Cum să-ți convingi copilul să încerce alimente noi în vacanță
Dacă este mofturos de obicei, vacanța poate fi momentul ideal pentru a-ți convinge copilul să încerce alimente noi.
Copiii aleg adesea mâncarea cu atenție și ar putea deveni mofturoși. Cu toate acestea, nu este o idee bună să-i forțezi să consume alimentele oferite. Este posibil că nu le placă și ai putea accentua reacția de respingere a acelui aliment. Această tendință poate apărea din primii ani de viață sau poate fi asociată cu diferite schimbări care intervin în viața copilului, de exemplu tranziția de la grădiniță la școală.
Chiar dacă uneori îți pune răbdarea la încercare, trebuie să-ți păstrezi calmul și să găsești soluții creative pentru a-ți convinge copilul să încerce alimente noi. În unele cazuri capriciile celui mic pot dispărea de la sine, dar enervarea nu va ajuta deloc. Mai bine gândește-te la o modalitate de a introduce alimente noi în meniul celui mic fără să faci din asta un eveniment special. Cel mai ușor să reușești acest lucru este în timpul vacanțelor. Din moment ce nu este acasă copilului i se va părea normal să încerce lucruri noi. Poate vedea feluri de mâncare neobișnuite care-i atrag atenția sau va observa diferite persoane consumând un alt tip de alimente și va fi curios ce gust au.
Atunci când călătoriți împreună și face multă mișcare i se poate face foame mult mai des decât înainte și nu va trebui să lupți prea mult pentru a-l convinge să încerce alte feluri de mâncare. Nu va crede că vrei să-l forțezi să mănânce ceva pentru că cei din jur vor consuma alimente similare, așa că ai șanse foarte bune să-l convingi să accepte. Experimentați împreună noi gusturi și arome și vei observa că, încet-încet, cel mic va fi interesat și de alte rețete decât cele cu care s-a obișnuit deja.
Iată cum trebuie să procedezi pentru a-ți încuraja copilul să încerce alimente noi în vacanță:
1. Mergeți la piață și alegeți produse locale
Fructele și legumele au mereu un gust mai intes atunci când sunt proaspete decât dacă au fost transportate mult timp până să ajungă la tine. Astfel, indiferent de locul în care vă petreceți vacanța, vizitați des piața și alegeți legumele și fructele de sezon. De exemplu piersicile sunt aurii și zemoase dacă le cumperi într-un moment prielnic, decât dacă i le dai copilului în afara sezonului când nu au un gust la fel de deosebit. O primă experiență pozitivă cu un aliment îi va arăta copilului că merită să includă noi alimente în meniul zilnic. În plus, în piețele locale poți găsi și niște suveniruri mai interesante decât în locurile special amenajate pentru turiști. Nu este indicat să cumperi aceleași gustări de la supermarket, ca și cum ai fi încă acasă. O astfel de alegere l-ar putea încuraja pe cel mic să mențină în mod rigid compoziția meniului pe care îl cunoaște deja și să se teamă de noi ingrediente. Unii vânzători te lasă să guști din produsele oferite, așa că dă-i ocazia copilului să selecteze exact ceea ce îi place.
2. Mâncați alături de localnici
Este foarte plăcut să-ți faci prieteni în fiecare locație pe care o vizitezi, iar aceste relații îl vor stimula pe copil să vadă ce mănâncă persoanele care locuiesc în acea zonă. De asemenea, poți încerca să vizitezi restaurantele mai mici, unde merg localnicii și care au o atmosferă intimă, de familie. Copilul nu se va simți obligat să mănânce, ci poate fi o experiență culinară distractivă pentru toată familia.
3. Ocolește meniul pentru copii
Potrivit specialiștilor, nu este indicat să comanzi mereu meniul pentru copii când mergi la masă cu cel mic. Deși are porțiile mai mici și arată atractiv, copilul nu va avea ocazia să testeze arome noi deoarece există tendința de a miza pe aromele clasice în aceste meniuri speciale pentru ca restaurantul să se asigure că sunt pe placul celui mic. Dacă vei selecta doar această opțiune copilul nu va putea încerca preparatele regionale care i-ar putea dezvălui cât de interesant este să guști lucruri noi. Nu te impacienta nici dacă tocmai copilul insistă să comande un burger. Nu refuza, ci combină această alegere cu un aperitiv sănătos, cu ingrediente locale.