Romania intreaba UE daca trebuie sa interzica algocalminul
Sănătate · Stiri / 13.06.2007



Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului va solicita un punct de vedere Agentiei Europene pentru Evaluarea Medicamentelor. Numai atunci, spun specialistii, se va decide daca se vor lua masuri restrictive in cazul medicamentului.

Controversele legate de utilizarea algocalminului se vor finaliza, pentru România, dupa ce autoritatile europene vor trimite un punct de vedere in acest sens. Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului va solicita, dupa dezbaterea de vineri, un punct de vedere Agentiei Europene pentru Evaluarea Medicamentelor. Numai atunci, spun specialistii, se va decide daca se vor lua masuri restrictive in cazul metamizolului.


Asociatia Romana pentru Studiul Durerii a solicitat autoritatilor sanitare din tara noastra sa emita noi reglementari in prescrierea si eliberarea metamizolului, substanta activa a algocalminului. Reprezentantii asociatiei au atras atentia asupra efectelor adverse daunatoare ale acestui medicament, unul dintre acestea fiind agranulocitoza, o boala care provoaca moartea. Totodata, metamizolul poate da si alte reactii adverse de tip alergic, unele de o gravitate extrema, care conduc la decesul pacientilor, chiar cu terapie intensiva prompt aplicata. „Daca ar fi sa discutam despre reactiile adverse induse de metamizol in Romania, ar fi greu sa tragem o concluzie, pentru ca, din pacate, comisiile de farmacovigilenta nu consemneaza sistematic aceste date. Pot sa spun insa ca, dupa 16 ani de activitate ca medic anestezist, de cate ori am discutat cu colegii de diverse specialitati din tara despre aceasta problema, dintr-o sala cu 200-300 de participanti, unul sau doi medici au povestit de fiecare data despre complicatii de tip alergic, unele majore, care le-au marcat pentru totdeauna modul in care au prescris ulterior metamizol“, a afirmat dr. Elena Copaciu, medic sef Clinica ATI, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti si presedinte al Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii. Aceasta a precizat ca asociatia nu pledeaza pentru retragerea metamizolului de pe piata, ci pentru informarea si protejarea pacientului roman.


Masuri speciale sau restrictie

Metamizolul a fost interzis sau restrictionat in majoritatea tarilor europene, precum si in SUA, Arabia Saudita, Israel, Nepal si Bangladesh. Farmacologul academician Victor Voicu ne-a declarat ca vineri 15 iunie Consiliul Stiintific al Agentiei Nationale a Medicamentului se va intruni pentru a dezbate problema algocalminului. „Raportul specialistilor arata ca, in Romania, nu a fost inregistrat nici un caz de agranulocitoza si nu putem raporta autoritatilor europene ceva ce nu exista. Algocalminul ridica niste probleme, pe care trebui sa le evaluam corect. Tocmai de aceea, dupa discutia consiliului, vom cere un punct de vedere si Agentiei Europene pentru Evaluare a Medicamentelor. Abia atunci vom decide daca este cazul sa luam masuri speciale sau restrictive. Poate se va hotari ca metamizolul sa se administreze doar in spitale, ca in Israel, sau poate ca vom impune eliberarea medicamentului doar cu prescriptie medicala, pentru a reduce consumul. Americanii au raportat mai multe cazuri de agranulocitoza, insa in Europa au fost mai putine, iar asta poate pentru ca exista sensibilitati legate de etnie“, a afirmat academician Victor Voicu. Acesta a mai adaugat ca exista, intr-adevar, consumatori cronici de metamizol, riscurile in aceste cazuri fiind mai mari. Compania de medicamente Zentiva ne-a transmis un comunicat in care se preciza ca metamizol mai contin, in afara de Algocalmin, si medicamentele Algozone, Algoremin, Alindor, Metamisol, Nevralgin, Novalgin, Novocalmin, Sintocalmin etc. Argumentul pro-algocalmin al reprezentantilor companiei era acela ca in Ungaria, Bulgaria si Italia nu au fost raportate cazuri de agranulocitoza. Probabil ca popoarele din aceasta zona sunt mai rezistente, insa riscurile legate de administrarea acestui medicament nu pot fi neglijate.


România, codasa la raportari
De frica sanctiunilor, medicii din tara noastra nu raporteaza infectiile intraspitalicesti, spun epidemiologii. Acelasi lucru este posibil sa se fi intamplat si cu raportarile deceselor provocate de reactiile adverse ale metamizolului. Referitor la bacteriile rezistente la antibiotice, specialistii sustin ca absenta raportarilor este periculoasa, deoarece nu se pot lua masuri pentru distrugerea lor. In plus, existenta bacteriilor rezistente in spitale ii determina pe medici sa prescrie antibiotice din ce in ce mai scumpe, pentru ca cele uzuale nu-si mai fac efectul. In plus, bolnavii se mai aleg si cu alte infectii in afara afectiunii pentru care au fost internat. Epidemiologii sustin ca aparitia bacteriilor rezistente este cauzata si de prescrierea fara masura a antibioticelor de catre medici. „La noi, infectiile nozocomiale sunt subraportate. Ar trebui incurajate aceste raportari, si nu culpabilizat corpul medical. Pentru ca nu poti sa actionezi decat atunci cand stii care este situatia. In absenta raportarilor, infectiile se perpetueaza. Aparitia bacteriilor multirezistente este cauzata si de utilizarea masiva a antibioticelor in zootehnie. Acum a fost interzisa, dar nu poti sti ce face omul in curtea lui cu animalul din batatura“, ne-a declarat dr. Alexandru Rafila, fost director al Institutului de Sanatate Publica Bucuresti.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro