Ce ar trebui să știi despre sindromul Raynaud
Sindromul Raynaud este o afecțiune a vaselor de sânge, care determină ca vasele din extremitățile corpului să se contracte mai mult decât este necesar atunci când corpul este supus stresului sau temperaturilor scăzute.
Vasele de sânge contractate împiedică sângele să ajungă la suprafața pielii. Acest lucru face ca zonele afectate, de obicei degetele de la mâini și de la picioare, să devină albe, albastre sau roșii. Aproximativ 5% din populația lumii suferă de sindromul Raynaud. Iată ce ar trebui să știi despre acesta!
Ce este sindromul Raynaud?
Afecțiunea a fost prima dată explicată de Maurice Raynaud, un medic francez, în 1862. Raynaud a lucrat cu un grup de 25 de pacienți, dintre care 20 de femei, care au avut modificări ale culorii mâinilor și picioarelor atunci când au avut de-a face cu stresul sau cu frigul.
Tipuri, cauze și diagnostic
Există două tipuri ale sindromului Raynaud: primar și secundar. Cel primar este mai frecvent și de obicei mai puțin sever decât cel secundar. Tipul primar apare la o vârstă mai mică, sub 30 de ani, și este mai des întâlnit la femei și la fumători. Oamenii de știință nu sunt siguri ce cauzează sindromul Raynaud primar, dar aproximativ 75% dintre cei diagnosticați cu boala sunt femei cu vârstele cuprinse între 15 și 40 de ani. Persoanele care trăiesc în condiții climatice mai reci sunt, de asemenea, mai predispuse la acest sindrom.
Tipul secundar apare ca urmare a unei boli, cum ar fi lupusul, artrita reumatoidă sau sindromul de tunel carpian. Fumatul și folosirea anumitor medicamente (pentru chimioterapie sau pentru răceli) pot să declanșeze tipul secundar al sindromului Raynaud.
Medicii pun diagnosticul luând în considerare istoricul și simptomele pacientului, apoi efectuează un examen fizic. Unii medici pot decide să apeleze și la analize de sânge pentru a exclude alte afecțiuni. Medicul poate examina îndeaproape pielea de la baza unghiei pentru a căuta probleme, cum ar fi vase de sânge cu pereți groși care se contractă prea ușor.
Simptome și complicații
Simptomele includ sensibilitatea extremă la frig sau stres, amorțeală sau durere din cauza lipsei de sânge din cadrul extremităților corpului, furnicături și pulsații atunci când sângele revine în extremități, modificări ale culorii pielii. În primul rând, pielea devine albă din cauza lipsei fluxului sanguin la nivelul degetelor, uneori și la nivelul urechilor, nasului și buzelor. Pielea devine apoi albastră, din cauza oxigenului care părăsește sângele din locul respectiv. Acest lucru duce adesea la apariția durerii la nivelul extremităților afectate. Când fluxul de sânge revine, provoacă o senzație de furnicături sau pulsații, iar pielea devine roșie.
Cazurile severe de Raynaud sunt rare, dar pot duce la complicații cum ar fi leziuni ale țesutului, ulcerații ale pielii sau chiar moartea țesutului, dacă o arteră este complet blocată. În cele mai severe cazuri, poate fi necesară intervenția chirurgicală la nivelul nervilor sau amputarea zonei afectate.
Tratamente
Nu există niciun tratament pentru sindromul Raynaud primar, iar cel secundar este adesea ameliorat prin tratarea problemei de sănătate corelate. Sindromul Raynaud primar poate fi controlat prin menținerea căldurii corpului, reducerea stresului, exercițiile fizice și evitarea fumatului, cofeinei și a medicamentelor care limitează circulația sângelui. Pacienții cu Raynaud trebuie să evite contactul direct cu frigul și să folosească mănuși speciale atunci când scot obiecte din congelator sau frigider, să nu țină direct în mână băuturile reci și să poarte șosete din lână.
Când un pacient începe să experimenteze simptomele acestui sindrom, este recomandat să se mute într-o locație mai caldă, să facă mai multă mișcare cu degetele de la mâini și de la picioare, să crească frecvența cardiacă și fluxul sanguin, să țină mâinile și picioarele în apă caldă, să maseze ușor mâinile și picioarele, să practice tehnici de reducere a stresului.