Ce să faci cu resturile de mâncare rămase de la Sărbători
Resturile de mâncare rămase de la sărbători se numără printre cele mai irosite resurse casnice ale fiecărui an, deşi au un potenţial remarcabil de a fi reinventate în direcţii foarte practice.
Dacă te-ai saturat şi tu să arunci platouri întregi de preparate delicioase, la care ai trudit cu greu în bucătărie, adoptă o strategie mai economică, cu ajutorul ideilor pe care ţi le-am pregătit.O rezoluţie isteaţă pentru 2014 poate fi reutilizarea resturilor de mâncare rămase de la sărbători. Puţină chibzuială nu strică niciodată, mai ales atunci când în bugetul tău bate briza pustietăţii după Crăciun şi Revelion. Inspiră-te din variantele de mai jos şi învaţă să economiseşti, în loc să iroseşti!
Ce să faci cu resturile de mâncare: Congelează ce ingrediente poţi
Primul lucru pe care poţi să-l faci cu resturile de mâncare de la sărbători este să congelezi toate ingredientele care pot fi supuse acestui proces eficient de păstrare. Carnea de porc, curcan sau pui rezistă foarte bine câteva luni la congelator, chiar şi gătită, putând fi consumată prin decongelare la cuptorul cu microunde.
Legumele care ti-au rămas de la masa de Revelion pot fi păstrate tot prin congelare, daca ne referim la ardei, mazăre, broccoli, conopidă sau morcovi. Ele vor fi perfecte pentru prepararea supelor, sosurilor, tocăniţelor şi diverselor umpluturi mai târziu.
Ce să faci cu resturile de mâncare: Integrează resturile de mâncare în reteţe noi
O altă cale excelentă de a refolosi resturile de mâncare este să le integrezi în alte reţete, în zilele ulterioare sărbătorilor. Sunt extrem de multe variante pe care le poţi încerca. Resturile de friptură merg excelent în salate uşoare, sosuri, supe, ciorbe, plăcinte sau musaca.
Pâinea întărită este perfectă pentru a fi transformată în crutoane pentru supe-cremă şi salată. Şunca presată şi alte mezeluri merită o a doua şansă ca ingrediente în toppingul de pizza făcută în casă. Piureul poate fi transformat imediat blatul pentru musaca de carne sau legume.
Pişcoturile şi fursecurile au un termen prelungit de valabilitate - le poţi consuma în 7 zile după sărbători sau le poţi face cadou, împachetate într-o cutie arătoasă. Dacă s-au învechit, pisează-le bine şi fă din ele un aluat delicios pentru prăjituri fără coacere. Caută reţete inspirate şi vei fi surprinsă câte opţiuni ai la îndemână!
Ce să faci cu resturile de mâncare: Păstrează friptura în baiţ
O cale minunată de a păstra friptura de la Crăciun şi Revelion este să o introduci într-un baiţ special, în care să stea zile în sir pentru a prinde mai multă savoare. Preparată termic la o masă, va fi mai fragedă şi mai gustoasă.
Organizează un nou festin
În cazul în care frigiderul tău rămâne încă plin de platouri cu salată boeuf, aperitive, fripturi şi dulciuri, ce nu pot fi păstrate pe termen lung, ai putea să profiţi de aceste resurse şi să organizezi un nou festin, cu prietenii sau rudele pe care nu ai apucat să le vezi de Crăciun sau Revelion.
Ce mod mai frumos să-ţi iei la revedere de la sărbători, decât printr-o ultimă reuniune cu oameni dragi? Pregăteşte câteva caserole simpatice şi oferă invitaţilor la pachet o parte din mâncarea disponibilă, astfel încât să faci o impresie excelentă ca gazdă, dar şi să eviţi apoi să arunci bunătăţile festive.