Exercitiile fizice si hipertensiunea
Riscul aparitiei hipertensiunii creste odata cu inaintarea in varsta si, fie ca iti place sau nu, imbatranesti cu fiecare zi care trece. Insa exista lucruri pe care le poti face pentru a preveni: cat mai multa miscare. Exercitiile fizice efectuate regulat pot preveni hipertensiunea si astfel reduc si riscul bolilor cardiovasculare. Daca presiunea sanguina este deja ridicata, exercitiile fizice te pot ajuta sa o controlezi.
Ce pot face exercitiile fizice pentru tine?
Exercitiile fizice efectuate in mod regulat iti fac inima mai puternica, iar o inima puternica poate pompa mai mult sange cu mai putin efort. Cu cat inima ta depune mai putin efort, cu atat scade si presiunea exercitata asupra arterelor.
Devenind mai activ iti poti cobori presiunea sangelui, in medie, cu 10 mmHg. Acelasi efect il poti obtine si cu anumite medicamente, iar unele persoane isi doresc sa micsoreze numarul de medicamente folosite.
Daca ai o presiune a sangelui normala, exercitiile fizite te pot ajuta sa previi cresterea acesteia. Iar asta nu este tot. Exercitiile fizice efectuate in mod regulat te ajuta sa te pastrezi la o greutate sanatoasa, un factor important in controlarea presiunii sangelui. Ai nevoie de 1 - 3 luni de exercitii fizice regulate ca rezultatele sa apara. Beneficiile dureaza atat timp cat si programul de exercitii continua.
Ce exercitii sunt recomandate?
Exercitiile pentru flexibilitate si de forta sunt importante intr-un program de exercitii, insa pentru controlarea presiunii sangelui ai nevoie de
Orice activitate care creste rata inimii si a respiratiei poate fi considerata aerobica. Mersul, urcarea scarilor, ciclismul, inotul sau joggingul sunt activitati care pot fi usor introduse in programul tau zilnic. Planifica sa faci activitati aerobice cel putin 30 de minute in majoritatea zilelor saptamanii.
Cand ai nevoie de permisiunea medicului?
Uneori este bine sa discuti cu medicul tau inainte de a incepe un program de exercitii, in special daca:
- Esti un barbat cu varsta peste 40 de ani sau o femeie de peste 50 de ani;
- Fumezi;
- Esti supraponderal;
- Suferi de o boala cronica (inclusiv hipertensiune sau hipercolesterolemie);
- Ai suferit de un atac de inima in trecut;
- Membrii familiei tale au avut probleme cu inima inainte de varsta de 55 de ani;
- Simti dureri in piept sau ameteluri.
Daca iei medicamente in mod regulat discuta cu medicul tau si afla daca exercitiile fizice pot afecta modul de actionare al acestora sau pot schimba efectele secundare.
Evita accidentarile!
Pentru a reduce riscul accidentarilor, incepe cu exercitii usoare. Nu uita de incalzire inainte de a incepe exercitiile si creste intensitatea acestora treptat.
Daca iti doresti sa incepi un program cu exercitii de forta sau rezistenta discuta cu medicul tau inainte. Este posibil ca aceste exercitii sa duca la cresterea presiunii sanguine (in special daca iti tii respiratia in timp ce muschii se contracta).
Inceteaza orice exercitiu si cauta ajutor medical daca experimentezi:
- Dureri in zona pieptului;
- Ameteluri si stare de lesin;
- Dureri in zona bratului sau a maxilarului;
- Probleme de respiratie;
- Puls neregulat;
- Oboseala excesiva.
Crosul Petrom va avea loc duminica, 27 Septembrie. Inscrierile se fac intre orele 8.30-10.30, iar startul se va da la ora 11.00 in Piata Chaerles de Gaulle. Traseul este de 3,7 km si cuprinde Bd-ul Prezan – Arcul de triumf – Bd-ul Kiseleff – Piata Victoriei si Bd-ul Aviatorilor. Pe langa beneficiile pentru sanatatea nostra, Crosul Petrom vine cu numeroase premii: 4800 de litri de combustibil pentru alergătorii de la categoriile Seniori şi Veterani (locul I: 300 de litri, locul II: 200 de litri, locul III: 100 de litri) si premii speciale pentru Juniori (locul I: un dvd player portabil, locul II: un Ipod Shuffle si locul III: o rama foto digitala). Petrom mai ofera alergatorilor si 100 de premii surpriza in cadrul unei tombole.