Doar 50% dintre copiii sub 10 ani primesc aportul necesar de calciu
Calciul este unul dintre cele mai importante minerale de care copiii au nevoie in procesul de dezvoltare, regasit mai ales in lapte. Numeroase studii demonstreaza ca deficitul de calciu este o problema comuna in randul copiilor, intrucat acestia nu consuma suficient lapte. Pentru o crestere sanatoasa si armonioasa, specialistii recomanda un consum regulat de lapte, pentru a asigura nivelul de calciu necesar organismului.
Calciul este unul dintre cele mai importante minerale de care copiii au nevoie in procesul de dezvoltare, regasit mai ales in lapte. Numeroase studii demonstreaza ca deficitul de calciu este o problema comuna in randul copiilor, intrucat acestia nu consuma suficient lapte. Pentru o crestere sanatoasa si armonioasa, specialistii recomanda un consum regulat de lapte, pentru a asigura nivelul de calciu necesar organismului.Obiceiurile alimentare ale copiilor au repercusiuni asupra sanatatii pe termen lung si pot consolida sau distruge oasele in curs de dezvoltare. Calciul a fost mereu asociat cu dezvoltarea unui sistem osos puternic.
Un studiu citat de Nestle Nesquik, realizat recent in SUA, a relevat date importante legate de aportul de calciu al copiilor. La studiu au participat 164 de copii cu varste intre 2 si 16 ani, dintre care 88 de baieti si 76 fete. Analizand dieta acestora, s-a demonstrat ca doar 15% dintre copiii cu varste de peste 11 ani consumau cantitatea recomandata de calciu.
In plus, Institutul National de Sanatate din SUA si Academia de Pediatrie din SUA sustin ca mai putin de 50% dintre copiii sub 10 ani primesc aportul necesar de calciu. In timpul pubertatii si al adolescentei, se dezvolta 50% din masa osoasa, de aceea nivelul ridicat de calciu este esential. Conform Academiei de Pediatrie din SUA, consumul mediu de calciu al unui copil de 12 ani este de 850 de mg/zi, cu 450 mg mai putin decat cantitatea recomandata pentru acesta varsta.
"Calciul este unul dintre cele mai importante minerale de care copiii au nevoie in dezvoltare, insa atat la nivel mondial, cat si in Romania, multi copii se confrunta cu deficitul de calciu, problema ce poate avea consecinte grave asupra sanatatii. De aceea, parintii trebuie sa se asigure ca cei mici consuma lapte sau produse lactate pentru ca ei sa se dezvolte in mod sanatos. Parintii ar trebui sa includa in alimentatia copiilor minim doua portii de lapte in fiecare zi", declara Elena Casapu, specialist in nutritie Nestlé Romania.
Cantitatile recomandate de calciu pe grupe de varsta sunt: 800 mg pentru copiii cu varste intre 4 si 8 ani si de 1300 mg, pentru cei care au intre 9 si 18 ani.