6 cauze ale retenției de apă în organism
Retenţia de apă, cunoscută şi sub numele de edem, înseamnă acumularea de fluide în ţesuturi şi cavităţi, precum şi în sistemul circulator.
Acest lucru poate determina umflarea picioarelor, mâinilor şi gleznelor şi apare, de obicei, la femei în timpul sarcinii. Poate să apară şi la persoanele care nu sunt active fizic, la cei care iau medicamente o lungă perioadă de timp, ca rezultat al stilului de viaţă sedentar şi în timpul unui zbor lung.Chiar dacă majoritatea cauzelor de edem nu pun în pericol viaţa, poate fi un simptom al bolii renale şi al insuficienţei cardiace. Cu toate acestea, în cazul în care la bvază nu stau aceste cauze, există o modalitate de a evita retenţia de apă şi de a reduce umflarea.
Cauzele retenţiei de apă:
Consumul excesiv de sodiu
Având o dietă bogată în sare şi în cazul în care nu consumi suficientă apă, organismul poate folosi rezervele sale, ceea ce duce la reţinerea apei. Apa face ca celulele să se extindă de 20 de ori. Este foarte important să se ştie că sarea nu e singurul produs care conţine sodiu. Acesta poate fi găsit în produsele alimentare prelucrate, cum ar fi carnea procesată, unele condimente şi legumele conservate. Sarea de mare Himalaya sau Celtic pot inversa saunele cauzate de sarea de masă.
Deficit de magneziu
Deficitul de magneziu poate duce la retenţia de apă. Magneziul e un mineral necesar esenţial pentru aproape toate funcţiile în organism, astfel încât, în cazul în care organismul tău duce lipsă de magneziu, acest lucru poate împiedica funcţionarea corespunzătoare a organimsului, iar consecinţa e retenţia de apă. Un studiu a demonstrat că administrarea a 200 mg de magneziu pe zi poate reduce edemul la femeile care se confruntă cu simptome premenstruale. Consumul de alimente bogate în magneziu sau suplimentele de magneziu pot ameliora această condiţie. Alimentele bogate în magneziu sunt: spanac, ciocolată neagră, fructe confiate, iaurt, legume verzi, avocado, nuci, cereale integrale şi mazăre.
Deficit de vitamina B6
Vitamina B6 controlează multe aspecte ale echilibrului apei în organsim, astfel încât dacă organismul tău duce lipsă de această vitamină, se poate ajunge la edem. Jurnalul de Ştiinţe Caring a publicat un studiu care a demonstrat că femeile care au avut edem în perioada premenstruală, au reuşit să-şi îmbunătăţească starea luând vitamina B6. Ca o vitamină solubilă în apă, B6 are nevoie de mai muţi cofactori pentru a funcţiona, deci cea mai bună opţiune e să o obţii prin consumul de alimente integrale. Alimentele bogate în vitamina B6 sunt: carnea de pui, carofi cu coajă, aline, carne de vită, ton, cyrcan, banane, fructe confiate şi seminţe de floarea-soarelui.
Deficit de potasiu
Potasiul e un mineral esenţial pentru buna funcţionare a celulelor, organelor şi ţesuturilor. Este foarte important pentru menţinerea echilibrului apei în organsim. Consumând multă sare şi puţine alimente bogate în potasiu, nuvelurile de potasiu sunt reduse şi poate duce la edem. Deficitul de potasiul poate provoca crampe, spasme musculare şi creştere în greutate. Acest mineral are capacitatea de a reduce nivelurile de sodiu, reducând astfel retenţia de apă. Acesta se găseşte în majoritatea fructelor, dar pepenele verde şi galben sunt cele mai bogate în potasiu.
Deshidratarea
Dacă nu consumi suficientă apă, se poate ajunge la deshidratare, ceea ce determină corpul să intre în modul de supravieţuiere şi să reţină apă. Îţi poţi îmbunătăţi această condiţie printr-un consum regulat de apă şi sucuri bogate în potasiu. Ar trebui să ştii că băuturile carbogazoase şi cafeaua pot deshidrata celulele chiar mai mult.
Consumul excesiv de alimente procesate
În ciuda faptului că sunt bogate în sodiu şi xzahăr, alimentele procesate pot conţine, de asemenea, aditivi alimentari artificiali care acţionează ca toxine şi pun presiune pe ficat şi rinichi. Alimentele bogate în zahăr, în special îndulcitorii artificiali, pot determina o creştere rapidă a nivelului de zahăr în sânge şi insulină.
Sursă: healthandhealthyliving.com