Tulburari ale menstruatiei la adolescenta
Psihologie · Situatii si sfaturi / 04.07.2008

Ttulburarile ciclului menstrual nu sunt rar intalnite in timpul pubertatii si adolescentei, dar in schimb sunt nu sunt tratate foarte des atat din punct de vedere medical, cat si psihologic, considerandu-se in mod gresit ca "trec cu varsta".

Discuta cu fiica ta despre sexualitate

Astfel, exista fete care au mari probleme cu durerile din timpul menstruatie, sindrom premenstrual, amenoree, ciclu prea abundent sau dimpotriva, prea frecvent sau prea rar, diferit cantitativ de cel normal dar nu spun nimanui, incearca sa se trateze "dupa ureche" sau refuza orice investigatie sau tratament. Este adevarat ca discutiile despre ciclu si in general despre sexualitate au un specific aparte si in multe familii acestea sunt total absente sau incarcate de tensiune sau vinovatie. Relatia mama-fiica are mare importanta din acest punct de vedere, dar uneori mama se simte total nepregatita sau jenata pentru a vorbi cu fata ei despre aceste lucruri, iar in cazul aparitiei unor probleme nu stie cum sa procedeze. In asa fel incat intalnim fete care nu stiu nimic despre aparitia mensruatiei si se sperie, altele care au o imagine total deformata sau stiu lucruri false aflate de la prietene, colege sau din reviste.



Care sunt tulburarile de menstruatie?

Principalele tulburari ale menstruatiei sunt amenoreea care poate fi primara daca pana la 16 ani menarha (prima menstruatie) nu a aparut sau secundara (daca a existat menstruatie si a disparut sau durata ciclului menstrual este foarte mare). In fiecare dintre aceste cazuri, este necesara o consultatie medicala pentru a depista cauzele acestei lipse a menstruatiei. Doar un medic este in masura sa faca investigatii, sa puna un diagnostic si sa stabileasca un tratament.


Amenoreea nu este o boala, ci un simptom. Ea poate indica o tulburare anatomica (absenta unor organe genitale) sau functionala, poate fi unul dintre semnele sarcinii, al unei boli in regiune sau in alte parti (cum ar fi o anemie severa, anorexie etc).

O alta tulburare frecventa este dismenoreea care se manifesta prin dureri in regiunea pelviala si lombara in timpul menstruatiei, mai ales in primele doua zile. Poate fi insotita de greata si voma, de dureri de cap, stare generala de rau. Este frecventa la pubertate si adolescenta si scade mult dupa prima nastere. Ca si amenoreea, rareori este diagnosticata si tratata, de obicei fetele inghitind la sfatul prietenelor analgezice si antialgice, uneori ramanand acasa in repaus la pat. De multe ori, din cauza acestui simptom, ele incep viata de femeie cu o imagine negativa, considerand ca a fi femeie este "un chin" ce va exista toata viata, in diferite forme. Unele dintre ele nu au cu cine sa vorbeasca despre durerile din timpul menstruatiei si nu sunt ajutate sa mearga la medic sau sa ceara un sfat competent. Astfel durerile si starile de rau pot dura multi ani, fara ca ele sa afle ca ar puea fi ameliorate.


Sindromul premenstrual, manifestat prin nervozitate, anxietate, simptome somatice diverse, stare generala proasta, lipsa de chef, depresie da si el batai de cap adolescentelor, de cele mai multe ori fara ca ele sa stie ce se intampla.

Alte tulburari, cum ar fi cantiatea prea mare de sange pierdut in timpul menstruatiei, hemoragie, ciclurile prea frecvente cu durate mai mici de 28 de zile sau prea rare, ciclurile prea reduse cantitativ, cele care dureaza mai mult de 5 zile sau mai putin de 3 sunt mai rar intalnite
, dar necesita la fel ca si celelalte un consult medical si un tratament. Ignorarea lor sau deficitul de informatii despre functionarea aparatului genital feminin sunt o dovada de lipsa de investire a propriului corp si a feminitatii. Cauzele sunt diferite, incepand cu traume psihice sau fizice si pana la relatii proaste cu propria mama.
 
Toate tulburarile menstruale, indiferent de cauza lor somatica, au o importanta componenta psihologica prin faptul ca sunt strans legate de functionarea psiho-sexuala, de investirea propriului sex, de comportamentele de auto-ingrijire, de relatiile cu ceilalti. Daca fetele au de mici posibilitatea sa vorbeasca despre sexul lor, daca au o relatie buna cu mama lor care le spune despre cum vor creste, care le indruma catre un medic sau le ajuta sa ceara sfatul unui specialist fara angoasa sau frica, atunci cand ceva nu merge bine, au mai putine sanse sa sufere fizic si psihic din cauza menstruatiei.
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro