4 alimente pe care trebuie să le consumi în timpul menstruației
Crampele și pofta de dulciuri nu-ți dau pace în timpul menstruației? Află ce alimente poți consuma pentru a te simți mai bine.
De multe ori te răsfeți cu prăjituri, fursecuri sau ciocolată pentru a uita de disconfortul cauzat de menstruație? În acea perioadă a lunii crampele sau schimbările stării de dispoziție îți pot face probleme și este dificil să îți desfășori activitățile obișnuite. Cu toate acestea, excesul de dulciuri poate favoriza acumularea kilogramelor în plus și cu siguranță nu vei fi mulțumită când, la finalul menstruației, nu vei putea să porți aceeași măsură la haine. În plus, anumite categorii de alimente care conțin grăsimi nesănătoase sau foarte mult zahăr îți pot înrăutăți starea și favorizează depresia și anxietatea. Respiră adânc și amintește-ți că dieta sănătoasă este la fel de importantă și în această perioadă a lunii. Dacă alegi cu atenție ce consumi în timpul menstruației poți obține ameliorarea simptomelor și o remodelare a siluetei fără să îți impui restricții drastice.
Meniul zilnic nu este doar o sumă de calorii ci, datorită combinației de vitamine și minerale din fiecare aliment consumat, influențează starea de sănătate generală. Astfel, specialiștii au constatat că există un meniu ideal pentru perioada menstruației, care fortifică organismul și menține echilibrul emoțional.
Iată ce ar trebui să incluzi în meniul tău în timpul menstruației:
1. Carnea de vită
Este o sursă excelentă de fier, care previne anemia. În timpul menstruației ești predispusă la stările de amețeală și anemie, mai ales în cazul unei sângerări abundente. De asemenea, carnea de vită conține vitamina D, zinc, magneziu și vitaminele din complexul B. Astfel, contribuie la menținerea densității osoase și la prevenirea fracturilor. Datorită conținutului de zinc este un aliat de bază în lupta împotriva acneei, care apare foarte des în timpul menstruației din cauza fluctuațiilor hormonale. O porție de friptură de vită te va ajuta să reduci gravitatea leziunilor acneice și să previi formarea cicatricilor inestetice. Poți combina o friptură de vită cu felii de mango și cartof dulce la cină sau poți adăuga cubulețe de friptură la paste ori la salate de crudități.
2. Cerealele integrale
În timpul menstruației este foarte important să alegi de fiecare dată cerealele integrale. Au un conținut ridicat de fibre, precum și calciu, magneziu, fosfor, potasiu și vitamina B5. Acest mix de nutrienți previne carențele care pot apărea în timpul menstruației și menține funcționare optimă a tractului digestiv. Constipația poate agrava crampele, așa că este indicat să consumi cel puțin 2 porții de cereale integrale pe zi pentru a preveni disconfortul abdominal. De asemenea, vei accelera eliminarea toxinelor din organism, obținând o piele netedă și frumoasă, fără acnee.
Nu te lăsa păcălită de variantele de cereale aromate, cu glazură de ciocolată. Au foarte multe calorii și cauzează fluctuații ale glicemiei, care îți pot afecta starea de dispoziție și pot provoca amețeală sau oboseală excesivă. Dacă îți plac pastele alege-le pe cele din făină integrală pentru a evita excesul de carbohidrați. În acest fel vei ține poftele sub control și silueta nu va avea de suferit.
3. Nucile și semințele
Te gândeai la chips-uri crocante pentru pauzele dintre mese? Nu te vor ajuta deloc să te menții în formă, iar excesul de sare favorizează retenția de apă, agravând simptomele care apar în timpul menstruației. Nucile braziliene sunt o sursă excelentă de seleniu, prevenind acneea și inflamațiile. Nu ai nevoie decât de 2 nuci pe zi pentru a obține efectul benefic. Semințele crude de floarea soarelui conțin vitamina E, magneziu, cupru, vitamina B1, fosfor și seleniu. Sunt foarte consistente și te vor face să uiți mai ușor de biscuiți, fursecuri sau chips-uri. Adaugă 2 linguri de semințe la micul dejun, în combinație cu lapte de orez și fulgi de ovăz și nu îți va mai fi foame până la ora prânzului. Sunt ideale și pentru salate, când ți-e poftă de ceva crocant, dar vrei să ocolești caloriile excesive din crutoane.
4. Fructele și legumele proaspete
În timpul menstruației specialiștii îți recomandă să consumi cel puțin 2 fructe pe zi și 200g de legume. Poți alege salata verde, spanacul crud, sfecla sau feliile de castravete pentru salate cu o savoare specială și puține calorii. Din rândul fructelor, strugurii te ajută să scapi de pofta de dulce și pot fi o gustare consistentă alături de migdale crude sau 30g de brânză Cheddar. Merele, papaya, mango și ananasul sunt, de asemenea, în topul fructelor care au un efect diuretic, reduc balonarea și îmbunătățesc aspectul tenului. Acneea va dispărea mai repede, nu vei avea probleme legate de constipatie, iar după menstruație vei avea în continuare o siluetă armonioasă.