Urticaria este provocata
de conservantii alimentari
Persoanele care au mai avut alergii in trecut sunt mai predispuse la imbolnavire, dar de multe ori afectiunea are un caracter acut, chiar surprinzator. Urtica-ria se manifesta prin pete catifelate roz, de marimi diferite, de multe ori cu un contur policiclic, dispuse pe tot corpul. Leziunile produc o mancarime intensa si au un caracter fluctuant, in valuri eruptive, ele putand sa dispara dintr-un loc si sa apara in altul. Afectiunea se instaleaza de obicei acut, la cateva ore de la ingerarea unui aliment alergen si poate fi insotita de o stare de neliniste si agitatie, de umflarea buzelor si a pleoapelor. Atunci cand urticaria este insotita de asa-numitul edem Quinque, ea poate produce si o senzatie de sufocare. Pacientul crede ca a mancat un aliment alterat care i-a provocat suferinta si se mira ca membrii familiei, desi au participat la aceeasi masa, nu dau nici un semn de imbolnavire. De fapt nu termenul de garantie expirat al alimentului este cauza afectiunii, ci compozitia lui. Este vorba de substante de baza, capabile sa declanseze o cascada de evenimente provocate de imunglobulina E sau care sunt capabile sa elibereze histamina.
Oul, pestele si alunele provoaca urticaria
Alimentele cele mai vinovate de astfel de reactii sunt ouale, mai ales albusul, pestele afumat sau nu, mai ales tonul, heringul, somonul. Nici icrele nu trebuie uitate, nici nucile, alunele, fisticul si alte arahide, si nu in ultimul rand laptele, in special cel preparat din praf sau daca are conservanti, coloranti sau aditivi de gust care fac produsul mai atractiv. Crustaceele, scoicile si melcii pot fi cauza declansarii fenomenelor urticariene, la fel ca si fructele exotice: kiwi, ananasul, dar si toate fructele autohtone cu seminte mici cum sunt fragii, capsunile sau murele. E bine sa evitam si branzeturile fermentate, rosiile crescute artificial, berea, vinul, precum si toate bauturile racoritoare preparate cu aditivi chimici. De altfel toti colorantii azotici, acidul benzoic, metabisulfitii, intr-un cuvant conservantii alimentari codificati prin faimoasele E-uri ar trebui ocoliti de cei care au mai facut vreodata un episod urticarian.
Antialergicele trebuie tinute aproape
Regimul bolnavului de urticarie acuta este cel de pustnic: paine si apa sau cu ingaduinta ceaiuri indulcite, compot de mere, supa filtrata, orez, cartofi fierti sau copti, dar fara margarina. Dupa ce mancarimea a incetat si nu mai apar pe corp alte leziuni urticariene, se poate introduce treptat cate un fel de carne. Apoi, meniul se poate diversifica, insa pacientul trebuie sa tina un jurnal alimentar ca sa-si poata aminti cu usurinta ce a mancat in caz ca boala recidiveaza. Ca masura suplimentara e bine sa aiba in casa unul sau chiar doua feluri diferite de medicamente antialergice, pe care sa poata sa le ia la nevoie inainte de a ajunge la camera de garda a spitalului. Uneori urticaria poate evolua atat de grav si de rapid incat sa fie necesara internarea si tratamentul sub control medical, recaderile la scurta perioada de timp fiind aproape o regula. Ca sa nu petreceti la spital momentele placute in care ar fi trebuit sa fiti cu cei dragi, cumpatarea in fata tentatiilor culinare este obligatorie pentru cei care stiu ca au avut candva vreo alergie alimentara.