierdere a vederii, informeaza site-ul Telegraph.co.uk.
Persoanele care obisnuiesc sa consume zece sau mai multe portii de carne de vita, porc sau miel in fiecare saptamana pot sa dezvolte o boala oftalmologica - degenerescenta maculara - cauza principala a orbirii odata cu inaintarea in varsta. Riscul in cazul consumatorilor de carne rosie in exces este cu 50% mai ridicat decat in cazul persoanelor care mananca mai putin de cinci portii de carne rosie pe saptamana.Cercetatorii de la Universitatea din Melbourne, Australia au monitorizat timp de 13 ani sanatatea a peste 5.600 de barbati si femei. Rezultatele au arata clar ca un consum ridicat de carne rosie creste riscul de orbire, in schimb consumul a 3-4 portii saptamanale de carne de pui scade acest risc la jumatate, oferind protectie impotriva degenerescentei maculare.
Degenerescenta maculara apare dupa 50 de ani cand tesutul din portiunea centrala a retinei (macula) este distrus.
Remedii naturiste pentru ochi
Vitamina C, vitamina E si beta-caroten pot proteja ochiul de cataracta si degenerarea maculara. Iata o lista cu alimente care contin acesti nutrienti: vitamina C (broccoli, pepene, varza verde, conopida, citrice, papaya, capsune, rosii), vitamina E (oua, alune, migdale, seminte de florea-soarelui, cereale, ulei de floarea-soarelui), betacaroten (mango, caise, pepene, morcovi, cartofi, dovleac, varza, spanac, napi, piper, ardei rosu).