Cu tenul ca Alba ca Zapada
Sănătate · Stiri / 20.12.2005

Va mai amintiti de perioadele din adolescenta cand plecati de la scoala si baietii va bombardau cu bulgari de zapada? Alergari, strigate, tavaleli in zapada… Daca in copilarie nu ne gandeam la efectele nefavorabile ale zapezii asupra tenului, o data ce ne-am maturizat ne gandim mai serios. Cosmeticiana Neli Pfeiffer, de la Api-Estetic, este de parere ca "este bine sa ne frecam tenul cu zapada, deoarece este activata circulatia sangelui, sunt inlaturate celulele moarte si toate deseurile cutanate". Asta nu inseamna ca e bine sa abuzam de spalatul tenului cu zapada. Miscarile de frectionare a tenului trebuie sa fie delicate. Zapada trebuie sa fie din locuri nepoluate, de preferat de la munte. E bine sa apelam la trucul acesta de fiecare data cand avem ocazia, ne invata cosmeticiana Neli Pfeiffer. De asemenea, specialistul ne sfatuieste sa folosim si zapada topita, pe care o pastram intr-o sticluta si cu care ne spalam pe fata.
Demachiere obligatorie "Pentru ca zapada sa ne curete obrazul, fruntea, barbia, nasul, este obligatoriu sa ne demachiem inainte. Dupa ce ne-am frecat cu zapada, trebuie neaparat sa ne aplicam pe fata o crema hidratanta, vitaminizanta, cu multe elemente cu rol de hranire a tenului", spune Neli Pfeiffer. Recomandate sunt produsele pe baza de galbenele, sunatoare, musetel, salvie sau busuioc. In "tratamentul" cu zapada nu conteaza tipul de ten. Dar este bine de stiut ca la persoanele cu tenul uscat va aparea mai repede senzatia de deshidratare. Nu se recomanda frecatul fetei cu zapada in cazul persoanelor care au probleme dermatologice de genul cuperozei, al acneei.
OPINIE. Doctorul Carmen-Madeleine Curea, medic primar dermato-venerolog la Spitalul Clinic Colentina, nu este de acord sa ne frecam tenul cu zapada, deoarece aceasta produce iritatii ale pielii. In schimb, ca tratament dermatologic intr-o serie de afectiuni ale pielii – lupus, acnee, pelada, lichen plan, cicatrice –, se poate folosi crioterapia. Aceasta metoda consta in aplicarea locala a zapezii carbonice (azot lichid). Dar numai medicul dermatolog poate indica si aplica acest tratament.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro