Cum se udă orhideele? Cea mai bună metodă
Casă şi familie · Plante / 16.08.2020

Dacă este pentru prima dată când deții o orhidee, probabil îți este teamă să nu faci ceva greșit care să ducă la uscarea acestei flori frumoase. O întrebare foarte des întâlnită este cum se udă orhideele.

Cele mai multe tipuri de orhidee sunt ușor de îngrijit, dar trebuie să știi câteva reguli de bază, pentru că orhideele sunt diferite de plantele obișnuite la ghiveci. Orhideele sunt plante epifite, ceea ce înseamnă că nu cresc pe sol, în pământ, ci trăiesc agățate în mediul natural de scoarța copacilor. Există și câteva orhidee care sunt semiterestre, precum papucul doamnei. Un soi foarte răspândit de orhidee ca plantă de interior este Phalaenopsis sau orhideea molie. 

Deși unele soiuri de orhidee au reputația că sunt dificil de îngrijit, în realitate este mai ușor decât credeai. Aceste plante nu au nevoie de o atenție deosebită și sunt excelente ca plante de interior. Un avantaj major este acela că orhideea te va bucura cu florile sale minunate luni la rând și va înflori de două ori pe an. Iată câteva lucruri de bază pe care trebuie să le știi despre îngrijirea orhideelor:

- Cele mai multe orhidee au nevoie de apă o singură dată pe săptămână. Evită udarea excesivă pentru că îi pot putrezi rădăcinile.
- Așază orhideea în dreptul unei ferestre pe unde pătrunde multă lumină, de preferat orientată spre est sau vest.
- Aplică un îngrășământ special pentru orhidee o dată pe lună sau respectând indicațiile de pe ambalajul produsului pe care îl ai.
- Replantează orhideea în substrat special pentru orhidee atunci când aceasta nu mai înflorește.

Cum se udă orhideele - respectă condițiile naturale în care trăiește


Imaginează-ți că ești în junglă și privești o orhidee care este agățată de un copac. Rădăcinile sale sunt lipite de scoarță și folosește copacul ca pe un suport. Orhideea nu extrage nutrienți din copac, pentru că nu este o plantă parazit, ci îl folosește doar ca suport sau extrage materia organică din coaja care se degradează în mod natural. Umiditatea din aer este foarte ridicată în junglă, iar rădăcinile aeriene ale orhideelor s-au adaptat să extragă apa din aerul umed, de unde a primit și denumirea „epifită”.


Citește și: Mesele verzi. Iubitorii de plante își fac grădini în miniatură folosind suculente

Cele mai multe orhidee au de-a face în mediul natural cu perioade în care apa este din abundență și perioade secetoase, astfel că au la baza frunzelor unele zone îngroșate numite pseudobulbi, care le permite să rețină apa pentru perioadele secetoase.

Acum gândește-te cât de diferite sunt condițiile pentru orhideea ta din ghiveci, în comparație cu condițiile pentru care s-a adaptat în natură. Pentru ca orhideea să fie sănătoasă, rezistentă și să înflorească mult timp, trebuie să rspecți aceste trăsături naturale pe care le-a dobândit. 

Cum se udă orhideele - evită udarea în exces


Pentru că în mediul natural rădăcinile sale sunt agățate de copaci și nu stau niciodată scufundate în apă, orhideele nu tolerează deloc bine excesul de apă. Rădăcinile putrezesc și planta va muri sau se va strădui să supraviețuiască, dar nu va mai înflori. Dacă orhideea ta este într-un ghiveci așezat într-o mască de ghiveci sau o farfurioară, apa nu trebuie să stagneze pe fundul acestora.

Cum se udă orhideele - cea mai bună metodă


O variantă ideală de udare a orhideelor presupune hidratarea rădăcinilor. Lasă apa să curgă încet la robinet și pune ghiveciul sub jetul de apă, având grijă ca toate rădăcinile să se ude bine. Lasă apoi apa să se scurgă și pune ghiveciul în masca pentru ghiveci sau pe farfurioară. În acest fel rădăcinile vor extrage apa de care au nevoie, iar excesul va fi eliminat. Este o metodă care imită foarte bine condițiile din mediul natural, în care rădăcinile orhideelor sunt „spălate” de apa de ploaie care se scurge pe tulpina copacilor de care sunt fixate. Această metodă se repetă o dată pe săptămână.

Dacă îți este dificil să transporți toate orhideele până la chiuvetă și înapoi, atunci poți uda orhideea direct în ghiveci, ca pe o plantă obișnuită, dar trebuie să te asiguri că pui puțină apă de fiecare dată. Poți investi în măști de ghiveci special concepute pentru orhidee, care au în interior o zonă înălțată. Ghivechiul va fi suspendat pe această zonă mai înaltă, iar apa se va scurge la baza măștii de ghiveci. Rădăcinile nu intră în contact cu apa din mască, dar evaporarea treptată a apei acumulate în acea zonă îi va permite orhideei să extragă apa prin rădăcinile aeriene.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro