Un zambet frumos poate schimba totul,de la felul in care esti privit de cei din jur,pana la starea ta de spirit.
Iata cateva din secretele esteticii dentare de ultima generatie pe care este bine sa le stii,dezvaluite de dr. Sorin Popescu,medic stomatolog si tehniciar dentar specialist.
Venner ,este definiția unui zâmbet perfect, luminos. Privind invidioși zâmbetele perfecte ale actorilor preferați, ne dorim cu toții acei dinți albi și perfect aliniați. Secretul zâmbetului de la Hollywood este foarte simplu – actorii și-au „placat” dinții. Metoda se numeste fațetare coronară a suprafețelor dentare (porțelan Veneer). Metoda se execută în laborator, aplicând tehnologii noi și materiale performante. Aplicate pe dinți, au un aspect deosebit de fizionomoc, un luciu natural. Fațetele sunt neomogene ca și culoare, lucru ce le face identice cu dinții naturali. Suprafața lor este netedă, impermeabilă pentru coloranți.
Fațetele se fabrică exclusiv în laborator, din acest motiv, fabricarea lor durează aproximativ 7-8 zile din momentul amprentării. În prima ședință, medicul stomatolog prepară minimal stratul superficial al smalțului și va amprenta dinții preparați. În următoarea ședință, medicul va verifica atent fațetele ceramice. Pentru micșorarea disconfortului estetic și a eventualelor senzații neplăcute provocate de alimentele dulci, reci, acre, pacientul va purta, la cerere, fațete provizorii.
Este de menționat faptul că procedura preparării stratului superficial de smalț NU deterioreaza smalțul natural al dintelui și nu reduce rezistența țesuturilor dure dentare, dar poate crește sensibilitatea dentară. Dacă se impune un termen scurt de așteptare, fațetele se pot executa cu ajutorul unui scanner special conceput pentru acest scop. Acest scanner scanează suprafața preparată și în scurt timp, fațetele sunt gata.
Fațeta preparată se fixează pe suprafața dintelui cu un material special de fixare, ce corespunde cromatic cu dintele pacientului. Suprafața dintelui se prelucrează cu un gel care mărește adeziunea, iar pe fațetă se aplică ciment. Apoi dintele se polimerizează cu lampa, pentru cimentarea definitivă. După fixare, dintele se polișează.
Aceste fațete dentare, conferă dintelui un aspect extrem de natural și foarte sănătos. Acest lucru se datorează faptului că ceramica dentară imită proprietățile stratului superior al dintelui – smalțul.
Pe fațetele din ceramică niciodată nu apar pete, iar fațetele nu-si schimbă deloc culoarea inițială. Ceramica este un material neted și impermeabil, este ușor de curățat, de aceea pe suprafața acesteia, placa dentară (tartrul) nu se formează.
Indicații: fracturi coronare; defecte cuneiforme; discromii dentare; abraziunea patologică; defecte de formă;spațieri dentare; hipoplazii de smalț. Contraindicații: fațetele sunt total contraindicate în cazul în care pacientul suferă de paradontoză sau prezintă o carioactivitate crescută, cu prezența unor multiple procese carioase. Pentru început este obligatoriu asanarea completă a cavității bucale, tratarea tuturor proceselor carioase, stabilizarea evolutivă a paradontozei și abia apoi se poate aplica fațeta. Indicațiile pentru fațete sunt reduse și nu se pot pune pe dinți puternic afectați, pe dinții bolnavi, nu se aplică la pacienți suferind de bruxism. Aplicarea fațetelor în cadrul patologiilor ocluzale, poate duce la reducerea atât a efectelor fizionomice obținute, cât și la scurtarea duratei de viață a fațetelor respective.
Microprotezarea dinților cu fațete este o adevarată creație artistică, care necesită abilități deosebite ale medicului stomatolog și bineînțeles un dezvoltat simț artistic. După restaurarea dinților cu fațete, zâmbetul dumneavoastră va fi acela la care ați visat probabil de mult timp. Și cel mai important, frumusețea zâmbetului dumneavoastră nu va fi dependent de consumul cafelei, al ciocolatei, al țigărilor, băuturilor carbogazoase sau vin.