6 alternative sănătoase pentru uleiul de rapiță
Până la jumătatea anilor ‘90 uleiul de rapiță era o variantă utilă pentru a găti, însă după crearea versiunii modificate genetic a devenit esențial să fie înlocuit au alte opțiuni benefice pentru organism.
Din momentul în care plantele au fost modificate genetic popularitatea uleiului de rapiță a scăzut drastic datorită problemelor de sănătate care pot apărea în urma consumului. Printre efectele negative se numără hipertensiunea, depresia, pierderea memoriei și afecțiunile cardiovasculare.
Poți înlocui fără probleme uleiul de rapiță în cadrul rețetelor tale preferate, atâta timp cât alegi uleiuri care au un punct ridicat de ardere sau alte opțiuni favorabile.
Iată ce alternative sănătoase ar trebui să ai în bucătărie:
1. Uleiul de floarea soarelui
Are un gust neutru, asemănător cu al uleiului de rapiță și poate fi folosit la multe rețete, inclusiv pentru a coace prăjiturile sau pentru a obține preparate prăjite cu o crustă crocantă. Conține grăsimi polinesaturate, care țin sub control nivelul de colesterol și previn diabetul de tip 2.
Vitamina E din uleiul de floarea soarelui menține pielea hidratată, îți dă energie și te protejează împotriva efectelor negative ale radicalilor liberi care cresc riscul de cancer și alte afecțiuni cronice. Partea negativă a acestui ulei este faptul că are mult mai mulți acizi grași de tip Omega-6 față de celelalte uleiuri vegetale. În general este ideal ca raportul dintre Omega-3 și Omega-6 să fie de 1 la 1, așa că dacă alegi uleiul de floarea soarelui este indicat să-ți suplimentezi dieta cu surse de Omega-3 pentru a menține echilibrul în plan nutrițional.
2. Uleiul de cocos
Este un ulei bogat în grăsimi saturate, dar cea mai mare parte a acestora este reprezentată de acidul lauric, care are beneficii pentru inimă dacă este consumat în cantități moderate. În plus, studiile realizate au dovedit că poate ridica nivelul colesterolului „bun”, de tip HDL.
Nu uita că uleiul de cocos este mai dulce decât uleiul de rapiță, așa că este mai util pentru prepararea deserturilor sau a rețetelor care au o aromă intensă.
3. Uleiul de șofran
Are o aromă neutră și un punct de ardere ridicat, astfel încât nu va trebui să îți faci griji dacă îl folosești chiar și pentru prăjit. Printre beneficiile acestui ulei se numără diminuarea disconfortului premenstrual, reglarea nivelului de zahăr din sânge, reducerea inflamațiilor din organism și refacerea pielii deshidratate.
4. Uleiul de măsline
Are o aromă mult mai intensă decât uleiul de rapiță, care poate deveni o problemă dacă vrei să coci negrese sau alte variante de prăjituri. Gustul lui deosebit îl face potrivit pentru salate și sosurile speciale de la paste. Uleiul de măsline este folosit și în produsele cosmetice datorită proprietăților emoliente. Are un punct de ardere scăzut, așa că este mai bine să-l utilizezi picurându-l peste legume sau să-l adaugi preparatelor care sunt aproape gata.
Printre beneficiile uleiului de măsline se regăsesc prevenirea cancerului la sân, reducerea nivelului de colesterol, prevenirea diabetului și a artritei, accelerarea eliminării kilogramelor în plus și stimularea digestiei.
5. Uleiul de arahide
Este foarte popular în Asia și are o aromă dulceagă, asemănătoare cu a nucilor. Este bogat în vitamina E, antioxidantul care diminuează nivelul de colesterol, hidratează pielea și previne afecțiunile cardiovasculare. Are un punct de ardere ridicat, așa că poate fi adăugat la o varietate de preparate. Este ideal pentru a da un gust special fripturii sau legumelor de pe grătar.
6. Untul
Deși nu are o reputație prea bună, untul continuă să fie ingredientul preferat de maeștrii bucătari și experții în arta culinară. Poate fi utilizat la sosuri, pentru prăjit sau în cadrul aluatului de prăjituri. Este potrivit și ca gustare, alături de felii de pâine proaspătă. Studiile recente au arătat că nu există o diferență semnificativă a nivelului de colesterol între persoanele care consumă unt și cele care aleg uleiurile vegetale. Cu toate acestea, conținutul ridicat de calorii al untului impune o abordare prudentă dacă vrei să te menții în formă.