Ar trebui sau nu să intri încălțat în casă?
Casă şi familie · Acasa / 02.06.2019

Atunci când ai musafiri, îi rogi pe aceștia să se descalțe când trec pragul casei tale? S-ar putea să fii perceput ca fiind o gazdă obsedată de curățenie.

Însă ce faci cu toate acele bacterii care sunt pe încălțările persoanelor care vin de afară și care pot infesta casa în mod inevitabil? Evitarea invaziei bacteriene cu riscul unei situații sociale puțin ciudate nu pare a fi un eveniment prea grav. Dar ar trebui oare să îți faci atât de multe griji? Iată dacă ar trebui sau nu să intri încălțat în casă!

Ce pericole există dacă intri încălțat în casă?


Normal că pantofii au sute de mii de bacterii pe centimetru pătrat. Talpa încălțărilor noastre este în esență un loc de întâlnire pentru microbi, iar fiecare pas pe care îl facem adună mai mulți parteneri de drum. Oriunde te duci, vei aduna mai mulți microbi pe talpă. Unele locuri, cum ar fi băile, au mai multe bacterii, precum și o diversitate mai mare a acestora.

Dar ce tipuri de comunități bacteriene se află pe pantofii noștri? În plus, cât de periculoase sunt acestea pentru sănătate? Ei bine, studiile anterioare au arătat că aproape toți pantofii folosiți pentru cercetare erau acoperiți cu bacterii fecale, inclusiv bacteria Escherichia coli (E.coli), pe care cercetătorii au descoperit-o pe 96% din talpa pantofilor. În timp ce multe tipuri de E.coli sunt inofensive pentru oameni, unele tulpini pot provoca diaree severă, infecții ale tractului urinar și chiar meningită.

Pe lângă acest germen omniprezent, unele studii au găsit și dovezi despre Staphylococcus aureus, care stă la baza unei game largi de infecții ale pielii, ale sângelui și ale inimii. Un alt studiu din 2014, publicat în revista Anaerobe, a testat 30 de gospodării din Houston, Texas, pentru Clostridium difficile, o bacterie cu o durată lungă de viață, ce cauzează frecvent probleme intestinale, cum ar fi diareea. Dintre toate obiectele de uz casnic testate, cercetătorii au descoperit că pantofii aveau bacteria într-un volum mai mare decât pe suprafața unei toalete, ceea ce înseamnă că aceasta ajunge în casă dacă intri încălțat.

În ciuda acestor rezultate, cercetările au ajuns la concluzia că nu ar trebui să ne îngrijorăm prea tare. Deși mulți oameni probabil că vor vrea să înceapă să curețe imediat podelele după ce a intrat cineva încălțat, se pare că încărcătura de bacterii pe care pantofii o aduc de afară în casă nu este suficient de mare pentru a îmbolnăvi o persoană cu o stare bună de sănătate. Cu alte cuvinte, pentru un om sănătos, bacteriile de pe pantofi nu prezintă riscuri sau, în cel mai rău caz, riscuri minime. În mod normal, o persoană sănătoasă ar trebui să intre în contact cu mii de microbi dintr-o tulpină bacteriană dăunătoare pentru a fi infectată. 

În plus, cei mai mulți oameni nu petrec prea mult timp pe jos în casă, unde stau bacteriile de pe pantofi. Dacă nu ești expus la acestea, atunci nu te poți îmbolnăvi. În unele cazuri, straturile de bacterii care acoperă podeaua pot ajunge în aerul pe care îl respirăm, printr-o rafală de vânt de la o fereastră, de exemplu. Acest lucru ar putea crește riscul de infecție. În plus, este o problemă mai mare pentru copiii care se târăsc pe podea decât pentru adulții sănătoși.

Și persoanele care au sistemul imunitar scăzut trebuie să ia măsuri de precauție suplimentare. De aceea ești obligat să îți acoperi pantofii când vizitezi pe cineva la spital. Același risc există și acasă pentru o persoană care s-a operat de curând, de exemplu.

Pur și simplu descalță-te când intri în casă pentru a evita invitarea bacteriilor în locuința ta! Și curăță-ți pantofii cât de des poți!
Urmăreşte-ne pe Facebook pentru ultimele noutăţi Eva.ro