Este foarte simplu să faci acasă lapte de migdale. În plus, vei avea certitudinea că acesta conţine doar ingrediente sănătoase, fără aditivi!
Dacă ai avut deja curiozitatea să te uiţi pe o cutie de lapte de migdale din comerţ poate ai constatat că are o concentraţie mică de migdale (ceea ce înseamnă că nu este atât de concentrat), iar unele sortimente au o mulţime de ingrediente care nu-şi au rostul şi sunt nocive pentru corp. Astfel că, dacă ai ales să consumi lapte vegetal în locul celui obişnuit trebuie să acorzi multă atenţie asupra sortimentelor pe care le alegi.
Unele mărci de lapte vegetal au o mulţime de aditivi nocivi şi nu vei avea o alimentaţie mai sănătoasă dacă le consumi în locul laptelui de vacă. Da, nu conţin lactoză şi acest lucru este deosebit de util persoanelor care au intoleranţă la această substanţă, însă este mai bine să citeşti eticheta produsului pe care-l cumperi ca să te asiguri că este unul de calitate.
Un lapte de migdale bun şi care va avea un gust delicios pe care-l vei îndrăgi pe loc trebuie să conţină doar migdale, apă şi puţină sare. Chiar dacă vei găsi în comerţ un lapte de migdale sănătos vei constata că are o concentraţie mică de migdale, iar asta înseamnă că nu s-a folosit o cantitate mare de migdale pentru prepararea lui. Astfel că gustul lui va fi puţin diluat şi mai apos.
În schimb, atunci când îl prepari acasă cu o cantitate mare de migdale, gustul laptelui de migdale va fi unul puternic şi va avea o consistenţă lăptoasă. Nu este un proces complicat, dar trebuie să te organizezi puţin şi vei avea acasă lapte proaspăt de migdale. Îl poţi folosi şi pentru cafea, deoarece gustul lui se combină perfect cu cel al cafelei.
Cum să faci lapte de migdale acasă
Foloseşte o cană de migdale pe care să le pui la înmuiat peste noapte sau măcar 3-4 ore. Acest proces va activa enzimele din migdale, făcându-le mai uşor de digerat şi le hidratează foarte bine.
După ce şi-au dublat dimensiunea şi s-au hidratat, se pun migdalele în blender şi se acoperă cu apă. Se mixează bine până când obţii o pastă cremoasă, după care adaugi cantitatea dorită de apă pentru a obţine consistenţa dorită a laptelui. La final se adaugă puţină sare şi 2-3 curmale, dacă vrei să îndulceşti puţin laptele.
Ca să obţii un lapte concentrat se foloseşte aceeaşi cantitate de apă şi migdale (o cană cu migdale şi o cană cu apă). Însă, laptele va ieşi delicios şi atunci când foloseşti 2-3 părţi de apă la o parte migdale (o cană de migdale şi 2-3 căni cu apă). După ce ai mixat laptele, se strecoară cu ajutorul unui tifon. Pulpa de migdale se usucă în cuptor şi o poţi folosi pentru a face prăjituri.
Poţi să foloseşti laptele de migdale pentru cerealele de la micul dejun, pentru cafea, pentru clătite, prăjituri sau pentru orice alte preparate care necesită lapte.
Migdalele sunt o sursă excelentă de proteine, magneziu, calciu, fier, mangan şi vitamina E. De asemenea, studiile arată că persoanele care consumă zilnic migdale au un nivel normal al colesterolului, spre deosebire de cei care nu le-au inclus în dietă.