"Zambet pentru copil" - o sansa pentru copii bolnavi de cancer
Sănătate · Stiri / 20.06.2008

In Romania, aproape 500 de copii se imbolnavesc de cancer in fiecare an. Gratie tehnologiilor medicale moderne existente in centrele specializate din tara noastra, 90% dintre s-ar putea vindeca, si cu toate acestea, numai 50% dintre ei reusesc sa supravietuiasca maladiei.

Sansele celorlalti sunt irosite pentru ca ajung prea tarziu in aceste centre, atunci cand boala este prea avansata pentru a fi invinsa si cateodata pentru ca din teama si disperare familiile resping sau abandoneaza tratamentul de specialitate, sperand in remedii miraculoase.

"In ciuda progreselor notabile realizate in Romania pentru a trata copii cu cancer conform standardelor internationale actuale, rezultatele sunt inferioare celor obtinute in tarile dezvoltate. Motivul principal al acestei diferente este diagnosticul in stadii avansate in peste 60% din cazuri, cand tratamentul
NU mai poate obtine vindecarea. Cauza cea mai importanta de ratare a sanselor de supravietuire si vindecare este intarzierea in identificarea si indrumarea cazurilor suspecte spre serviciile de ocologie specializate, dublata de intarzierile sau chiar refuzurile familiilor in a da curs recomandarilor medicale", a declarat Conf. Dr. Monica Dragomir, Institutul Oncologic Bucuresti.

Proiectul "Zambet de copil", initiat de Danone pentru copii bolnavi de cancer din Romania, isi propune sa imbunatateasca sansele de supravietuire ale acestora, prin actiuni de dezvoltare impreuna cu specialistii in oncologie pediatrica si sanatatea publica adresate principalelor cauze ale efectului de tratarea cancerului infantil in tara noastra. Dupa cum au declarat oficialii Danone,
campania va dura atat cat este nevoie.

"In centru actiunilor noastre de responsabilitate sociala se afla copiii, Danone deruland proiecte atat pentru copii sanatosi - Cupa Danone, cel mai mare turneu de forbat pentru copii intre 10-12 ani, desfasurat in 40 tari - cat si pentru cei cu nevoi speciale", a declarat Bogdan Ioachim, Director Comunicare, Nutritie si Stiinta Danone.

Prin acest proiect, Danone isi ia angajamentul de a veni in sprijinul specialistiilor in oncologie pediatrica si sanatate publica pentru:

  • dezvoltarea unui model de buna practica si formarea medicilor de familie si a altor specialisti pentru a identifica si directiona rapid cazurile intalnite catre centrele de referinta, diangostic, tratament si urmarire;
  • initierea unor practici de informare, comunicare si suport psiho-social pentru copii si adolescenti bolnavi de cancer si pentru parintii lor;
  • constientizarea problemei cancerului la copil de catre decidentii politicilor de sanatate si marele public si mobilizarea resurselor comunitare in beneficiul acestei cauze.

Totodata, proiectul intentioneaza sa actioneze la nivelul principalelor cauze ale esecului in terapia cancerului la copil. Acestea sunt:
  • recunoasterea tarzie a semnelor si simptomelor de catre medicii de familie si pediatrii;
  • sistemele de trimitere ineficiente care prelungesc circuitul pacientilor prin sistemul sanitar pana cand acestia ajung la mijloacele adecvate de diagnostic si tratament;
  • lipsa unui circuit de urmarire actica eficienta a copiilor dupa tratament;
  • informarea si comunicarea inadecvate cu pacientii si familiile lor, la toate nivele sistemului sanitar si in comunitate.
   
Principalele arii de actiune ale proiectului sunt:

1. Dezvoltarea, impreuna cu Institutele Oncologice din Bucuresti si Cluj a programului de formare specifica pentru recunoasterea si ingrijirea cancerului la copil de catre medicul de familie. Incepand de anul trecut si pana in prezent, 400 de medici din Bucuresti, Cluj, Oradea, Saru-Mare si Bistrita Nasaud au participat deja la acest program si se intentioneaza dublarea acestui numar pana la sfarsitul anului.
    
2. Realizarea unei platforme de internet pentru informarea cadrelor medicale privind cancerul la copil si facilitarea comunicarii intre specialistii, la care pot asista simultan un numar cat mai mare de medici din toate regiunile tarii.

3. Initierea de Grupuri de Suport, care sa informeze, incurajeze si sa insoteasca deopotriva copii si parintii pe parcursul dificil al bolii, terapiei si reinsertiei sociale. In acest sens au fost contactate organizatii de profil din Bucuresti si Cluj, urmand ca in saptamanile urmatoare sa fie realizate primele materiale de informare si educare specifice.

4. Sustinerea specialistilor in Domeniu: Societatea Romana de Hemato-Oncologie pediatrica, Comisia de Oncologie a Ministerului Sanatatii si departamentele de resor ale acestuia, precum si a altor actori cheiei in directia elaborarii unei strategii nationale, care sa asigure dezvolatarea si consilierea bunelor practici in domeniul cancerului infantil, impreuna cu cele adresate cancerului la adult, in cadrul politicii nationale de cambatete a cancerului in Romania.

"Pentru majoritatea copiilor care se imbolnavesc de cancer in fiecare an in Romania, sansa de a se vindeca este de fapt sansa de a ajunge cat mai repede si de a parcurge tratamentului pana la capat intr-unul din centrele specializate care exista in tara noastra. Din pacate, pentru aproape jumatate dintre ei, aceste sanse sunt irosite pentru ca ajung prea tarziu. Ca specialist de programare de sanatate, am convingerea ca proiectul "Zambet de copil" este in masura sa restituie sansele care pana acum se pierdeau", a declarat Mihaela Mihailovici, consultant sanatate publica.

Cancerul la copil este rar, comparativ cu cancerul la adult. In fiecare an, in Romania apar in medie 10 cazuri noi la 100.000 de copii. Desi reprezinta doar 2% din toate cancerele, are o uriasa incarcatura emotionala si reprezinta conceptul "cancerul poate fi vindecat". Cancerul este a doua cauza de deces la adult, dar si la categoria de varsta 5-14 ani, in tarile dezvoltate.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro