Ce să faci pentru ca bradul tău de Crăciun să reziste mai mult
Cei mai mulți oameni își cumpără bradul de Crăciun în a doua săptămână din decembrie, potrivit statisticilor. Prin urmare, bradul va ajunge în casa ta cu mult înaintea Crăciunului.
Dar cea mai mare problemă apare în cazul bradului natural, care se poate usca total până atunci, iar tu te vei alege cu niște crengi goale și ace scuturate. Să nu mai vorbim de faptul că îți vei păstra bradul împodobit până în jurul datei de 6 ianuarie.
Cu alte cuvinte, un brad trebuie să reziste o lună întreagă proaspăt și frumos în casa ta. Dar cum poți face asta? Din fericire, specialiștii au sfaturi excelente, ușor de pus în practică.Iată ce să încerci:
Optează pentru soiul potrivit
Tipul de brad pe care îl alegi este foarte important și poate face diferența dintre un pom de Crăciun frumos și rezistent și unul care începe să se scuture după câteva zile. Pe piață găsești mai multe soiuri de brad din care poți alege. De exemplu, molidul este vândut ca brad de Crăciun, deși este o rudă a bradului. Este frumos și bogat, dar nu rezistă prea bine. Se îngălbenește și se scutură destul de repede.
Bradul normandian, numit și brad caucazian, este bogat, rezistent și poate fi împodobit folosind ornamente mari, voluminoase, pentru că are crengi robuste. Acele sale sunt de culoare verde închis, cu tentă gri sau albăstruie. Este cel mai răspândit soi de brad pentru Crăciun tocmai pentru că este des și rezistent.
Alegerea clasică în țara noastră a fost mult timp bradul românesc (Abies alba), dar acesta a fost înlocuit de soiul normandian, care este mult mai bogat.
O altă opțiune este bradul în ghiveci, care va rămâne verde mult timp și îl poți planta în grădină la începutul primăverii. Trebuie să te asiguri că vei cumpăra un brad în ghiveci dintr-o sursă sigură, pentru ca bradul să fie cu adevărat viu.
Alege un brad proaspăt
Înainte de a cumpăra un brad, testează rezistența acelor. Ridică bradul în poziție verticală și scutură-l de câteva ori, lovind ușor tulpina de sol. Coniferele își schimbă acele tot timpul anului, astfel că e normal să cadă câteva ace, dar atunci când cad prea multe, este cazul să alegi un alt brad sau o altă sursă (de obicei brazii dintr-un magazin fac parte din același lot). Acele lucioase, de un verde intens arată de obicei că bradul este unul proaspăt, care va rezista mai mult timp.
Instalează-l corect
Scoate bradul din plasa în care l-ai cumpărat și lasă crengile să revină la forma lor inițială timp de 24 de ore înainte de a-l împodobi. Investește într-un suport de brad cu rezervor de apă, care îți permite să uzi bradul și să-l menții proaspăt până după sărbători. Iar ca să te asiguri ca va primi suficientă apă, decojește o bucată de câțiva centimetri din zona în care a fost tăiat, pentru ca tulpina să absoarbă mai bine apa. Nu uita să umpli rezervorul cu regularitate.
Bradul tău va avea nevoie de aproximativ 1-2 litri de apă pe zi, în funcție de temperatura camerei în care este așezat.
Așază-l în locul potrivit
Este foarte important să nu pui bradul de Crăciun în apropierea unei surse de căldură precum calorifer, radiator, sobă etc. Se va usca mult mai repede. De asemenea, nu aprinde lumânări în apropierea bradului. Nu doar că îți vor usca mai repede bradul, dar cresc riscul unui incediu. Dacă ai ales un brand un brad în ghiveci, ai grijă să menții pământul umed, dar niciodată ud.
Reciclează-ți bradul
Când vine momentul să renunți la bradul tău de Crăciun, poți face asta într-un mod constructiv. Reciclarea este cea mai bună metodă. Verifică centrele de reciclare din zona ta sau află dacă sunt firme de reciclare care vin sa ridice brazii direct de la ușă.
Dacă ai ales un brad în ghiveci, nu uita că este important să-l îngrijești și să-l uzi până la începutul primăverii, când îl poți planta în curte.