Pasul 4: Cere o audienta celui care te-a concediat!
Un pas foarte greu, dar necesar. In primul rand, audienta nu iti poate fi refuzata. Apoi, este in interesul fostului tau angajator sa raspunda solicitarilor. Nu are niciun interes sa faci publice detalii ale companiei sau sa deschizi o actiune in instanta. Ce ii poti cere?
Despagubiri, chiar daca ele nu sunt trecute in contract. "Este ca la angajare, doar ca de data asta mingea este la tine in teren. Negociaza la sange o recompensa morala sau materiala. Poti chiar face o aluzie finala la un eventual proces”, spune Julie Jansen.Cel putin doua saptamani de preaviz platite.Plata pentru concediul de odihna pe anul in curs.Un job cu jumatate de norma in aceeasi companie sau o colaborare. "E greu, dar nu imposibil. Nu mai ai nimic de pierdut deci poti face aproape orice!”, spune Julie Jansen.
Pasul 5: Tine-ti banii sub control!
Dispui de o anumita suma de bani: salariul pe ultima luna, banii din preaviz, plus eventalele despagubiri. In principiu, sunt singurii bani de care vei mai dispune pe o perioada nederminata de timp. Asa ca trebuie gestionati cu multa chibzuinta. Redu cheltuielile. Ratele la banca, intretinerea si cheltuielile pentru mancare sunt singurele care conteaza.
Unele banci ofera o perioada de trei luni in care nu este nevoie sa platesti decat dobanda, daca esti titulara creditului si ai fost concediata. Altele iti acorda o perioada de gratie. Informeaza-te si foloseste aceste facilitati.
Ia-ti un job part-time, chiar daca nu-ti place. Patru ore vanzatoare la magazinul din colt, de exemplu, sau o colaborare. Orice ban castigat conteaza si pentru buget, dar mai ales pentru moral!
Pasul 6: Mergi la "serviciu” in fiecare zi!
Organizeaza-ti un birou acasa! Calculator, telefon, minim patru ore de munca zilnic. Trezeste-te la ora obisnuita. Bea cafea, fa dus, machiaza-te, imbraca-te si la "munca”. In fiecare zi trebuie sa ai un plan de indeplinit. Pe cine suni, ce spui, ce cauti. Informeaza-te! Compune-ti si actualizeaza-ti CV-ul. Cauta oportunitati, posibilitati, cunostiinte, persoane care te pot ajuta. Foloseste internetul pentru a cauta vechii colegi, fostii prieteni. "Trebuie sa fii in priza, atenta, la ce se petrece in jurul tau, fii la curent cu lumea, pentru ca de acolo vin oportunitatile!”, spune Julie Jansen.
Nu suntem in tarile dezvoltate sa aplicam pasii astia de sec 21. Traim in Romania, coana Leana de la tara cand vine la oras sa se angajeze si o vede patronul ca e varza si buna de munca o angajeaza. Pe absolventii de facultati ii baga undeva ca nu-i angajeaza nimeni. Se merge pe pile si relatii!! Asa ca sa terminam cu ipocrizia prezentata ijn interviul asta. Pt noi e o ipocrizie, pt straini e bun.
Articolul acesta contine informatii care pot fi de folos oricarei persoane aflate intr-o asemenea situatie, dar partea cea mai grea este gasirea unui nou job. Un alt job nu apare din senin, cateodata nu vine nici dupa muuulte cautari.Spun asta din experienta. SI oricat de mult te-ar sprijini prietenii sau familia dpdv moral, faptul ca nu iti gasesti un job este demoralizator. Cred ca sfaturile acestea sunt bune pe termen scurt.....
Am citit articolul si mi-a plcut foarte mult ,te face sa te simti mai bine eu acum nu am nici un job si sunt la o varsta cand cu greu gasesti ceva (am 55 de ani )si imi este greu mai ales ca nici sotul meu nu castiga decat foarte putin ,noi suntem proiectanti dar cu criza aceasta nu avem comenzi deci nici bani de aceea spun ca articolul mi-a ridicat moralul .Va multumesc !