5 reţete de cozonaci. Pregăteşte-te pentru Crăciun!
Este un preparat tradiţional care nu are cum sa lipsească de pe masa festivă în această perioadă a anului. Descoperă combinaţii pe placul tău!
1. Cozonac cu nucă şi portocală confiată - reţetă Carmen Brumă
Ingrediente:
1 kilogram de făină300 grame de zahăr400 grame de lapte 6 ouă80 grame de drojdie300 grame de unt400 grame de nucă100 grame de cacao30 grame de portocală confiatăscorțișoarăcuișoaresare.
Mod de preparare:
1. Amestecăm drojdia cu 50 mililitri lapte și trei linguri cu făină și lăsăm compoziția să crească la cald până își dublează volumul.
2. Laptele îl fierbem împreună cu zahărul și amestecăm până cel din urmă se dizolvă.
3. Gălbenușurile le frecăm cu praful de sare.
4. Punem făina într-un vas și turnăm pe rând, amestecând: drojdia, gălbenușurile, laptele împreună cu zahărul topit și untul, portocala confiată. Frământăm bine până obținem un aluat omogen, consistent și elastic.
5. Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
6. Luăm apoi o bucată de aluat, o întindem bine, punem peste crema de nuci cu cacao și o rulăm. Rulada obţinută o secţionam în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute le împletim şi le ungem cu ou.
7. Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si le lasăm la dospit aproximativ două ore.
8. Când aluatul a crescut dăm tava la cuptor pentru circa 45 de minute - 1 oră la 160 grade.
2. Cozonac cu mac pentru Crăciun
Ingrediente pentru aluat (toate la temperatura camerei)
1 kilogram de făină500 mililitri lapte200 mililitri ulei4 ouă50 grame de drojdie proaspătă6 linguri zahăr1 pliculeţ zahăr vanilatcoajă de lămâieesenţă de rom.
Ingrediente pentru umplutură
250 grame mac măcinat200 grame zahăr150 grame untesenţe parfumate1 ou pentru unsul cozonacilor.
Într-un castron încăpător, toarnă făina, iar în mijloc fă o maia din drojdie amestecată cu puţin lapte călduţ şi zahăr. Lasă amestecul la dospit până îşi dublează volumul, apoi adaugă treptat şi celelalte ingrediente, având grijă să le încorporezi bine. Frământă aluatul bine de tot, până când se despinde de pe pereţii vasului şi lasă-l la dospit până îşi măreşte volumul.
Între timp, pregăteşte umplutura. Pune untul la topit şi adaugă macul, zahărul şi esenţele. Amestecă umplutura până ce începe să fiarbă. Împarte aluatul dospit în 3-4 părţi egale şi întinde câte o foaie din fiecare. Acoperă fiecare foaie cu umplutura de mac, rulează-le si aşază-le în tăvi de copt. Bate oul şi unge cozonacii cu el, apoi coace-i până ce devin aurii, cresc frumos şi răspândesc un miros irezistibil.