In 2009, Andreea Berecleanu este ambasador al bolnavilor de epilepsie
Jumatate dintre romanii bolnavi de epilepsie isi ascund sau nu isi trateaza boala de teama discriminarii sociale. Aceasta este concluzia la care a ajuns un studiu national si motivul pentru care Societatea de Neurologie din Romania a lansat o campanie de informare. In anul 2009, campania "La fel ca Noi" isi propune sa ii informeze pe romani cu privire la epilepsie, una dintre cele mai frecvente afectiuni neurologice, dupa cefalee. Ambasadorul acestei campanii este Andreea Berecleanu, prezentatoarea stirilor Antena1.
"Am avut si eu doi colegi, unul in scoala primara iar altul la facultate, bolnavi de epilepsie. I-am vazut facand crize si am fost foarte impresionata. Am ramas de atunci cu o sesibilitate fata de toti oamenii care au astfel de manisfestari. Si nu e neaparat vorba de compasiune ci despre faptul ca dincolo de suferinta lor, sunt oameni la fel ca noi toti. De aceea m-am hotarat sa ma implic in aceasta campanie si sa fac totul pentru ca acesti oameni sa fie tratati la fel ca noi ceilalti." a declarat Andreea Berecleanu, ambasador al bolnavilor de epilepsie.
Scopul campaniei este acela de a stopa discriminarea impotriva bolnavilor de epilepsie. Cei mai multi dintre acestia sufera din cauza discriminarii la scoala, la locul de munca si in societate, in general. In tara noastra, termenul "epileptic" este folosit si ca o insulta. Cei mai multi dintre bolnavi nu au un loc de munca pentru ca angajatorii se "feresc" de persoanele care sufera de epilepsie, iar unii copii sunt exclusi din scoli sau gradinite din cauza aceluiasi motiv.
"Am constatat ca epilepsia nu este numai o boala a trupului. Este si o boala a sufletului. Incepe la gradinita, cand parintilor li se cere sa-si retraga copiii bolnavi si ajunge la angajatori, din care multi pun conditia ca angajatul sa nu sufere de epilepsie - chiar daca boala este in prezent controlabila" - Elena Nita, UCB Pharma
Nu se stie cu exactitate care este numarul persoanelor bolnave de epilepsie in tara noastra, singurele date referindu-se la pacientii care beneficiaza de tratament si care sunt in numar de 122.000. Numarul bolnavilor este cu siguranta mai mare, in special pentru ca nu toti bolnavii beneficiaza de tratament, fie din cauza faptului ca nu isi permit, fie pentru ca nu au ajuns la medic.
Pentru mai multe informatii acceseaza site-ul www.lafelcanoi.ro.