TERAPII COMPLEMENTARE Mirosul de pin are, mai ales in perioada Sarbatorilor de iarna, proprietati antistres si de relaxare. Mugurii de pin se folosesc intr-o gama variata de afectiuni si in mai multe modalitati terapeutice. "Cel mai frecvent se utilizeaza uleiul volatil de pin, extractele glicerinate de muguri de pin si siropurile de tuse pe baza de extract din pin. Mugurii de pin uscati sunt folositi pentru infuzii si macerate", explica doctorul Constantin Sararu, medic primar, competenta homeopatie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica. Produsele din muguri de pin au actiune de detoxifiere a aparatului respirator. Pe de o parte, produsele pe baza de pin stimuleaza eliminarea secretiilor si calmeaza tusea, iar pe de alta parte au efect bronhodilatator si relaxant la nivelul cailor respiratorii superioare. Tot datorita efectului purificator al pinului, acesta este recomandat in afectiunile de la nivelul cailor urinare. "Are efect de drenaj la nivelul cailor urinare, de eliminare a toxinelor din organism. Deasemenea este folosit in regimurile de detoxifiere", arata medicul Constantin Sararu.
Pentru reumatici Si persoanele suferinde de dureri reumatismale au de castigat de pe urma produselor pe baza de pin. Ele limiteaza inflamatiile articulare, fie administrate pe cale orala, fie prin aplicare locala. Extern, uleiul volatil de pin se aplica in timpul masajului la nivelul articulatiilor dureroase. Medicul specialist recomanda masajul cu cateva picaturi de ulei diluate in ulei de floarea-soarelui sau in ulei de masline. Pe langa efectul purificator, pinul are si efect antiinflamator, antibacterian si antiseptic, fiind astfel util in procesele inflamatorii ale cailor de eliminare: aparatul respirator, aparatul urinar. De asemenea, prin efectul relaxant, pinul este si antispastic. La nivel vascular, el poate actiona asemenea unui medicament vasodilatator si de aceea este indicat in cazul persoanelor care sufera de migrene, nevralgii.
CANTITATI. Pinul relaxeaza atat la nivel fizic, muscular, articular, cat si la nivel emotional. Folosit in cantitatile precizate de medic, pinul nu are efecte adverse. Cantitatile recomandate se situeaza, in cazul tincturilor sau maceratelor glicerinate, la 30 de picaturi de 3 ori pe zi la adulti sau 20 de picaturi de 3 ori pe zi la copii. In cazul ceaiului, este indicat sa se bea intre un litru si un litru si jumatate de infuzie sau macerat zilnic. In ceea ce priveste siropul de tuse din muguri de pin, se administreaza una-doua linguri de 4-5 ori pe zi.