Cat sta copilul tau pe net?
Sănătate · Stiri / 24.01.2007



"Cred ca netul e cea mai mare inventie de la descoperirea focului incoace." "Internetul este cel mai bun prieten al omului." "Nu exista zi in care sa nu intru pe net sau sa ma joc pe calculator."

Acestea sunt cateva dintre afirmatiile unor copii sau adolescenti pe care i-am intrebat despre rolul pe care il are internetul in viata lor. In ceea ce-i priveste pe parinti, spun ca acestia stiu ca internetul reprezinta cea mai bogata sursa de informatii din lume si ca nu au nimic impotriva ca ei sa navigheze in voie.



Daca intr-adevar asa stau lucurile, de ce auzim mereu parinti plangandu-se de copiii lor care isi neglijeaza scoala si relatiile cu prietenii si familia pentru ca pierd prea mult timp pe internet?

Situatia in cifre

Asociatia pentru tehnologie si internet (APTI) a realizat, la sfarsitul anului trecut, un sondaj on-line legat de activitatile copiilor pe internet. Studiul a inclus doua chestionare, unul pentru copii si altul pentru parinti.

S-a concluzionat ca cei mici stau mult mai mult pe internet decat stiu parintii lor, pentru ca 65a dintre ei au afirmat ca petrec trei-patru ore zilnic sau mai mult, in timp ce doar 45a dintre parinti stiau acest lucru. Se poate ca micutii sa le ascunda parintilor faptul ca internetul este pasiunea lor si nu se pot dezlipi din fata monitorului?


"Este foarte important ca parintele sa stie cat si pe unde navigheaza copilul, ce site-uri deschide, cu cine vorbeste si ce informatii aduna. Totul se bazeaza pe comunicare si timpul petrecut cu copilul.

Nu este nimic exagerat daca-l intrebi, de pilda, de ce prefera sa stea de vorba cu diferite persoane pe Yahoo Messenger decat sa se intalneasca cu acestea", afirma psihoterapeutul Cristiana Levitchi.

Cum reactioneaza parintii

La intrebarile legate de restrictii, 35% dintre parinti au afirmat ca impun reguli, 40% ca nu fac nimic si 35% ca nu cunosc nicio metoda de a restrictiona accesul la internet. Pe de alta parte, sondajul a relevat ca numai 20% dintre copii au restrictii, iar 65% considera ca pot accesa orice site.


Apeland la cliseul "internetul este folositor ca instrument de informare si comunicare", parintii refuza sa accepte faptul ca poate deveni si daunator. Mult prea putini dispun de timpul sau de cunostintele necesare pentru a supraveghea ocupatiile copilului pe internet.

METODE

Cum ai putea sa impui restrictiile

"Nu poti sa limitezi timpul petrecut de copil pe net daca el nu are altceva atractiv de facut. Daca ii place sa se uite la filme violente, de exemplu, ar fi mai bine sa faca un sport care sa-i consume energia si sa-i dezvolte spiritul de echipa. Fetele vor fi mult mai incantate daca vor primi cadou un abonament la o sala de fitness sau la un curs de dansuri. Mai indicat insa ar fi sa petreci timpul impreuna cu copilul, fie ca mergeti la teatru sau in excursii", recomanda psihoterapeutul Cristiana Levitchi.

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro