Criza mondiala in transplantul de organe
Sănătate · Stiri / 15.06.2007



Lumea se confrunta cu o criza severa de organe pentru transplant, iar singura modalitate de a combate acest fenomen o reprezinta campaniile menite a sensibiliza opinia publica fata de aceasta problema.

In toate tarile, listele pacientilor care au nevoie de un transplant se fac tot mai lungi pe zi ce trece, astfel ca unii sunt nevoiti sa astepte cu anii pentru a primi organul care le-ar putea salva viata. La nivel international, organul cel mai cautat este rinichiul, releva AFP.

Desi exista dializa, grefa de rinchi ramane cea mai buna metoda de tratare a insuficientei renale. Totodata, specialistii se tem ca „epidemia mondiala” de diabet (una dintre principalele cauze ale insuficientei renale) risca sa agraveze si mai mult situatia.


In 2005, la nivel mondial s-au efectuat 66.000 de transplanturi de rinichi, cifra ce reprezinta abia 10% din cat ar fi necesar, scrie prestigioasa revista „The Lancet”, pe baza datelor obtinute din 98 de tari.

Turismul pentru transplant, in crestere

Criza de organe a dus la o inflorire a traficului ilegal si a „turismului pentru transplant”, care reprezinta aproape 10a din totalul operatiilor de acest gen realizate pe plan mondial. Spre exemplu, potrivit Institutului de urologie din Karachi, 80-85% din totalul transplanturilor realizate in Pakistan sunt in realitate vanzari de organe.


In Uniunea Europeana, unde in fiecare zi mor zece pacienti aflati in asteptarea unui organ salvator, Bruxelles-ul a prezentat in mai un plan pentru incurajarea donarii de organe, propunand crearea unui card european de donator.

Potrivit statisticilor, majoritatea europenilor (56%) ar fi dispusi sa-si doneze organele dupa moarte, dar doar 12% au un card de donator si numai 41% au discutat aceasta problema in familie.

Problema este ca, in multe tari, familia defunctului este cea care decide asupra donarii de organe. In Australia, unde procentul donatorilor este cel mai mic din lume, in 30a dintre cazuri familia se opune prelevarii de organe de la ruda decedata.


Romania

Doar cateva spitale pot tine pacientii in moarte cerebrala

In Romania, o persoana poate deveni donator numai daca moare intr-un spital in care exista posibilitatea de a fi mentinuta in moarte cerebrala (creierul moare, dar inima inca bate) cel putin 24 de ore de la declararea acesteia.

„Ca sa putem preleva organele pacientului, familia trebuie sa fi fost informata inainte de dorinta acestuia de a face acest act caritabil”, spune medicul Victor Zota, presedinte al Agentiei Nationale pentru Transplant.


Printre unitatile in care pot fi prelevate organele celor in moarte cerebrala se numara Spitalul de Urgenta Floreasca si Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Bucuresti, Spitalele de Urgenta din Timisoara, Iasi si Constanta, Centrul de Chirurgie Urologica si Transplant din Cluj, Centrul de Chirurgie Cardiaca Targu-Mures si Spitalul „Sf. Spiridon” din Iasi.

Motivul pentru care suntem inca pe ultimul loc in Europa la donarea de organe nu tine insa doar de numarul mic al spitalelor in care pot fi prelevate organele celor in moarte cerebrala, ci si de rata mare a refuzului care se inregistreaza in randul rudelor celor decedati.

„Am avut perioade in care rata refuzului crescuse de la 20% la 50%”, explica Victor Zota. Protocoalele prin care un pacient este declarat in moarte cerebrala sunt, de asemenea, extrem de stricte. (Mihaela Naftanaila)

Transplantul, In cifre

Zece europeni mor in fiecare zi in asteptare

Trafic. Pretul cerut (ilegal) pentru un rinichi este in medie de 15.000 de dolari, suma din care donatorul primeste unori doar 10%. In India, majoritatea rinichilor transplantati provin de la donatori platiti inainte, desi comertul cu organe este ilegal.

Liste de asteptare. In China, 1,5 milioane de pacienti necesita un organ, dar se fac numai 10.000 de transplanturi. In prezent, in SUA exista 96.688 de pacienti pe liste de asteptare, 2.400 in Iordania. La finele lui 2006, pe liste de asteptare se aflau 66.019 persoane in Brazilia (32.155 la un rinichi), si 7.264 in Franta (6.130 la un rinichi).

Cartile de donator. Doar 12% din populatia europeana are carte de donator, desi 81% aproba principiul. In Chile, optiunea de donator figureaza in documentele de identitate si pe permisul de conducere. In Japonia, cartile de donator mentioneaza ce organe este pregatit posesorul sa doneze.

Numarul donatorilor. In Europa, proportia donatorilor merge de la 0,5 donatori la milionul de locuitori, in Romania, la 6 in Grecia, 13,8 in Marea Britanie si 34,6 in Spania.

Cele mai solicitate organe. In SUA, 72.055 pacienti au nevoie de un rinichi, 16.855 de ficat si 2.780 de un plaman. Din 66.019 persoane care asteapta un organ in Brazilia, 32.155 au nevoie de un rinichi. In Japonia, numai in luna mai, 11.772 persoane asteptau un rinichi.

Decese ale pacientilor in asteptare. In Statele Unite, 6.287 persoane in asteptarea unui organ au murit anul trecut. In tarile UE mor aproximativ zece persoane pe zi, in asteptarea unui transplant. In Mexic, numarul este de opt pe zi. In 2006, 59 de persoane au murit in Thailanda si 470 in Argentina. (Constantin Vlad)

TOPUL ASTEPTARILOR

1.000 de pacienti pentru un rinichi

Romania este pe ultimul loc in Europa la donarea de organe, avand un donator la un milion de locuitori. Numarul celor care asteapta pentru un transplant este insa destul de mare.

Date ale Agentiei Nationale pentru Transplant (ANT) arata ca sunt inscrisi pe liste 1.200 de pacienti care asteapta un rinichi, 100 pentru ficat, 60 pentru inima si 5 pentru pancreas. In cazul transplantului de plamani nu exista liste de pacienti.

„Daca in cazul problemelor cu rinchii tinem pacientii in viata prin intermediul dializei, pentru ficat si inima cererea este foarte mare, iar de multe ori cei inscrisi pe liste nu mai apuca sa faca vreo interventie”, explica medicul Victor Zota, presedintele ANT.

BILANTUL DONATORILOR

22, cifra maxima

Fata de acum zece ani, situatia transplantului in Romania s-a mai imbunatatit, apreciaza specialistii. In 1998 aparea prima lege privind transplantul de organe, dar pana in 2000 s-au inregistrat doar cativa donatori. „In 2001 ajunsesem la un numar de 21 de donatori, apoi am intrat intr-un con de umbra: am avut 13, 8, apoi 5 donatori.

In 2006 am depasit „recordul” din 2001 si am ajuns din nou la 22 de donatori”, afirma medicul Victor Zota, adaugand ca si anul acesta suntem pe un trend ascendent. Totodata, a crescut si numarul centrelor in care se pot face transplanturi. Daca, intial, existau doar doua centre de acest tip, acum s-au infiintat sase in intreaga tara, cele mai performante fiind la Cluj si Bucuresti. (Mihaela Naftanaila)

Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro