Consumul in exces de cafea nu afecteaza inima
Sănătate · Stiri / 26.04.2006



Cafeaua bauta in exces timp indelungat nu duce la cresterea riscului de boli cardiace, arata rezultatele unui studiu publicat in jurnalul Circulation, transmite Reuters, citat de Mediafax. Studiul, la care au participat 128.000 de barbati si femei, s-a desfasurat pe parcursul a 20 de ani. Concluzia acestui studiu a fost ca cei care consuma cafea la filtru, chiar si in exces, nu risca sa faca boli cardiace. Marii consumatori de cafea tind sa fumeze si sa bea alcool mai des decat ceilalti oameni, acesti factori avand intr-adevar efect negativ asupra inimii. "Este o veste buna faptul ca nu exista o legatura intre consumul de cafea la filtru si bolile cardiace, deoarece cafeaua este una din cele mai consumate bauturi din lume", a declarat Esther Lopez-Garcia, instructor la Scoala de medicina din cadrul Universidad Autonoma de Madrid, din Spania, care a colaborat la acest studiu. Cercetatorii au descoperit si ca nu exista o legatura intre bolile cardiace si cantitatea de cafea normala, decofeinizata sau ceai consumata. Acest lucru nu inseamna ca trebuie sa exageram cu aceste bauturi. "Nu putem exclude legatura dintre consumul de cafea si riscul de boli cardiace in cadrul unor grupuri mici de oameni", a spus Rob van Dam de la Harvard School of Public Health, Boston. S-a evidentiat faptul ca 50% dintre femei si aproximativ 30% dintre barbatii care au participat la acest studiu si care au declarat ca beau mai mult de sase cesti de cafea zilnic, sunt fumatori, consuma alcool si folosesc aspirina, beau ceai foarte rar, nu iau suplimente vitaminice si fac putin sport. In luna martie a fost publicat in Journal of the American Medical Association un studiu care a demonstrat ca persoanele care au o versiune "mai lenta" a unei enzime produsa de ficat prezinta un risc mai ridicat de a se imbolnavi de o boala cardiaca in cazul in care consuma o cantitate mai mare de cafea comparativ cu persoanele care au in ficat versiunea cu metabolizare rapida a enzimei. Un studiu publicat in luna noiembrie 2005 a scos la iveala faptul ca nu exista o legatura intre consumul de cafea si hipertensiunea arteriala, dar ca este posibil sa existe o legatura intre aceasta boala si bauturile acidulate care contin cofeina. (D.M.)


Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro