Gradul de informare in randul tinerilor este inca precar, iar informatia este asimilata intr-un mod confuz si deficitar, arata cel mai recent sondaj efectuat cu ocazia primei caravane educationale de film pe teme de sanatate, GeneratiaS.
Gradul de informare in randul tinerilor este inca precar, iar informatia este asimilata intr-un mod confuz si deficitar, arata cel mai recent sondaj efectuat cu ocazia primei caravane educationale de film pe teme de sanatate, GeneratiaS.
Dupa 2 saptamani de proiectii si dezbateri in Bucuresti, Brasov, Cluj-Napoca, Timisoara si Iasi, GeneratiaS, prima caravana educationala de film pe teme de sanatate, s-a incheiat. La eveniment au participat peste 2 500 de tineri, care au vizionat filme pe teme de sanatate si au discutat cu ONG-urile invitate.
Organizatorii au realizat un sondaj pe un esantion reprezentativ (10% dintre participanti), menit sa evidentieze perceptia tinerilor asupra unui stil de viata sanatos, insa si gradul lor de informare in privinta afectiunilor hepatice si HIV/SIDA. Departe de a fi suficient, demersul organizatorilor caravanei GeneratiaS evidentiaza faptul ca gradul de informare in randul tinerilor este inca precar si ca informatia, acolo unde ea exista, este asimilata intr-un mod confuz si deficitar. Pentru liceeni sportul pare sa fie factorul care echilibreaza un regim haotic de viata.
Ingrijoratoare este si cantitatea de apa consumata zilnic de catre liceeni. Doar 12% dintre ei beau peste 2 litri de apa zilnic, iar alti 12% consuma chiar mai putin de 1 l zilnic. Studentii, in procent de 20,3% cunosc importanta consumului unei cantitati suficiente de lichide. Din pacate, doar 43,2% dintre ei au declarat un consum de 1,5 – 2 litri de apa zilnic.
Sondajul a relevat faptul ca o treime dintre liceenii intervievati consuma produse tip fast-food, unii chiar de 3 – 5 ori pe saptamana. Studentii, in proportie de 96,9% asociaza stilul de viata sanatos cu o nutritie echilibrata si sanatoasa, insa doar 14,8% dintre ei tin cont de pericolul reprezentat de sare, zahar, grasimi si evita prajelile si produsele tip fast-food. Fructele sunt prezente in meniul zilnic al tinerilor: 53% dintre ei consuma maxim 3 fructe zilnic si doar 18,5% dintre ei maxim 5.
Existenta unor programe de informare sustinute, pe termen lung, este mai mult decat necesara, dupa cum evidentiaza datele obtinute in urma sondajului. Caravana GeneratiaS isi propune sa devina o permanenta in procesul invatarii unui stil de viata sanatos.